24.01.2022
Pentru a fi sanatosi - trebuie sa cream conditii. Afla povestea Luciei Gariuc, medic ORL: „Omul poate fi sanatos doar fiind integru din punct de vedere spiritual, mintal si fizic”

Lucia Gariuc, medic ORL ne spune mai multe despre meseria pe care a ales-o, dar si provocarile prin care a trecut, exclusiv intr-un interviu marca isanatate.protv.md.

„De ce m-am intors acasa?

Pe parcursul ultimei luni de cand am revenit pe mealeagurile natale am primit aceasta intrebare mii de ori. Si intr-adevar as vrea sa va spun de ce.

Ma numesc Lucia Gariuc, femeie, fiica, nepoata, mama si medic de specialitate ORL. Am avut norocul sa fiu a 3-a generatie de medici otorinolaringologici (bunelul, tata si mamica fiind toti ORL) si in acelasi timp, a 5-a generatie de invatatori. Stra-strabunelul meu, revenind din Siberia dupa al 2-lea razboi mondial a construit scoala in Cernita, Floresti care acum la moment este monument istoric.

De ce Va povestesc asta pe scurt ?

Fiindca este o vorba foarte buna venita din limba rusa: ²Где родился там и пригодился² - Unde te-ai nascut acolo si esti de folos. Si dupa cum vedeti originile demult imi vin de aici, din Moldova noastra. O Moldova care o iubesc trup si suflet, pentru ca m-a creat, format si ridicat.

Pe parcursul studiilor mele de rezidentiat, doctorat si activand in campul muncii, mereu am avut un soi de neastamparare o numesc eu. Dorinta de a cunoaste si intelege cat mai mult ce e legat de sanatatea omului si desigur, in profunzime, despre specialitatea mea. Mereu am avut intrebari care imi placea sa le gasesc raspunsuri. De asta si m-a interesat mereu stiinta. Stiinta mi-a permis sa intru intr-o lume vasta. Atat bunelul meu, cat si taticul meu, desigur ca mi-au plantat aceasta curiozitate in stiinta. Respectiv, eu doar am dezvoltat-o in continuare.

Ce am facut?

In mod continuu am studiat si am calatorit. Mult. Extrem de mult. In diferite tari si continente, in diferite clinici, spitale, institutii de invatamant, universitati dedicate sanatatii si stiintei. Am fost pregatita de specialisti geniali in domeniu ORL si nu numai, incepand cu Romania, Rusia, Ucraina, Austria, Spania, Franta, Belgia, Germania, Luxemburg, Statele Unite ale Americii si asa mai departe.

In afara de ORL, mereu m-a interesat medicina cuantica sau energetica. M-au interesat metodele antice de studiere si prevenire ale bolilor, diferitele metode netraditionale de promovare a sanatatii omului. M-au interesat toate religiile de pe pamant si diferitele filosofi prin ochii lui Imhotep, Avicenna, Hippocrate, Socrate, Pitagora, Aristotel, Platon, Paracelsus, Malpighi, Mecinikov, Pavlov, s.a., si continuand cu Bruce Lipton, Joe Dispenza, Alberto Villoldo, Gregg Braden, Mark Hyman, oameni de stiinta ale fizicii si medicinii cuantice.

De ce?

Fiindca vreau sa Va spun un lucru care l-am inteles dupa toti acesti ani de studiu si practica in acelasi timp, la ai mei aproape 35 de ani.

Omul este un fenomen. Si sanatatea omului este un fenomen.

Omul poate fi sanatos doar fiind integru din punct de vedere spiritual, mintal si fizic. Nicicum rezolvand doar simptomele putem rezolva probleme omenirii la capitolul sanatatii.

Deloc. Avem nevoie de a constientiza importanta integritatii noastre ca fiinte umane pe acest pamant pentru a fi noi sanatosi, pentru ca copiii nostri sa fie sanatosi si pentru ca planeta noastra sa fie sanatoasa. Si pentru asta trebuie sa cream conditii de sanatate, dar nu sa luptam cu boala. Boala in careva mod este un efect rezultat din comportamentul nostru sau al parintilor nostri.  „E mai usor sa construim copii puternici, decat sa reparam copii deteriorati,” Frederick Douglass.

Aflandu-ma pe parcursul anului 2021 in Luxemburg la o stagiere clinica in Laringologie cu profesorul Marc Remacle si in acelasi timp, in retreat spiritual, am decis ca as vrea sa imi ajut copiii mei din Moldova. As vrea si visez sa crestem o generatie sanatoasa la nivel mintal, fizic si spiritual. Iar pentru asta, noi, cei mari trebuie sa ne aducem la acea integritate despre care Va vorbesc.”

In concluzie:

Medicul ORL spune ca, prin Medicina Simturilor ORL, care este conceptul meu unificat si filosofia mea in medicina, integrand stiinta medicala cu spiritualitatea as dori din tot sufletul sa o putem obtine. Si pentru asta am nevoie de Voi si participarea Voastra in acest proces interesant de viata si creare. Fiindca noi, oamenii, suntem unicii pe Pamant care avand cromozomul 2 in ADN-ul nostru suntem capabili de acest proces frumos de creatie, unificare si evolutie.

Spirometria - un test indispensabil pentru diagnosticul bolilor pulmonare. Dumitru Chesov, medic pneumolog: „Este un test care ne ajuta sa evaluam functia plamanilor” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie