17.05.2021
Pierzi in greutate fara niciun motiv? Iata 6 probleme de sanatate care te determina sa slabesti

Greutatea unei persoane poate devia, iar acest lucru este absolut normal. Poate ca ai mancat prea mult in weekend sau, dimpotriva, ai mancat mai putin, acest lucru este vizibil pe cantar. Insa daca ai pierdut 5% din greutate fara niciun motiv in timp de sase luni sau mai putin este important sa te asiguri ca totul este in regula cu sanatatea ta. Iata cateva dintre afectiunile care pot duce uneori la pierderea in greutate.

Pierzi in greutate fara niciun motiv? Iata 6 probleme de sanatate care te determina sa slabesti

1. Hipertiroidism

Este o afectiune care apare atunci cand glanda tiroida produce in exces hormoni tiroidieni. In aceasta situatie, glanda tiroida este hiperactiva, iar metabolismul are de suferit. Adesea, acest lucru se exprima nu numai prin scaderea in greutate, ci si printr-o crestere a ritmului cardiac, probleme cu somnul si o incalcare a termoreglarii. In acest caz, consulta un endocrinolog.

2. Boala celiaca

Boala celiaca reprezinta, de fapt, intoleranta autoimuna pe care unele persoane o au la gluten. Aceasta afecteaza mai ales intestinul subtire, dar si alte organe, si mai este cunoscuta si sub denumirea de enteropatie glutenica. Este insotita de greata si diaree, deci este uneori dificil sa o deosebesti de otravirea obisnuita. Dar daca simptomele persista, vizieaza un gastroenterolog.

3. Depresie

Pierderea poftei de mancare este un efect secundar al depresiei clinice. Adesea insotita de stari proaste, incapacitate de a lua decizii si probleme de somn. Merita sa mergi la un psihoterapeut.

4. Pancreatita

Pancreasul produce substante care ajuta la digerarea alimentelor. Daca nu functioneaza bine, poti pierde destul de mult in greutate. Alte simptome sunt durerile de stomac, probleme cu digestia alimentelor grase. Prin urmare, daca ai aceste probleme, mergi la un medic gastroenterolog.

5. Diabetul

Pierderea puternica in greutate este rezultatul infometarii energetice a tesuturilor corporale, ceea ce duce la tulburari metabolice grave. Organismul nu poate digera glucoza si o excreta in urina, ceea ce te face sa iti fie sete in permanenta si sa alergi la toaleta. Fa un test pentru a vedea nivelul de zahar din sange si mergi la un terapeut cu rezultatul obtinut.

6. Artrita reumatoida

Artrita reumatoida, cunoscuta si ca reumatism, este o tulburare inflamatorie cronica care poate afecta mai mult decat articulatiile. La unii oameni afectiunea poate sa deterioreze inclusiv pielea, ochii, plamanii, inima si vasele de sange Prin urmare, sistemul imunitar ataca in mod gresit tesuturile sanatoase, ducand deseori la pierderea poftei de mancare si la scaderea in greutate.

Articole din aceeasi categorie