Evghenii KOMAROVSKY, PEDIATRU: "Alaptarea exclusiv la san a copiilor contribuie la intarirea sistemului imunitar. Fiind bogat in anticorpi, laptele matern intareste sistemul imunitar inca nedezvoltat al bebelusului. Specialistii au demonstrat ca, de fapt, acesta este motivul pentru care copiii alaptati sunt mai putin predispusi la infectiile bacteriene, precum si la alte boli ale copilariei, cum ar fi otita, rinofaringita sau gastroenterita".
Pediatrul Komarovsky spune ca unul dintre ingredientele esentiale ale laptelui matern sunt oligozaharidele, pe cat de necunoscute, pe atat de importante pentru bebelusi.
Evghenii KOMAROVSKY, PEDIATRU: "Oligozaharidele din laptele matern sunt carbohidrati care apar in mod natural in laptele matern. Cantitativ, oligozaharidele sunt al treilea cel mai abundent ingredient din compozitia laptelui matern, dupa lactoza si lipide. S-a dovedit ca oligozaharidele amintesc forma unui perete intestinal, iar multe bacterii patogene se fixeaza pe acest perete, emitand astfel o capcana. In acest fel, oligozaharidele intaresc raspunsul imunitar al organismului. Oligozaharidele au un efect prebiotic, influenteaza celulele imunitare si sustin sistemul imunitar. Unicitatea oligozaharidelor consta in faptul ca nu pot fi create artificial si exista exclusiv in laptele matern. Totusi, in ultima perioada, companiile de producere a laptelui praf, incearca din rasputeri sa sintetizeze aceste oligozaharide, insa orice fel de lapte nu poate fi comparat cu cel matern".