Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: "Autoexaminarea sanilor este una dintre cele mai rapide metode de depistare a afectiunilor de la nivelul sanilor si trebuie sa constitue un obicei constant si sanatos al oricarei femei moderne. Medicul mamolog ne spune care sunt pasii corecti, pe care trebuie sa-i urmam.”
Dragomir TIMBUR, CHIRURG MAMOLOG: "Femeia trebuie sa se uite in oglinda, sa-si priveasca sanii cu mainile in solduri dintr-o parte si din alta. Apoi, sa se aplece un pic in fata, astfel incat sanii sa se lase in jos, ca ea sa vada daca sunt unele schimbari. Dupa asta, mainile se ridica in sus, iar palmele se impreuneaza si iar se analizeaza schimbarile aparute. Uneori, sub glanda mamara, de-a lungul crestei, pot aparea modificari. Dupa autoexaminarea vizuala , urmeaza cea tactila. Pentru asta, e bine sa folositi cele 3 degete impreunate, care ar forma o linie. Cand examinam sanul stang, se foloseste mana dreapta si invers. De ce trei degete? Pentru ca astfel dispunem de o suprafata tactila mai mare, care va percepe mai bine formatiunile existente. O alta sugestie este presiunea. Deci, cand vrem sa palpam nodulii superficiali, mai aproape de piele, apasam mai usor, iar daca vrem sa urmarim nodulii mai profunzi, marim nivelul de presiune. Exista mai multe metode de palpare: de sus in jos, in forma de linie, de la clavicula pana spre mamelon, in linii laterale, de la mamelon in jos. Acest lucru poate fi facut si pe linii orizontale. Mai este si metoda de palpare prin miscari spiralate. Se incepe de la mamelon si prin miscari rotative, de spirala, se face palparea sanului, departandu-ne de la mamelon, catre clavicula, stern si lateral pana la axila. Se palpeaza zona laterala de la axila, ganglionii limfatici si partea laterala a sanului. Uneori, unele schimbari pot fi prezente si in aceasta zona. Mai este metoda de palpare dupa ora, ora 12 de la periferie catre mamelon, ora 1, ora 2, etc. Este bine ca palparea sanilor sa se efectueze in cateva pozitii: in picioare si in pozitia culcat pe un suport relativ dur. In pozitia culcat stratul glandular se subtiaza, se apropie mai mult de peretele toracic si daca sunt unii noduli mai profunzi este mai usor de a fi perceputi.”
Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Dle Doctor, de cate ori o facem pe luna?”
Dragomir TIMBUR, CHIRURG MAMOLOG: „Autoexaminarea se face in primul rand pentru a obisnui femeia sa faca acest procedeu in mod regulat. Pentru ca sa nu uitam, ar fi bine sa fie facut lunar. Daca o facem foarte des, nu o sa observam schimbari reale, care au avut loc. Palparea se face la perioade de timp mai indelungate, pentru ca femeia sa perceapa o schimbare, fata de ceea cum a fost o luna in urma. Cea mai potrivita perioada pentru autoexaminarea sanilor este dupa ciclul menstrual, la 5-6 zile dupa inceperea ciclului menstrual.”
Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: "Care ar fi acele semne de alarma, care ar trebui sa puna in garda o femeie?”
Dragomir TIMBUR, CHIRURG MAMOLOG: "Vizual, pot fi schimbari la nivelul pielii: inrosiri, incretiri, bombari, umflaturi, schimbari ale mameloanelor, inversarea lor. La palpare, ar fi bine ca femeia sa vada daca apar eliminari, aspectul eliminarilor, in special daca sunt cu caracter hemoragic, formatiuni palpabile, induratii, nu uitam de formatiunile din axila sau subrat, schimbari de forma, de dimensiuni sau asimetrie. La fel, in timpul examinarii femeia trebuie sa atraga atentia si la senzatiile pe care le are. Autoexaminarea la o anumita varsta nu inlocuieste screening-ul mamar si adresarea la medic in cazul in care se depisteaza unele schimbari. Toate femeile trebuie sa tina cont ca aceasta este o deprindere sanatoasa si trebuie sa o faca cu scopul de a depista la timp unele afectiuni care pot sa apara. In momentul in care observati ceva, nu trebuie sa stati acasa, ci sa va adresati la medic, pentru a vi se face investigatii specializate, cum ar fi examenul clinic sau imagistic. Chiar daca la autoexaminare este totul bine si femeile nu observa nici o schimbare,dar au trecut deja de varsta de 45-50 de ani si nu le deranjeaza nimic, acestea trebuie sa vina o data pe an sa faca mamografia, ca parte componenta a screening-lui de cancer mamar.”
Autoexaminarea sanilor e recomandata in primele 5 zile dupa terminarea sangerarii menstruale. In cazul femeilor aflate la menopauza, femeilor insarcinte sau a celor care alapteaza, palparea se face in aceeasi zi a fiecarei luni. Aceasta evaluare se face cu bustul gol, in fata oglinzii sau la dus, pielea umeda favorizand palparea. Se analizeaza detaliat aspectul sanilor in mai multe pozitii: cu mainile pe langa corp, cu mainile in solduri, cu mainile ridicate deasupra capului.
Autoexaminarea sanilor se face prin inspectia si palparea bilaterala a sanului, mamelonului si axilei. Metoda trebuie aplicata de orice femeie incepand cu varsta de 18 ani, pe parcursul intregii vieti. Se face cu mana dreapta pentru sanul stang si cu mana stanga pentru sanul drept. Se folosesc degetele 2-3-4, pulpele degetelor fiind discret departate. Palparea se face initial superficial, apoi cu o presiune medie si apoi mai ferm (pentru tesuturile profunde). Examinarea sanilor se face stand in picioare, apoi in pozitia culcat pe spate, cu mana corespunzatoare sanului analizat tinuta sub cap.
Sunt recomandate 2 modalitati de palpare:
- prin miscari circulare, care pleaca de la mamelon pana la periferia sanului
- prin miscari verticale, ce pornesc de la clavicula si ajung pana la coaste, si care avanseaza de la stern la marginea laterala a sanului.
Semnele de alarma:
- Scurgere mamelonara sanguinolenta
- Eroziunea mamelonului sau a areolei mamare
- Tumefactia mamelonului
- Formatiune tumorala palpabila la nivelul sanului, mamelonului sau axilei
- Modificarea de forma sau volum a sanului
- Modificarea pielii sanului – roseata, infiltrare, retractie.