In majoritatea cazurilor, copiii dupa vaccinare se simt exact la fel ca inainte. Dar uneori exista cazuri de reactii generale si locale care ii inspaimanta pe parinti.
Ce vaccinuri se administreaza copiilor
Vaccinarea este cel mai eficient mod de prevenire a bolilor infectioase, adesea mortale. Prin urmare, in multe tari, copiilor li se administreaza urmatoarele vaccinuri:
- In prima zi dupa nastere - prima vaccinare impotriva hepatitei virale B;
- In zilele 3-7 din viata - vaccinarea impotriva tuberculozei (BCG);
- La 1 luna - a doua vaccinare impotriva hepatitei virale B;
- La 2 luni - prima vaccinare impotriva infectiei pneumococice;
- La 3 luni - prima vaccinare impotriva tetanosului, pertussisului si difteriei (vaccin DTP combinat) si prima vaccinare impotriva poliomielitei;
- La 4,5 luni - a doua vaccinare DPT, a doua vaccinare impotriva infectiei pneumococice si a doua vaccinare impotriva poliomielitei;
- La 6 luni - se efectueaza a treia vaccinare impotriva hepatitei B virale, a treia vaccinare cu DPT si a treia vaccinare impotriva poliomielitei;
- La varsta de 1 an, sunt vaccinati impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului;
- La 15 luni - revaccinarea impotriva infectiei pneumococice;
- La 18 luni - prima revaccinare impotriva poliomielitei si prima revaccinare impotriva difteriei, pertussis si tetanos;
- La 20 de luni - a doua revaccinare impotriva poliomielitei;
- La varsta de 6 ani - revaccinarea impotriva rujeolei, rubeolei, oreionului la varsta de 6-7 ani, se efectueaza o a doua revaccinare impotriva difteriei si tetanosului, precum si o revaccinare impotriva tuberculozei;
- In pragul implinirii a 14 ani, copiilor li se administreaza o a treia revaccinare impotriva difteriei si tetanosului, precum si a treia revaccinare impotriva poliomielitei.
Deoarece orice vaccin din copilarie este un anumit stres pentru corpul unui copil imatur, trebuie sa fii pregatit pentru posibile complicatii. Cu toate acestea, chiar si consecintele negative potential probabile pentru un copil dupa vaccinare sunt inca de zece ori mai putin grave decat consecintele contractarii oricareia dintre bolile enumerate.
Parintii trebuie sa inteleaga ca exista o diferenta uriasa intre reactiile la vaccin si complicatiile la vaccin.
Adesea, dupa vaccinare, copilul nu prezinta semne de boala si complicatii la vaccin, ci doar o reactie la vaccin. Mai mult, simptomele acestei reactii pot fi inspaimantatoare pentru parinti, dar in acelasi timp complet normale din punctul de vedere al medicilor.

Reactiile la un copil dupa vaccinare pot fi:
- generale (febra, scaderea poftei de mancare, slabiciune, eruptie usoara pe corpul copilului etc.);
- locale (cand se afla exact la locul introducerii vaccinului in corpul copilului dupa vaccinare, aceasta reactie s-a manifestat - roseata, iritare si altele). Dar un vaccin nu consta niciodata dintr-o singura componenta - un antigen, care este necesar pentru producerea de anticorpi (imunitate). In plus fata de acesta, vaccinul include de obicei o serie de componente „laterale” - de exemplu, fragmente celulare, tot felul de substante care ajuta la stabilizarea vaccinului etc.
Vaccinul ideal este vaccinul cu cea mai mare imunogenitate si cea mai mica reactogenitate. Un exemplu clasic al unui astfel de vaccin este vaccinul impotriva poliomielitei: reactogenitatea acestuia este aproape de zero, iar copilul dupa vaccinare se simte exact la fel de bine ca inainte de vaccinare.
Care este riscul de complicatii dupa vaccinare?
Complicatiile dupa vaccinare sunt cu totul alte probleme. Ele sunt intotdeauna mai severe decat reactiile organismului la vaccin si sunt intotdeauna imprevizibile, la fel ca primul atac al unei alergii este imprevizibil.
Intr-adevar, din cand in cand, cazuri extrem de rare apar atunci cand corpul copilului demonstreaza o intoleranta clara la una sau alta componenta a vaccinului. Provocand astfel aparitia complicatiilor.
Din pacate, stiinta medicala nu a venit inca cu o modalitate de a efectua unele teste preliminare, cu ajutorul carora ar fi posibil sa se identifice la un copil aceasta sau acea intoleranta rara la acest vaccin.
Aparitia complicatiilor la un copil pentru introducerea unui anumit vaccin depinde numai de caracteristicile individuale ale organismului copilului si nu depinde in niciun caz de vaccin. In timp ce probabilitatea reactiilor si severitatea acestora, dimpotriva, depinde in mare masura de calitatea vaccinarii. Cu alte cuvinte, prin achizitionarea de vaccinuri mai scumpe, moderne, purificate pentru copilul lor, parintii reduc cu siguranta riscul de a dezvolta reactii generale si locale dupa vaccinare. Dar, din pacate, acest lucru nu garanteaza absenta unei complicatii - poate fi in orice caz.

Copilul dupa vaccinare!
Deci, pe scurt si concis - despre ce ar trebui si ce nu trebuie facut cu copilul in primele zile dupa vaccinare.
- Mersul in aer curat este nu numai posibil, ci si necesar!
- Dar ar trebui sa evitati zonele comune (adica timp de 3-5 zile sa mergeti nu pe locul de joaca, ci in parc, nu pentru a vizita supermarketuri, banci, biblioteci, clinici etc.);
- Daca temperatura creste, da-i un antipiretic: paracetamol si ibuprofen (dar nu dati medicamente profilactic!);
Ce nu trebuie facut dupa vaccinare:
- Sa-ti schimbi fundamental stilul de viata;
- Oferi copilului medicamente antipiretice in scopuri profilactice (adica chiar inainte ca temperatura lui sa inceapa sa creasca);
- Sa obligi copilul sa manance daca refuza sa manance.
Si cel mai important lucru pe care parintii unui copil sunt obligati sa il faca in prima data dupa vaccinare este sa-i monitorizeze cu atentie starea.