„Nu este o varsta in care copiii trebuie sa mearga, dar este un interval de timp. Daca ne referim la mers, acesta poate sa apara la un copil sanatos intr-un interval de la 9,5 luni pana la varsta de 18 luni. Asadar, un copil sanatos poate sa mearga tinandu-se de mana parintelui, de obiecte pana la varsta de 18 luni. Aceasta nu prezinta un semn de alarma nici pentru parinte nici pentru doctor.

La noi exista mit, ca la un an de zile copilul trebuie sa mearga, dar nu exista asa ceva. Cineva are o constitutie mai subtire, mai energic este dupa temperament el merge si la 10 luni, cineva este mai flegmatic dupa felul sau, mai corpolent, el va merge mai tarziu. Dar si acel care a mers la 18 luni si acel care a mers la 9,5 luni, ambii se incadreaza in termenii care se refera la copil sanatos.

Atunci cand copilul incepe sa mearga nu trebuie sa-l ajutam fortat. Ca de exemplu iata copilul a implinit un an de zile si eu trebuie fortat sa-l tin de mana sau sa-l pun in premergator pentru a merge mai repede, asta este doar un mit. Dar, in cazul cand copilul doreste acel deget, mana a parintelui, trebuie sa-i oferim, fiindca parintele este garantul sigurantei copilului. Si atunci cand parintele este receptiv la cerinta din partea copilului, acesta creste intr-un mediu armonios este linistit si sigur pe sine. Iar, atunci cand copilul este pus si parintii fug la un metru distanta si ii zic: hai mergi, mergi, iar copilul sta si plange speriat, dezamagit, frustrat si parintii ii zic hai ca poti, ca esti mare deja, asta nu este corect,” spune medicul pediatru.

Ce tine de premergatoare, pediatrul spune ca acestea nici nu impiedica dezvoltarea copilului, dar nici nu ajuta. El este acel dispozitiv care inlocuieste acea mana a parintelui.

„Cand copilul sta deja copacel, face pasi fie tinandu-se de mana sau obiecte care il inconjoara, poate fi folosit si premergatorul. Dar nu poate fi folosit la varsta de 8, 7 si 6 luni cu scopul ca daca eu am sa pun copilul vertical, respectiv el va merge mai repede,” a mai adaugat pediatrul.