21.10.2021
Primul ajutor in caz de muscatura de caine. Afla care sunt simptomele ce iti sugereaza ca rana a fost infectata

Copiii sunt cele mai frecvente victime ale muscaturilor de caine si sunt mult mai predispusi sa fie grav raniti. Majoritatea muscaturilor de caine care afecteaza copiii mici apar in timpul activitatilor de zi cu zi si in cadrul interactiunii cu animale de companie cunoscute.

Aproape 1 din 5 persoane muscate de caini au nevoie de ingrijiri medicale. 

Aproape 1 din 5 persoane muscate de caini au nevoie de ingrijire medicala. Ce trebuie sa faci daca ai fost muscat de caine

Daca ai fost muscat de caine trebuie sa iei urmatoarele masuri de prim ajutor:

•  sa iti cureti rana imediat, spaland-o cu apa calduta, timp de cateva minute. Este o idee buna sa faci acest lucru, chiar daca pielea nu pare afectata de muscatura de caine;
•  sa indepartezi orice obiect din locul unde ai fost muscat, cum ar fi dinti, par de animal sau urme de murdarie;
•  sa iti ajuti rana sa sangereze putin strangand-o usor, cu exceptia cazului in care sangereaza deja liber;
•  sa pui un tampon curat sau un pansament steril peste rana, daca sangereaza puternic, si sa tii apasat cu mana peste acea zona;
•  sa lasi rana sa se usuce si sa o acoperi cu un pansament curat sau cu un plasture;
•  sa iei analgezice, cum ar fi paracetamol sau ibuprofen, daca ai dureri - copiii sub 16 ani nu ar trebui sa ia aspirina;
•  sa ceri sfatul medicului, cu exceptia cazului in care rana este foarte mica.

Daca muscatura ti-a rupt o parte a pielii sau corpului, cum ar fi un deget sau o ureche, spal-o cu apa de la robinet, infasoar-o intr-o batista sau tesatura curata si pune-o intr-o punga de plastic inconjurata de gheata, astfel incat sa poata fi transportata la spital. Poate fi posibila, mai tarziu, reatasarea chirurgicala a acestei parti a corpului.

Cand sa mergi la medic, daca ai fost muscat de caine

Daca muscatura a rupt pielea, trebuie sa soliciti imediat asistenta medicala dupa curatarea ranii. Nu astepta pana cand apar simptomele infectiei! In unele situatii problema poate fi tratata in cabinetul medicului de familie, in timp ce in alte cazuri sunt necesare ingrijiri suplimentare.

Consulta intotdeauna un medic, daca:

•  ai fost muscat de un caine cu antecedente necunoscute de vaccin antirabic sau pare a fi bolnav;
•  nu ti se opreste sangerarea;
•  ai dureri intense;
•  iti este expus osul, tendoanele sau muschii;
•  cauzeaza pierderea functiei membrului care a fost muscat, cum ar fi imposibilitatea de a indoi degetul;
•  rana este rosie, umflata sau inflamata;
•  rana are puroi sau lichid.

De asemenea, solicita asistenta medicala daca:

•  nu-ti amintesti cand ai facu ultima data vaccinul antitetanos;
•  te simti slabit, dezorientat;
•  ai febra.

Personalul medical specializat care iti trateaza rana poate:

•  sa iti curete rana si sa indeparteze orice tesut deteriorat;
•  sa iti prescrie un tratament cu antibiotice pentru a preveni infectia;
•  sa iti recomande un tratament specific pentru a preveni infectiile, precum tetanosul, daca esti expus riscului;
•  sa iti coase rana, daca considera ca riscul de infectie este scazut - ranile cu risc ridicat de a dezvolta infectii, de obicei, sunt lasate deschise, deoarece sunt mai usor sa fie mentinute curate;
•  sa iti recomande analize de sange pentru a verifica riscul de infectie sau sa iti sugereze efectuarea unei radiografii pentru a vedea daca exista vatamari ale oaselor, daca exista un obiect strain in rana, cum ar fi un dinte;
•  sa iti recomande un consult de specialitate, daca muscatura a patruns intr-o articulatie sau exista leziuni grave, cum ar fi leziuni ale oaselor sau ale nervilor - in aceste cazuri poate fi necesara o interventie chirurgicala. 

Dupa ce te intorci de la medic, fii atent la simptomele unei posibile infectii!

