Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: "Vorbim astazi despre pneumonie care este o maladie infectioasa care este caracteristica si virusului Covid-19."
Alexandru CORLATEANU, MEDIC PNEUMOLOG: "Pneumonia este un grup de afectiuni pulmonare acute si de obicei care este de origine infectioasa."
Anual, pneumonia afecteaza aproximativ 450 de milioane de oameni, adica 7% din populatia totala a lumii si provoaca 4 milioane de decese.
Alexandru CORLATEANU, MEDIC PNEUMOLOG: "In literatura au fost descrise peste 100 de agenti patogeni care pot cauza pneomonia. Cel mai frecvent se intalnesc agenti patogeni bacterieni care pot cauza pneumonia. De asemenea, pneumonia poate si cauzata si de virusi si de fungi in unele cazuri. Poate fi cauzata si de Covid-19."
Pneumonia este o afectiune inflamatorie a plamanilor, care afecteaza in primul rand micile cavitati cu aer cunoscute sub denumirea de alveole. In cazul pneumoniei cu SARS-COV-2 are loc si umplerea alveolelor cu un lichid exudativ, ceea ce nu mai permite realizarea schimburilor gazoase, provocand astfel necesitatea de intubare.
Diagnosticul pneumoniei este facut in baza unei consultatii de specialitate. De mentionat este ca pneumonia e o urgenta terapeutica, iar tratamentul administrat precoce, adica in primele 4 ore, ajuta la prevenirea complicatiilor.
Pneumonia se vindeca dupa 2-3 saptamani, iar in aproape 6 luni recuperarea este completa. Fiind o maladie grava aceasta afectiune poate fi prevenita prin vaccinare.
Alexandru CORLATEANU, MEDIC PNEUMOLOG: "Este vaccinarea antigripala care va fi efectuata in lunile octombrie, noiembrie ale anului 2021. De asemenea trebuie sa recomandam si vaccinarea anti-Covid si exista vaccin pneumococic care este administrat copiilor in primul an de viata si varstnicii care au peste 60 de ani sau au comorbiditati severe."
Sindromul de intoxicare in pneumonie se manifesta prin febra, frisoane, greata, voma si inapetenta. Simptomele tipice includ tuse, durere in piept, febra si respiratie grea. Simptomele respiratorii ale pneumoniei: dispnee, respiratie “suieratoare”, hemoptizie, sputa ruginie, tuse uscata sau cu expectoratie purulenta.
Standardul de aur in diagnosticul pneumoniei este examenul radiologic. In pneumonia provocata de virusul Covid 19, modificarile radiologice apar la a 7-a zi dupa boala, sub forma de sticla mata.
Tratamentul pneumoniei este empiric, adica in functie de agentul patogen cauzal. Pneumonia usoara pot fi tratata la domiciliu.
Pneumoniile medii si severe se trateaza doar in stationar, adica in spital. Pneumoniile bacteriene se trateaza cu antibiotice, iar cele virale, cu preparate antivirale.
In pneumoniile Covid 19 tratamentul medicamentos include preparate antivirale, iar in unele cazuri se pot administra si antibiotice, cu scopul tratamentului pneumoniilor secundare, care de obicei sunt bacteriene.
Complicatiile pneumoniei netratate pot fi abcese, supuratii pulmonare, inclusiv deces. Pneumonia determinata de Covid 19 poate duce la fibroza pulmonara.
Pneumonia poate fi prevenita prin vaccinarea cu vaccinul antigripal, vaccinul Covid 19 si vaccinul pneumococic la nou-nascuti si varstnici.