Osteocondroza cervicala este destul de des intalnita la tineri, dar mai ales la persoanele dupa varsta de 45 de ani. Aceasta afectiune duce la degenerarea cartilajului discurilor si articulatiilor intervertebrale provocand un mare disconfort. O data cu varsta, aceste afectiuni grabesc imbratranirea coloanei vertebrale ceea ce adeseori o face mai imobila si rigida.
Simptomatica osteocondrozei cervicale in primele debuturi ale sale, durerile pot aparea si disparea singure. Aceasta trebuie sa fie un semn de alerta pentru pacienti.

In cele mai dese cazuri pacientii acuza dureri:
- in zona gatului cu iradiere spre umeri si membre superioare;
- sunete in urechi;
- pete colorate in fata ochilor;
- insuficienta de oxigen la nivelul creierului (ameteala);
- schimbarea frecventa a temperaturii corpului.
Osteocontroza nu are o cauza anume unde a inceput debutul ei, dar are o multime de factori de risc cum ar fi:
- postura vicioasa;
- fumatul;
- modul de viata sedentar;
- antrenament fizic incorect;
- supraefort fizic;
- hipotermie;
- boli infectioase;
- genetic.
Persoanele care sufera de osteocondroza necesita un tratament complex cum ar fi kinetoterapie, medicamente antiinflamatorii, analgezice, terapia manual, masaj. Osteocontroza in prima etapa poate fi tratata complet, iar cele mai avansate necesita tinerea sub control a durerii si stoparea procesului degenerativ. Persoanele care s-au adresat tarziu sau nu au putut tine sub control progresia osteocondrozei pot ajunge la tratament chirurgical, scopul acestuia fiind eliminarea presiunii asupra maduvei spinarii si a radacinilor nervoase.

5 exercitii fizice pentru mentinerea osteocondrozei:
1. Apleaca capul spre dreapta incercand sa atingi umarul cu urechea, la fel repetam si pentru partea stanga. Facem exercitiul de 10 ori pentru partea stanga si de 10 ori pentru partea dreapta.
2. Fixeaza mainile pe frunte si apasa capul cu o forta de 30% in palme timp de 10 secunde apoi relaxam usor, la fel efectueaza cu mainile dupa cap impingand capul in spate.
3. Tine capul drept, atinge barbia de piept. Apoi revina in pozitie neutra si ridica barbia cat mai sus.
4. Incordand muschii gatului, apasa cu tampla dreapta in mana dreapta, mentinand 7-10 secunde, apoi relaxeaza usor. Fa acest exercitiu si pentru partea stanga.
5. Culcat pe spate cu capul usor iesit pe marginea patului in extensie, trage barbia la piept si mentine 7 secunde, apoi revina usor inapoi.
Cateva metode prin care poate fi prevenita osteocondroza cervicala:
- alimentatia corecta si cat mai sanatoasa;
- practicarea exercitiilor fizice in mod regulat;
- mentinerea unei posturi corecte constant;
- perna in timpul somnului trebuie sa mentina capul in pozitie neutra;
- streching dupa fiecare antrenament.
In concluzie
Osteocondroza este o afectiune care afecteaza mai mult de 60% din populatia globala. Acest lucru ne spune ca fiecare din noi poate incepe prin efectuarea celor mai simple exercitii acasa, profilactic, pentru a o trata sau mentine. Cu putina organizare si rabdare putem preveni aparitia osteocondrozei, fara a ajunge la tratament kinetoterapeutic, medicamentos sau chirurgical. Insa, putini dintre noi inteleg diferenta dintre 5 sedinte profilactice la fiecare 4-6 luni, decat tratamente indelungate de peste 2-3 ani.