Cum iti dai seama ca muscatura de caine s-a infectat

Muscaturile grave de animale se pot infecta, daca nu sunt verificate si tratate rapid. Cere intotdeauna sfatul medicului, daca ai fost muscat de caine si daca muscatura ti-a sfasiat pielea.

Daca ti s-a crapat pielea, poti dezvolta o infectie, deoarece animalele au o multime de bacterii in gura, care iti pot patrunde in organism, inclusiv Staphylococcus, Streptococcus and Pasteurella, precum si Capnocytophaga. Cainii nevaccinati si salbatici pot, de asemenea, sa aiba si sa iti dea rabie, de aceea medicul va dori sa stie detalii despre cainele care te-a muscat. 

Aceste infectii sunt rareori grave daca sunt tratate rapid, dar ocazional se pot raspandi in sange sau in alte parti ale corpului. Infectiile grave, cum ar fi tetanosul si rabia, sunt destul de rare, insa orice muscatura de caine trebuie ingrijita corespunzator pentru a preveni complicatiile!

Iata care sunt simptomele ce iti sugereaza ca rana a fost infectata includ:

•  roseata si umflaturi in jurul ranii;
•  rana se simte calda si din ce in ce mai dureroasa;
•  lichid sau puroi se scurg din rana;
•  febra de 38°C sau mai mare;
•  transpiratii si frisoane;
•  glande umflate sub barbie sau in zona gatului, axilelor ori inghinal;
•  dungi rosii care se extind de la rana, de-a lungul pielii.

Cere ajutor medical cat mai curand posibil, daca crezi ca rana de la muscatura de caine este infectata!

Cand ti se poate intampla sa fii muscat de caine

Desi s-ar putea sa fii mai ingrijorat de muscaturile animalelor salbatice si fara stapan, trebui sa stii ca exista posibilitate ca orice animal sa te muste. Multe muscaturi de caine sunt, de fapt, cauzate de propriul animal de companie sau de patrupedul unui prieten, vecin etc.

Cauze muscatura de caine

Animalele pot actiona imprevizibil. Muscaturile nu sunt intotdeauna provocate, insa un animal are mai multe sanse sa muste daca se simte amenintat si urmareste sa protejeze ceva valoros pentru ei, cum ar fi puii lor, mancarea lor sau o jucarie. 

Cainii musca din mai multe motive, dar cel mai frecvent ca reactie la ceva. Daca cainele se afla intr-o situatie stresanta, poate musca pentru a se apara pe sine sau teritoriul sau. Cainii pot musca deoarece au fost speriati sau deranjati. De aceea, nu te apropia brusc de ei, nu fugi tipand cand esti in preajma lor ori nu ii intrerupe cand mananca sau dorm!

Cainii ar putea musca pentru ca nu se simt bine, daca sunt bolnavi sau raniti. In aceste situatii ar putea dori sa fie lasati singuri. 

De asemenea, poti fi muscat de caine in timp ce te joci cu el. Chiar daca ciupitul in timpul jocului poate fi distractiv pentru caine, poate fi periculos pentru oameni! 

Tratament muscatura de caine

Medicul va lua, de asemenea, masuri pentru a preveni infectia. Este important de stiut, daca cainele care te-am muscat a fost vaccinat impotriva rabiei. Rabia (turbarea) este o afectiune infectioasa, virala si grava care afecteaza sistemul nervos central. Lasata netratata, poate duce la moarte in cateva zile de la infectare.

Daca starea de sanatate a cainelui este necunoscuta, daca prezinta simptome de rabie, precum modificari bruste de comportament (e.g. neliniste-retinere), dezorientare, “spume” in jurul gurii sau daca stii ca animalul este pozitiv pentru rabie, va trebui sa iti administrezi un vaccin antirabic. 

Oamenii se pot imbolnavi de rabie daca ii musca un caine care are rabie. Primele simptome ale rabiei sunt:

•  durere de cap, febra si alte simptome asemanatoare gripei;
•  senzatie de slabiciune;
•  mancarimi sau intepaturi in jurul locului unde ai fost muscat.

Rabia este fatala daca o persoana nu primeste tratament. Vaccinarea antirabica dupa muscatura de caine, poate trata infectia.

