In 2019, OMS a declarat rezistenta la antimicrobiene drept una din cele 10 principale amenintari globale la adresa sanatatii publice. Saptamana mondiala de constientizare a antibioticorezistentei are drept scop informarea populatiei privind importanta utilizarii corecte a antibioticelor.
Diana SPATARU, MEDIC EPIDEMIOLOG: „Antibioticorezistenta este capacitatea bacteriilor de a supravietui in prezenta antibioticelor, care de fapt trebuiau sa le omoare, sa le distruga sau sa le inhibe multiplicarea”.
Rezistenta la antibiotice este o problema globala avand mai multe cauze.
Diana SPATARU, MEDIC EPIDEMIOLOG: „Una din ele ar fi utilizarea incorecta sau abuzul de antibiotice, si aici ma refer la acele automedicatii pe care populatia le efectueaza desinestatator. Utilizarea antibioticelor pentru tratarea infectiilor virale”.

Intreruperea tratamentului cu antibiotice din cauza ameliorarii simptomelor, la fel contribuie la dezvoltarea antibioticorezistentei.
Diana SPATARU, MEDIC EPIDEMIOLOG: „O alta cauza este folosirea antibioticelor in agricultura, pentru cresterea si stimularea cresterii animalelor. Si respectiv antibioticele prin intermediul lantului alimentar ajung in populatia umana”.
Rezistenta la antibacteriene prezinta riscuri importante pentru sanatatea publica. Printre ele ar fi ineficacitatea tratamentului, dar si costurile crescute de sanatate.
Diana SPATARU, MEDIC EPIDEMIOLOG: „Rezistenta antimicrobiana pune la risc acele proceduri de importanta vitala invazive, cum ar fi transplantul sau interventiile chirurgicale, care presupun cursuri profilactice de antibiotice in cadrul acestor interventii”.
Un alt risc este afectarea microflorei intestinale, cu ulterioara dezvoltare a unei infectii cu Clostridium difficile, o forma grava si greu de tratat. Fenomenul de rezistenta antimicrobiana poate fi prevenit prin implicarea atat a personalului medical, cat si a populatiei.
Diana SPATARU, MEDIC EPIDEMIOLOG: „In primul rand trebuie sa evitam automedicatia, daca ma refer la populatia generala. Sa nu procure desinestatator si sa trateze acele infectii virale cu antibiotice. Un alt element important ar fi respectarea cursului de tratament pe care il prescrie un medic unui pacient”.

Prevenirea infectiilor, prin respectarea regulilor de igiena dar si vaccinarea, la fel pot duce la micsorarea fenomenului de rezistenta la antimicrobiene.
Diana SPATARU, MEDIC EPIDEMIOLOG: „Pentru lucratorii medicali, una din recomandari ar fi stabilirea diagnosticului precis. Prescrierea responsabila a antibioticelor in conformitate cu recomandarile, protocoalele clinice pe care le avem”.
Un moment important ar fi prescrierea tratamentului antibacterian conform rezultatelor antibioticogramelor. Acestea fiind teste care prezinta sensibilitatea bacteriilor fata de anumite antibiotice.
Diana SPATARU, MEDIC EPIDEMIOLOG: „Medicii sunt actori importanti inclusiv in educarea pacientului. Medicii trebuie sa explice importanta si necesitatea utilizarii antibioticelor. Sa le explice regulile de urmare, aplicare a acestor preparate”.

Abordarea One Health, care presupune colaborarea dintre sanatatea umana, a animalelor si cea a mediului, se concentreaza asupra combaterii fenomenului de rezistenta la antimicrobiene. Totusi, fara implicarea personala a fiecaruia, acest obiectiv devine dificil sau chiar imposibil de atins.