In depistarea precoce a afectiunilor tractului digestiv, examenul radiologic cu substanta baritata ocupa un loc important.
Elena CEPOIDA, MEDIC RADIOLOG: „Examinarile cu bariu sunt destinate investigarii tractului digestiv. De obicei, se practica in diagnosticarea bolilor esofagului, stomacului, intestinului subtire si a colonului.”
Inainte de efectuarea propriu-zisa a radiografiei cu bariu, se realizeaza o radiografie de ansamblu, dupa care medicul va cere pacientului sa ingere o solutie baritata.
Elena CEPOIDA, MEDIC RADIOLOG: „Bolnavul inghite si noi urmarim tranzitul esofagian si daca nu este dereglata deglutitia. Aceasta se face in pozitie ortostatica, astfel noi putem privi stomacul. Ulterior, bolnavul este examinat clinostatic, din start in decubit dorsal, dupa care in decubit lateral drept sau stang si in procubit. Asa se examineaza stomacul si duodenul. Intestinul subtire este examinat prin cateva prize de bariu, se dau cate 2-3 pahare si urmarim cum el se misca prin intestinul subtire. Pentru intestinul gros se face clisma baritata si radiografia se face in mai multe pozitii pentru ca fiecare flexura sa fie evidentiata.”
Bariul absoarbe razele X si apare alb pe radiografie. Acest lucru ajuta la evidentierea mucoaselor si a organelor interne. Astfel, examenul radiologic cu bariu poate ajuta la depistarea unei game largi de afectiuni gastrointestinale.
Elena CEPOIDA, MEDIC RADIOLOG: „Prin intermediul investigatiei baritate a tractului gastrointestinal putem depista sclerodermia, refluxul gastro-esofagian, tumorile benigne si maligne a esofagului, diverticule, boala ulceroasa a stomacului, cancerul stomacului, stenozare, la duoden putem vedea ulcere postbulbare si diverticule, la intestinul subtire depistam boala Crohn, helmintiaze, la intestinul gros putem depista colite, sindrom de intestin iritabil, cancer, polipi, colita ulceroasa.”
Inainte de examinarea radiografica este necesara o pregatire preliminara.
Elena CEPOIDA, MEDIC RADIOLOG: „Daca procedura se efectueaza de dimineata, pacientul nu mananca si nu bea nimic in ziua aceea, daca vine in a doua jumatate a zilei in mod obligator pana la 10 mananca, de la 10 pana la 14:00-15:00 nu mananca si nu bea nimic. Aceasta este toata pregatirea.”
Desi specialistii sustin ca investigatia este inofensiva si poate fi efectuata chiar si copiilor din primele luni de viata, radiografia cu bariu are contraindicatii.
Elena CEPOIDA, MEDIC RADIOLOG: „Contraindicatii sunt sarcina, starea grava a pacientului (coma, insuficienta hepato-renala acuta) si bolnavi neadecvati. Alte contraindicatii absolute nu sunt. Daca vorbim de cele relative atunci noi ne retinem sau suntem mai rezervati la bolnavii care au fost supusi radioterapiei sau la cetatenii care lucreaza in sfera de ionizare.”
Investigatia poate dura de la o ora in cazul examinarii stomacului, pana la 6 ore in cazul investigarii intestinului subtire. In mod normal, dupa efectuarea radiografiei cu bariu, pacientul isi poate relua stilul de viata obisnuit.