23.08.2021
Principalele afectiuni ale ochiului. Sergiu Andronic, medic oftalmolog chirurg, doctor in stiinte medicale spune in ce cazuri poate fi afectata vederea ambilor ochi

Sergiu Andronic, medic oftalmolog chirurg, doctor în științe medicale iti spune despre cele mai frecvente patologii oculare intalnite in randul moldovenilor. In ce cazuri poate fi afectata vederea ambilor ochi si ce tratamente ar trebui oamenii sa cunoasca.

Principalele afectiuni ale ochiului. Sergiu Andronic, medic oftalmolog chirurg, doctor in stiinte medicale spune in ce cazuri poate fi afectata vederea ambilor ochi

Bolile ochiului si anexelor sale printre adulti in Republica Moldova in ani alcatuiesc, in medie, 3,5% din numarul total de maladii inregistrate intr-un an calendaristic, inregistrand valoarea minima de 3,3% si cea maxima – 3,9%.

In lumea oftalmologica sunt multiple patologii ce afecteaza globul ocular si anexele sale.

Globul ocular reprezinta ,,ochiul,, anexele sunt: pleoapele, genele, sprancenele si aparatul lacrimal. Structura patologiilor este reprezentata de cele mai frecvent intalnite afectiuni ale analizatorului optic:

1. Patologia pleoapelor: abcese, hordeol, salazion, blefarite, ptoze, entropion, ectropion.

2. Patologia conjunctivei: conjunctivite bacteriale, conjunctivite adenovirale, conjunctivite cronice, pterigion.

3. Patologia corneei: cheratite bacteriene, cheratite virale, cheratite degenerative, ulcer cornean.

4. Patologia tunicii vasculare: iridociclite, uveite, coroidite.

5. Patologia retinei: maculite, retinite, distrofii retiniene, retinopatie diabetica, retinopatia hipertensiva, accidente arteriale ale retinei, tromboza venelor retinei, dezlipire de retina, hemoragii retiniene.

6. Patologia nervului optic: papilite, opticopatia ischemica, neurite retrobulbare, atrofii ale nervului optic.

7.Patologia corpului vitros: hemoftalmul, opacifierea si fibroza vitrosului.

8. Patologia cristalinului: cataracta senila, cataracta complicata, cataracta traumatica.

9. Glaucomul primar, secundar, acut.

10. Anomalii de refractie: miopia si astigmatismul miopic, hipermetropia si astigmatismul hipermetropic, presbiopia, spasmul de acomodatie.

11. Traumele oculare: corpi straini ai corneei si conjunctivei, contuzii ale globului ocular, traumele anexelor, plagi nepenetrante, penetrante, arsuri termice (chimice, fizice).

Din multitudinea de patologii oculare mentionate mai sus trebuie sa scoatem in evidenta cateva patologii cu care ne intalnim cel mai frecvent in Republica Moldova si de care ar fi necesar sa comunicam populatiei noastre: catarcta, glaucomul, degenerescenta maculara legata de varsta, retinopatia diabetica.

Cataracta – reprezinta opacifierea cristalinului, poate fi: legata de varsta, congenitala sau traumatica. Cataracta senila apare la persoane cu varsta de dupa 50 de ani. Datele epidemiologice releva ca pe globul pamantesc catre anul 2025 acest numar va fi de 40 milioane.

In toate cazurile se rezolva chirurgical prin tehnica de facoemulsifacarea a nucleului cristalinului. Intervetia dureaza in medie 15-20 min cu anestezie topica sau/si o sedare usoara. Recuperarea postoperatorie e rapida cu o vindecare completa a vederii.

Glaucomul - reprezinta o patologie caracterizata prin atrofia progresiva si ireversibila a nervului optic si afectarea treptata a campului vizual, deseori provocand orbire. PIO (presiune intraoculara) marita reprezinta un factor de risc major, ce agraveaza evolutia bolii. 

