16.12.2020
Sfaturi pentru igiena dentara a copiilor. Viorica GUTAN, MEDIC STOMATOLOG: „Un copil care mananca dulce, trebuie imediat sa-si spele dintii.”

Pentru cei mici, tentatiile dulciurilor sunt la tot pasul. Este bine cunoscut efectul negativ al consumului de produse cu mult zahar asupra danturii, astfel, parintii trebuie sa-i invete pe copii sa aiba grija de mici de dintii lor.

Citeste si :  TEHNOLOGIA SI INFLUENTA SA NEGATIVA ASUPRA DEZVOLTARII COPILULUI. PSIHOTERAPEUT: „Peste 10-20 de ani vom culege roadele si vom vedea consecintele foarte clare, chiar daca acum nu le luam in serios"

O alimentatie sanatoasa este sursa dezvoltarii unor dinti puternici, rezistenti la carii.

Inlocuieste dulciurile cu fructe si legume, ca merele si morcovii.

Viorica GUTAN, MEDIC STOMATOLOG: „Eu incurajez parintii sa le ofere dulciuri copiilor cat mai tirziu posibil...Un copil care mananca dulce, trebuie imediat sa-si spele dintii.”

Din pacate, la tot coltul gasim produse dulci, ce abunda in zahar si alti aditivi. Astfel, tentatia este mare si este datoria parintilor sa aiba grija ce mananca copilul. 

Totusi exista si solutii naturale la indemana oricui, care ar putea substitui un periaj dentar si care pot fi folosite ori de cite ori avem nevoie.

Pe langa ingrijirea corecta si evitarea consumului de dulciuri, un rol important in mentinerea unei danturi sanatoase o are si aportul zilnic de vitamina D pe care trebuie sa o primeasca cei mici. 

Controlul danturii copilului trebuie facut periodic de catre medicul stomatolog, iar parintii trebuie sa-si educe odraslele cum sa aiba o igiena orala corecta, chiar de la o varsta foarte frageda.

Daca vorbim despre alegerea pastei de dinti, regula de aur este ca aceasta sa corespunda varstei copiilor. Criteriul de baza in procurarea periutei pentru periajul dintilor, este ca aceasta sa fie usor de manuit si atractiva pentru copii. 

Copii trebuie incurajati de mici sa-si spele dintii, initial ajutati de parinti, ulterior, acest proces intra in obisnuinta copilului. 

Odata cu varsta, apar si alte proceduri stomatologice care pot fi facute la cabinetul dentistului, pentru o dantura perfect sanatoasa.

Cu toate ca multi copii au frica de medici, exista cateva metode prin care putem face astfel, incat cel mic sa vina cu placere la consultatia dentistului.

O dieta echilibrata, cu un continut scazut de zahar si amidon, reduce riscul de formarea a cariilor. 

Citeste si :  Emisiunea iSanatate cu Vlada Mardari, din 12.12.2020

Un rol important in mentinerea danturii sanatoase la copii o are aportul zilnic de vitamina D.

Obisnuirea copilului cu o igiena orala corecta de la cea mai frageda varsta ii va influenta sanatatea pe tot parcursul vietii. 

E bine ca cel mic sa fie dus regulat la medicul dentist, pentru controlul de rutina.

Utilizeaza produse de igiena dentara cu fluor, inclusiv pasta de dinti fluorurata.
 Pasta de dinti se foloseste intr-o cantitate cat un bob de mazare. Supravegheaza copilul, ca acesta sa nu inghita pasta de dinti.

Lasa copilul sa-si aleaga singur periuta de dinti si transformati astfel periajul intr-o activitate de familie. 

Nu uitati sa periati si limba!

Copiilor nu trebuie sa le fie frica de medicul stomatolog.

Citeste si :  Tot ce trebuie sa stii despre alunite sau nevi. Cezara BOLOCAN, MEDIC DERMATO-VENEROLOG, COSMETOLOG: „Daca timp de trei-sase luni, negii se multiplica, atunci sigur recurgem la tratament.”

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie