Metode contraceptive de urgenta
Exista doua tipuri de metode contraceptive de urgenta:
1. pilula de a doua zi, adica o pastila contraceptiva „de urgenta”;
2. dispozitivul intrauterin sau steriletul care poate impiedica aparitia unei sarcini.
Despre pastila de a doua zi
In cazul unui contact sexual neprotejat, poti sa iei o pilula contraceptiva (care se mai numeste si pilula sau pastila de a doua zi), in decurs de 120 de ore (5 zile) de la actul sexual neprotejat.
Exista doua tipuri de pastile de a doua zi, in functie de substanta activa din compozitia lor:
1. pilula de a doua zi care are in compozitie ulipristal acetat (un medicament folosit pentru contraceptia de urgenta si pentru tratarea fibroamelor uterine); poti lua aceasta pastila chiar si dupa 120 de ore (5 zile) de la contactul sexual neprotejat si functioneaza la fel de bine in ziua a 5-a ca si in ziua 1.
Daca ai folosit contraceptive orale, un plasture contraceptiv sau un inel contraceptiv (vaginal) in ultimele 5 zile, aceasta pastila de a doua zi nu va functiona la fel de bine ca altele din clasa ei, precum cele care contin levonorgestrel.
2. pilula de a doua zi care are in compozitie levonorgestrel (o versiune sintetica a hormonului natural progesteron; pe acesta din urma corpul femeii il produce pentru ca joaca un rol in ovulatie si pregateste uterul pentru a accepta ovulul fecundat). Acest tip de pastila de a doua zi functioneaza cel mai bine atunci cand o iei intr-un interval de 72 de ore (3 zile) de la contactul sexual neprotejat, insa o poti administra si la 5 zile dupa. Cu cat o iei mai devreme, cu atat mai bine functioneaza aceasta metoda contraceptiva de urgenta.
Cum functioneaza pilula de a doua zi?
Pilula de a doua zi functioneaza prin oprirea sau intarzierea ovulatiei, adica eliberarii ovulului. De asemenea, ar putea impiedica sperma sa ajunga la un ovul care a fost deja eliberat.
Daca sperma a fertilizat deja ovulul, este prea tarziu si pilula de a doua zi nu va functiona.
Atentie, insa, contraceptia de urgenta nu te protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala!
Cat de eficienta este pilula de a doua zi
Contraceptia de urgenta nu poate preveni toate sarcinile.
Daca iei pilula de a doua zi in termen de 72 de ore dupa ce ai facut sex neprotejat, levonorgestrelul poate reduce riscul de sarcina cu pana la 87%, daca este luat conform instructiunilor.
Daca iei pilula de a doua zi in decurs de 24 de ore, este mult mai eficient.
Efecte secundare pastila de a doua zi
Pilula de a doua zi este considerata sigura pentru majoritatea femeilor. Multe femei au apelat la contraceptia de urgenta fara sa aiba complicatii grave.Totusi, este indicat sa intrebi medicul despre posibilele interactiuni cu alte medicamente.

Pilula de a doua zi poate avea efecte neplacute, precum:
• ameteala;
• greata;
• senzatie de voma sau varsaturi;
• oboseala;
• dureri de cap;
• sensibilitate mai mare a sanilor;
• dureri abdominale sau crampe;
• sangerari neasteptate, care ar trebui sa dispara pana la urmatoarea menstruatie;
• modificari menstruale: menstruatia va veni mai devreme sau mai tarziu decat in mod normal, poate sa fie mai abundenta sau cu un flux mai redus decat de obicei.
Daca iti este rau si ai varsaturi in decurs de 2 sau 3 ore dupa ce ai luat pastila de a doua zi, cere sfatul medicului, deoarece va trebui sa iei alta doza ori sa apelezi la un dispozitiv intrauterin.
Retine ca pastila de a doua zi nu provoaca un avort! Totodata, nu este la fel de eficienta precum contraceptia obisnuita.
In plus, pastila de a doua zi nu va functiona, daca esti deja insarcinata cand o iei. Daca nu iti vine menstruatia in 3-4 saptamani, fa-ti un test de sarcina pentru a te asigura ca nu esti insarcinata.
Cand poti sa apelezi la contraceptia de urgenta?
Specialistii spun ca poti apela la contraceptia de urgenta pentru a preveni o sarcina nedorita, daca:
• nu ai folosit un prezervativ sau alta metoda contraceptiva atunci cand ai facut sex (prin penetrare vaginala) si partenerul a ejaculat in interiorul vaginului;
• ai uitat sa iti iei anticonceptionalele, sa iti schimbi inelul contraceptiv sau un plasture contraceptiv si ai facut sex pe cale vaginala;
• prezervativul s-a rupt sau a alunecat dupa ejaculare, iar sperma a patruns in vagin;
• ai avut contact sexual neprotejat si partenerul tau nu s-a retras la timp
• ai un alt motiv sa crezi ca alta metoda contraceptiva ar fi putut sa nu fi functionat;
• ai fost fortata sa faci sex neprotejat.
Daca folosesti metodele contraceptive de urgenta corect, dupa ce ai facut sex neprotejat, acestea iti reduc sansele de a ramane insarcinata.
Este posibil, totusi, ca pilula de a doua zi sa nu isi faca efectul in cazul femeilor supraponderale sau obeze. Acelasi lucru se poate intampla daca femeia care ia pilula de a doua zi este in tratament cu anumite medicamente care pot interactiona cu aceasta, precum inhibitori ai pompei de protoni, antiepileptice, anumite antibiotice sau pastile recomandate in tratamentul tuberculozei.
Se recomanda ca pastila de a doua zi sa fie luata doar in caz de urgenta si, in rest, sa se apeleze la alte solutii contraceptive. Pilula de a doua zi nu te va proteja de o posibila sarcina, daca ai un contact sexual neptrotejat dupa ce o bei.
Contraindicatii pilula de a doua zi
Nu lua pilula de a doua zi, daca:
• stii ca esti insarcinata sau banuiesti ca ai putea fi;
• ai antecedente de alergie sau hipersensibilitate la ingredientele sale;
• daca ai astm bronsic sau boala hepatica severa, daca alaptezi sau daca iei orice alte medicamente, deoarece acestea pot face pilula mai putin eficienta;
• ai avut recent o sangerare vaginala anormala, pe care medicul tau nu a evaluat-o inca.
De asemenea, in cazul in care doresti sa iei pilula de a doua zi, informeaza-ti medicul sau farmacistul, daca ai hipertensiune arteriala, diabet, boli de inima, cancer de san sau ai avut un accident vascular cerebral!
Pastila de a doua zi cand alaptezi
Levonorgestrelul este sigur de luat in timpul alaptarii. Desi cantitati mici de hormoni din pilula pot trece in laptele matern, nu se crede ca este daunator pentru bebelus.
Siguranta utilizarii acetatului de ulipristal in timpul alaptarii nu este inca cunoscuta. Producatorul recomanda sa nu alaptezi timp de o saptamana dupa administrarea acestei pastile.
Cand sa mergi la medic
Cand iei pastila de a doua zi, ar trebui consulti medicul, daca:
• ai sangerari vaginale care dureaza mai mult de o saptamana;
• te confrunti cu dureri abdominale inferioare severe in termen de 3-5 saptamani dupa ce ai luat pilula de a doua zi (acestea pot indica un avort spontan sau ca ovulul fertilizat s-a implantat in afara uterului, de obicei, intr-o trompa uterina, adica o sarcina ectopica).