Se presupune ca la finele anului 2030 numarul pacientilor vor ajunge la 160 milioane. Prevalenta glaucomului la nivel mondial, la persoanele cu varsta de peste 40 de ani, este de circa 2-3%, in grupul persoanelor cu varsta de peste 80 ani prevalenta ajunge pana la 14%. Diagnosticul glaucomului la adult se bazeaza pe examenul oftalmologic (determinarea acuitatății vizuale la ambii ochi, cu si fara corectie optica, determinarea fotosensibilitatii, biomicroscopia, Presiunea interoculara la ambii ochi, oftalmoscopia directa sau indirecta, gonioscopia si investigatii instrumentare precum: Tomografia în coerență optică a nervului optic si a maculei, perimetria statica si cinetica, pahimetria.

Tratamentul medicamentos al glaucomului prevede administrarea colirelor in monoterapie / preparate combinate. Tratamentul dureaza toata viata, iar grupa preparatelor antiglaucomatoase se schimba la necesitate pentru a evita tahifilaxia. Eficacitatea tratamentului se evalueaza in dependenta de modificarile câmpului vizual si papila nervului optic.

Tratamentul Laser se indica cand tratamentul medicamentos a esuat (nu poate fi obtinuta presiunea intraoculară - tinta) sau acesta nu poate fi efectuat (pacient necompliant, reactii adverse sau contraindicatii la medicamente etc.). Tratamentul chirurgical este initiat in caz de efect nesatisfacator sau absenta de efect a tratamentului Medicamentos si Laser.

Prognosticul glaucomului este nefavorabil daca nu este tratat sau nu este obtinuta presiunea intraoculară – tinta, producand orbire ireversibila. In cazul cand este aplicat un tratament adecvat, functiile vizuale pot fi pastrate pe o perioada mai indelungata sau pe tot parcursul vietii.

Una din problemele de baza de diagnostic si tratament in medicina contemporana, ramane a fi degenerescenta maculara legata de varsta (DMLV - degenerescenta maculara legata de varsta).

Tratamentul este medicametos in dependenta de forma bolii, in formele grave exudative tratamentul e intravitrian.

Retinopatia diabetica - ramane una dintre principalele cauze de pierdere a vederii in populatia adulta apta de munca. Pacientii cu stadii severe de retinopatie diabetica au o calitate mai slaba a vietii si un nivel redus de bunastare fizica, emotionala si sociala, si in plus, utilizeaza mai multe resurse din domeniul sanatatii.

Studiul de meta-analiza la nivel global a raportat ca circa 3 din 10 (34,6%) persoane cu diabet zaharat diabet zaharat prezinta diferite forme de retinopatie diabetica. De asemenea este mentionat ca (53,3%) din pacienti reprezinta retinopatia diabetica care ameninta vederea, adica retinopatia diabetica proliferativa si/sau edem macular diabetic.

In multe tari, retinotapia diabetica este cea mai frecventa cauza de orbire ce poate fi prevenita la adultii aflati in campul muncii.

Astfel, prevalenta retinotapiei diabetica la persoanele cu diabet zaharat primar depistat va fi mare, determinand o prevalenta generala crescuta a retinotapiei diabetica in aceste regiuni.

In general, meta-analiza studiilor la scara larga arata ca aproximativ o treime dintre cei cu diabet zahart vor avea retinotapie diabetica, si aproximativ o treime dintre acestia din urma (sau 10% din persoanele cu diabet zaharat) vor prezenta retinotapie diabetica cu risc de scadere a vederii, care necesita tratament.

In concluzie:

Tratamentul este unul complex si de durata, constand in mentinerea indicilor glicemiei si a tensiunei arteriale in limitele normei. Tratamentul poate fi aplicat prin: fotocoagularea Laser, terapia Anti-VEGF, vitrectomie.

Un alt articol realizat cu Sergiu Andronic, medic oftalmolog chirurg, doctor in stiinte medicale il puteti vedea accesand link-ul de mai jos.

Statul in fata calculatorului dauneaza grav sanatatii ochilor. Medicul oftalmolog, Sergiu Andronic vine cu sfaturi: „Trebuie sa clipim mai frecvent cand ne aflam in fata calculatorului, deoarece ochiul uita sa clipeasca” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie