17.03.2024
Pietre la rinichi (nefrolitiaza): simptome, cauze si tratament! Tatiana Razlog, medic nefrolog: „Unul din factorii de risc este consumul excesiv de sare” - VIDEO

Anual, in a doua zi de joi a lunii martie marcam Ziua Mondiala a Rinichiului. Mai multe despre nefrolitiaza, cunoscuta ca si pietrele la rinichi, ne spune medicul nefrolog Tatiana Razlog.

Rinichii sunt organe vitale care au rolul de a elimina deseurile din organism, de a mentine echilibrul electrolitic si de a regla tensiunea arteriala. Totusi, unele obiceiuri pot afecta sanatatea lor.

Tatiana RAZLOG, MEDIC NEFROLOG: „Nefrolitiaza este o boala complexa care include dereglarea metabolismului unui sir de substante formatoare de calculi, dereglarea proprietatilor fizico-chimice si biologice ale urinei si toate acestea favorizand precipitarea de cristale si formarea de calculi in caile urinare”.

Aproximativ 5-12% din populatie sufera de nefrolitiaza, dintre care 70% sunt persoane apte de munca. Boala este mai frecventa la barbati, cu un raport de 3 la 1.

Nefrolitiaza se intalneste la aproximativ 5-12% din populatie. Raportul dintre barbati-femei, este de 3 la 1.

Tatiana RAZLOG, MEDIC NEFROLOG: „Nefrolitiaza s-ar putea clasifica in dependenta de localizare. Poate fi localizata in rinichi, in ureter, in vezica urinara sau uretra si in dependenta de tipul de sare care formeaza calculii”.

In 75% dintre cazuri, calculii sunt formati din oxalat de calciu, dar acestia mai pot fi constituiti si din alte substante, cum ar fi fosfatul de calciu, acidul uric sau cistina.

Cele mai comune substante implicate in formarea calculilor renali sunt: oxalatii, fosfatii, uratii si cistina.

Tatiana RAZLOG, MEDIC NEFROLOG: „Dupa dimensiuni avem micronefrolitiaza, adica nisip, cum se mai spune in popor. Calculii pana la 1 cm sunt tratati de catre medicul nefrolog, daca nu sunt complicatii, iar calculii mai mult de 1-2 cm sunt tratati de urolog”.

In unele cazuri, pacientii sunt asimptomatici, iar nefrolitiaza se depisteaza ocazional in urma unui examen ultrasonografic.

Tatiana RAZLOG, MEDIC NEFROLOG: „Cel mai frecvent pacientii prezinta durere care poate fi de diferita intensitate, poate sa fie surda, dar este si intensa, colicativa, violenta, localizata lombar. Poate sa iradieze in abdomen, in organe genitale, coapse. Pacientul va avea dizurie, disconfort in timpul urinarii, polachiurie sau mictiuni dese, chemari spre urinare, hematurie, adica urina cu sange, febra daca este asociata infectia”.

Dizurie – dificultate sau durere la urinare;
Polachiurie – cresterea frecventei urinarii;
Hematurie – prezenta sangelui in urina.

Din factorii de risc pot fi mentionati: antecedentele familiale, excesul de unele medicamente, dar si unele interventii abdominale efectuate.

Tatiana RAZLOG, MEDIC NEFROLOG: „Unul din factorii de risc este lucrul in locuri cu temperaturi excesive, sau in cazul unui efort fizic exagerat si consum inadecvat de lichide. De asemenea, factorii alimentari: excesul de proteine, consumul excesiv de sare, aportul inadecvat de apa”.

Stabilirea diagnosticului incepe prin colectarea anamnezei, dar si efectuarea unor investigatii.

Tatiana RAZLOG, MEDIC NEFROLOG: „Un examen sumar de urina, ultrasonografie abdominala, o radiografie abdomen pe gol si deja urografie intravenoasa sau tomografie computerizata a abdomenului cu regim urografic, care va fi un diagnostic final”.

Gestionarea ulterioara a nefrolitiazei este strict individuala. In unele cazuri tratamentul medicamentos nu este suficient, si se recurge la diverse interventii urologice.

Tatiana RAZLOG, MEDIC NEFROLOG: „Se face procedura de ESWL, este procedura cu unde de soc, pietrele sunt distruse; sau nefrolitotomie percutana, adica prin sonda este eliminat calculul; sau ureteroscopie - prin sonda, prin ureter este eliminat calculul”.

Nefrolitiaza se considera o urgenta medicala, deoarece poate duce la obstructia totala a cailor urinare, cu afectarea grava a functiei rinichiului.

Tatiana RAZLOG, MEDIC NEFROLOG: „Pot fi si complicatii infectioase: pielonefrita severa cu abces renal, carbuncul sau chiar sepsis. La un pacient care a avut litiaza renala, recidiva peste 5 ani este de 35-40%”.

Riscul de recidivare a nefrolitiazei este de aproximativ 35%-40%.

Din acest motiv, in cazul nefrolitiazei, poate fi efectuata preventia nu doar a primului episod, dar si a recidivelor, care implica in primul rand un aport adecvat de lichide.

Tatiana RAZLOG, MEDIC NEFROLOG: „Pacientul trebuie sa consume suficienta apa pentru a mentine un volum urinar, sau o diureza mai mult de 1l. De asemenea, scaderea aportului de sare, consumul mai mare de legume si fructe si micsorarea cantitatii de carne consumata. In dependenta de tipul de calculi medicul poate ajusta dieta pacientului pentru ca fiecare tip de calculi este un anumit exces de careva produse”.

Pentru a imbunatati functia rinichilor, se considera la fel benefice si ceaiurile din ierburi, fitopreparatele, dar si programele de tratament balneo-sanatoriale.

Articole din aceeasi categorie