Vaccinarea antirabica  

Vaccinul antirabic se face intramuscular sau intradermic. Intramuscular se pot efectua 4 sau 5 doze de vaccin, regimul de 5 doze fiind cel recomandat. Administrarea vaccinului este efectuata in muschiul deltoid in zilele 0, 3, 7, 14, 28. Regimul de 4 doze este prezentat de: administrarea in ziua 0 a 2 doze de vaccin in muschul deltoid, in bratul stang si bratul drept; in ziua 7, administrarea unei doze in muschiul deltoid si in ziua 21 administrarea unei doze tot in muschiul deltoid. Exista si o schema alternativa care presupune administrarea intramusculara a 4 doze in zilele 0, 3, 7 si 14.

Regimul de vaccinare intradermica este conditiile in care nu poate fi urmat regimul de 4 sau de 5 doze. Se va efectua in 2 zone distincte ale corpului in zilele 0, 3, 7, 28. Presupune administrarea a 0. 1 ml/injectie, intradermic.

Vaccinarea antitetanos

O muscatura de caine poate provoca, de asemena, patrunderea in corp a bacteriilor tetanice. Simptomele tetanosului includ:

•  crampe in zona maxilarului;
•  spasme musculare, de obicei in stomac;
•  dificultate la inghitire;
•  rigiditate musculara.

Tetanosul este o infectie grava. Persoanele cu orice simptome de tetanos necesita de asistenta medicala imediata. Pacientii trebuie sa ia medicamente, cum ar fi antibiotice, dar si sa faca un vaccin antitetanic.

Vaccinul antitetanos, de regula, se face prima data la nastere, fiind inclus pe schema de vaccinare obligatorie a nou-nascutilor. Valabilitatea vaccinului antitetanos facut la nastere este de pana la 10 ani, iar ulterior rapelul se face din 10 in 10 ani. Daca nu ai fost vaccinat si ai suferit o muscatura de caine, vaccinul antitetanos trebuie facut in maxim 48 de ore pentru a preveni raspandirea infectiei in corp.

Totodata, unii specialisti sustin ca in cazul in care nu ai fost vaccinat antitetanos in ultimii 5 ani, este posibil sa ai nevoie de vaccin pentru a reduce riscul de tetanos.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, persoanele cu o rana murdara ar trebui sa faca rapelul impotriva tetanosului daca au trecut mai mult de 5 ani de la ultima lor doza. Pentru o rana curata, pacientii ar trebui sa faca rapelul, daca au trecut mai mult de 10 ani de la ultima vaccinare.

In plus, poate fi necesar sa iei antibiotice timp de 7 pana la 14 zile pentru a preveni sau trata o infectie. Este posibil ca medicul sa iti ceara sa revii la control 1-3 zile pentru a-ti verifica din nou leziunile.

Cum eviti muscatura de caine

Majoritatea muscaturilor de animale sunt cauzate de caini. Iata cateva sfaturile care te pot ajuta sa iti reduci sansele de a fi muscat de un caine:

•  nu lasa niciodata un copil mic nesupravegheat, cu un caine – indiferent de ce tip de caine este vorba si indiferent de comportamentul sau de dinainte;
•  evita sa mangani cainii necunoscuti – cand intalnesti un caine pentru prima data, lasa-l sa te adulmece inainte de a-l mangaia;
•  evita contactul cu animale salbatice sau fara stapan, in special in timp ce calatoresti in strainatate, deoarece acestea pot fi agresive si exista sansa sa poata purta infectii grave, cum ar fi rabia.

Nu ar trebui sa interactionezi cu un caine: 

•  cand nu este alaturi de stapanul sau;
•  cand este alaturi de proprietarul sau, dar proprietarul nu acorda permisiunea de a-l mangaia;
•  daca cainele se afla de cealalta parte a unui gard  si nu poti sa il mangai prin sau peste gard;
•  daca un caine doarme sau mananca;
•  daca un caine este bolnav sau ranit;
•  daca un caine se odihneste alaturi de catelusii sai sau pare foarte protector fata de puiutii sai si este nelinistit din cauza prezentei tale;
•  daca un caine se joaca cu o jucarie;
•  daca un caine maraie sau latra;
•  daca un caine pare ca se ascunda sau cauta sa stea singur.

Mai mult decat atat, daca esti stapanul unui animal de companie, socializarea este o modalitate buna de a preveni situatii in care cainele tau sa muste. In astfel de situatii, patrupedul tau se poate simti in largul sau. Cand este inca mic, prezinta-ti „puiutul” oamenilor, dar si altor animale cu care acesta poate sa interactioneze. De asemenea, este important sa folosesti o lesa in public pentru a te asigura ca iti tii cainele, cat mai bine sub control.

Articole din aceeasi categorie