22.01.2022
Spirometria - un test indispensabil pentru diagnosticul bolilor pulmonare. Dumitru Chesov, medic pneumolog: „Este un test care ne ajuta sa evaluam functia plamanilor” - VIDEO

Spirometria este un test simplu, care ajuta la diagnosticarea si monitorizarea anumitor afectiuni ale plamanilor, prin masurarea volumului de aer expirat. Afla dintr-un reportaj marca iSanatate cum ne pregatim pentru acest test si cum are loc acesta. 

Spirometria este un test prin care se masoara cat de sanatosi ne sunt plamanii.

Dumitru CHESOV, MEDIC PNEUMOLOG: „Spirometria este un test pulmonar functional. Astfel spus, el ne ajuta sa evaluam functia plamanilor. Adica, noi prin intermediul spirometriei evaluam cum aerul trece prin caile respiratorii. In baza eventualelor modificari putem stabili un diagnostic pulmonar.”

Pentru a efectua acest test se foloseste un aparat numit spirometru, la care este conectat un furtun cu capete de unica folosinta sau reutilizabile. In timpul testului vei sufla cat mai mult aer si cat de tare poti.

Dumitru CHESOV, MEDIC PNEUMOLOG: „Pacientul respira prin aparat si cu ajutorul detectoarelor putem stabili viteza si volumul fluxului de aer care trece la nivelul gurii pacientului. In baza la asta, comparand rezulatele cu norma, putem detecta care sunt devierile ulterioare.”

Siguranta pacientului intr-un spital acreditat. Elena Mornealo, manager calitate: „Spitalul a obtinut recent a treia oara titlul de spital acreditat JCI – Join Commission International” - VIDEO

Inainte de inceperea testului, in primul rand ti se va explica de catre medic, cum trebuie sa sufli. De asemenea, nasul va trebui pensat cu un clips pentru a nu respira pe nas. La inceputul testului, vei fi rugat sa respiri tare in aparat, prin inspir profund urmat de expir usor pe gura. Apoi, va trebui sa sufli cu putere in spirometru, procedura reluandu-se de cel putin 3 ori. 

Dumitru CHESOV, MEDIC PNEUMOLOG: „Spirometria este un test indispensabil pentru diagnosticul unor boli pulmonare, cum ar fi bronsitele cronice, BPOC, astmul bronsic. Mai efectuam spirometria la pacientii, care au suportat unele patologii pulmonare, cum ar fi o pneumponia severa, pentru a depista daca nu au ramas careva sechele pulmonare. Spirometria este utilizata nu numai pentru diagnostic, dar si pentru monitorizarea eficacitatii tratamentului.”

Spirometria este o metoda eficienta de testare a plamanilor si in cazul fumatorilor. Fumatul reprezinta un factor de risc pentru numeroase afectiuni printre care si cele pulmonare. 

Dumitru CHESOV, MEDIC PNEUMOLOG: „Interpretarea rezultatelor se face de catre un medic specialist, pneumolog, cu experienta in interpretarea datelor spirometrice. In baza parametrilor pe care le evalueaza specialistul, el identifica daca este o modificare de tip obstructiv sau restrictiv. Adica vorbim despre o bariera din caile respiratorii sau despre o limitare a compliantei pulmonare. In rezulatatul datelor observate la spirometrie, asociate cu simptomele pacientului, alte date de laborator sau imagistice, medicul pulmonolog poate stabili diagnosticul final al pacientului.”

Pentru fiecare persoana exista un interval in care valorile sunt considerate normale pentru varsta si inaltimea ei. Totusi, rezultatele spirometriei pot fi influentate de anumite activitati precum fumatul, consumul de cafea si alcool, exercitii fizice intense sau mese copioase. 

Dumitru CHESOV, MEDIC PNEUMOLOG: „Pregatirea inainte de spirometrie ar presupune cateva momente cheie. Daca avem un pacient care nu are un diagnostic stabilit si care nu administreaza un anumit tratament, e important ca spirometria sa fie efectuata la 2-3 ore dupa luarea mesei. Daca pacientul este fumator, este nevoie ca el sa se abtina de la fumat cel putin cateva ore. Atunci cand vorbim de un pacient cu diagnostic stabilit, care se afla deja pe un tratament bronhodilatator sau inhalator, atunci pacientul ar trebui sa evite administrarea preparatelor bronhodilatatoare cel putin cu 4 ore inainte de efectuarea spirometriei.”

Testul de spirometrie este unul foarte simplu si foarte sigur. Totusi, dupa efectuarea testului, unele persoane pot simti o stare usoara de ameteala, vertij sau oboseala pentru o scurta durata de timp. 

Dumitru CHESOV, MEDIC PNEUMOLOG: „O investigatie completa ar dura pana la 15 minute, cu tot cu explicarea manevrei pentru pacient si executarea propriu-zisa. Uneori este nevoie de a repeta investigatia de mai multe ori. Spirometria este o interventie absolut nedureroasa si un test non-invaziv.”

Iar, dupa efectuarea testului, te vei putea intoarce acasa sau la job imediat, pentru reluarea activitatilor. 

Cum scapi de kilogramele in plus acumulate de sarbatori? Sergiu Munteanu, medic nutritionist: „Trebuie sa evitam produsele procesate si inalt procesate, care are in componenta sa mai mult de 4-5 ingrediente de baza” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie