22.11.2021
Sindromul picioarelor nelinistite, afectiunea care nu te lasa sa dormi. Top 5 factori din timpul somnului care iti afecteaza sanatatea

Potrivit statisticilor, o persoana isi petrece aproximativ o treime din viata intr-un vis, dar putini oameni acorda importanta cuvenita importantei procesului in sine. Si uneori factorii care ne impiedica sa ne odihnim bine sunt ascunsi foarte aproape. Si nu este vorba doar despre neplacerile din timpul somnului, ci despre distrugerea sanatatii pe fondul unor detalii trecute cu vederea, dar importante.

1.Un somn ca in basmul „Printesa si bobul de mazare”

S-ar parea: toti oamenii stiu sa doarma, este imposibil sa ne imaginam ca cineva ar face-o „gresit”. Totodata, o serie de probleme de sanatate sunt cauzate tocmai de pozitia gresita a corpului in timpul somnului, in special a capului.

Dupa ce ai dormit in conditii incomode, durerile de cap apar adesea din cauza circulatiei sanguine afectate sau a tensiunii musculare. Starea de spirit se deterioreaza, productivitatea scade. Exista o senzatie de lipsa de somn. Disconfort la spate, coloana cervicala, umeri - acestea si multe alte semne ii bantuie pe cei care neglijeaza pozitia corpului in timpul somnului. 

Cand vine vorba de pozitia corecta a corpului in timpul somnului, este important sa te asigurai ca coloana cervicala este intr-o curba anatomic corecta. Abaterea de la acesta poate aparea daca perna ta este prea inalta sau, dimpotriva, prea joasa.

Cu cat perna este mai inalta, cu atat este mai probabil ca caile respiratorii sa fie blocate. Aceasta duce la sforait, iar pe langa congestie venoasa, crampe musculare – si chiar la boli ale coloanei cervicale, pana la riscul de accident vascular cerebral. Pozitia in decubit dorsal, la randul sau, creste fluxul de sange catre caile aeriene superioare, ceea ce provoaca sforait si stop respirator.

De asemenea, se intampla ca inaltimea sa fie aleasa corect, dar perna in sine este prea moale. In astfel de cazuri, materialul de umplutura este incretit mai mult decat era de asteptat la momentul achizitiei, iar capul este inca in pozitie gresita.

Pe langa alegerea pernei potrivite - tinand cont de inaltime, greutate, pozitia capului - si de selectia unei saltele, este important sa faci exercitii de dimineata, sa faci sport si sa iti intinzi gatul si umerii in timpul zilei.

2. Locuitorii invizibili din pernele umplute natural

Pernele umplute natural contin inevitabil microorganisme invizibile cu ochiul liber: acarieni, bacterii si ciuperci. Ei nu musca oamenii in mod direct, dar pericolul consta in metabolitii lor, sau produse reziduale, care se ridica usor in aer si intra in tractul respirator, provocand reactii alergice si boli.

Ele pot provoca dermatita atopica si mancarime a pielii. O reactie alergica poate include inrosirea ochilor, lacrimarea ochilor, curgerea nasului si tusea. Persoanele cu tendinta la astm bronsic ar trebui sa fie deosebit de atenti. In acelasi timp, astmul se manifesta cel mai adesea tocmai la o varsta frageda, mai ales in familiile in care parintii au alergii. La copii, caile respiratorii nu sunt inca la fel de stabile ca la adulti.

Pentru a nu va pune in pericol sanatatea, pernele trebuie inlocuite complet la fiecare sase luni. De exemplu, in doi ani, pana la 10% din greutatea sa poate fi acarieni, bacterii, ciuperci si particule moarte ale pielii. Este necesar sa spalati lenjeria de pat in mod regulat - nu numai fete de perna, cearsafuri si cuverturi de pilote, ci si pernele si paturile in sine - o data pe saptamana, maximum doua.

Dependenta copiilor la gadgeturi devine tot mai actuala. Valeria Crasov, psiholog: „Copiii fac regres, mai ales cei mai mari, din cauza mai multor activitati cu telefonul” - VIDEO

3. Un sot care sforaie

Sforaitul nu este atat de inofensiv pe cat ar parea. Nu numai ca deranjeaza persoana insasi si pe ceilalti, dar actioneaza si ca un precursor al unei boli grave - sindromul de apnee obstructiva in somn, cu alte cuvinte, stop respirator.

Problema sforaitului este cea mai frecventa in randul barbatilor de varsta mijlocie care sunt supraponderali si au obiceiuri proaste precum fumatul si alcoolul. Cu toate acestea, apare si la femei. Desi exista exceptii - persoane cu caracteristici structurale congenitale ale partii faciale a craniului sau ale tractului respirator superior, cu sept nazal deviat s.a. Sforaitul apare chiar si la copii si este de obicei asociat cu proliferarea tesutului adenoid si a amigdalelor.

Este aproape imposibil sa opresti complet sforaitul. Cu toate acestea, este destul de posibil sa se reduca manifestarile de sforait: de exemplu, creeaza conditii favorabile pentru somn, adopta o postura naturala si evita inclinarea nefiziologica a capului si gatului. Pentru a face acest lucru, este important sa alegi asternutul potrivit, care va ajuta la reducerea sarcinii asupra coloanei vertebrale si la asigurarea functionarii normale a tractului respirator. In plus, pierderea in greutate pentru cei supraponderali va fi benefica, precum si limitarea consumului de alimente si alcool seara.

4. Dar cum ramane cu frumuseatea

Calitatea somnului afecteaza nu numai sanatatea, ci si aspectul. Congestia venoasa duce dimineata la umflarea fetei, iar cutele de pe piele in timpul somnului se transforma treptat in riduri vizibile, mai ales daca dormi cu fata in jos. Unii oameni sunt alergici direct la puf si pene din umpluturi de perna, pielea devine rosie si pot aparea eruptii cutanate. Roseata, porii infundati si iritatia sunt cauzate direct de impuritatile care apar in cele din urma pe lenjeria de pat. Intr-adevar, conform studiilor, un adult in decursul unui an in timpul somnului emite pana la 100 de litri de transpiratie - aceasta cifra este suficienta pentru a convinge pe oricine sa spele mai des lenjeria de pat.

Pernele ortopedice, care sunt acum disponibile pe scara larga in magazine, vor ajuta la sustinerea capului in pozitia corecta in timpul somnului. In plus, exista paturi ponderate speciale cu umpluturi cu microgranule. Greutatile creeaza o presiune distribuita uniform, care promoveaza productia de serotonina, endorfine si dopamina, care reduc nivelul de stres. In plus, aceste paturi ajuta sa se rastoarne mai putin in timpul somnului.

5. Sindromul picioarelor nelinistite

Calitatea somnului este, de asemenea, afectata de sindromul picioarelor nelinistite (RLS), o tulburare cronica care provoaca disconfort. Neurologul suedez KA Ekbom a descris aceasta afectiune inca din 1945 drept „tulburari ale somnului din cauza nelinistii intr-o stare relaxata asociata cu senzatii senzoriale neplacute la nivelul picioarelor”.

Problema se confrunta cu persoane de varste complet diferite, dar se manifesta mai clar dupa 20 de ani, atingand un varf la 70-79 de ani. In mod curios, femeile experimenteaza acest sindrom in medie de doua ori mai des decat barbatii. Printre plangerile frecvente cu o astfel de tulburare se numara dorinta constanta de a se misca, aparitia pielii de gaina, tremor in muschi, arsuri la picioare si multe altele. Uneori, astfel de senzatii sunt absente, dar se observa zvacniri involuntare, smucituri ale picioarelor sau ale altor parti ale corpului.

Simptomele neplacute apar de obicei sau se agraveaza in repaus, in special inainte de culcare sau noaptea. Acest lucru duce la tulburari de somn si, in consecinta, chiar la tulburari anxioase-depresive si la restrangerea modului obisnuit de viata. In etapele ulterioare, oamenii se simt inconfortabil in timpul zilei.

Este posibila reducerea acestor semne cu ajutorul procedurilor de masaj si apa inainte de culcare: bai de picioare, dusuri de contrast. Pentru prevenire, este important sa respectati igiena somnului - acesta este un regim, un mediu, o atmosfera calma etc. Se recomanda limitarea fumatului, consumului de alcool si cafea, precum si exercitiile fizice. Tratamentul medical este necesar in cazurile unei boli deosebit de severe si necesita consultarea unui medic. In aproximativ jumatate din cazuri, aceasta afectiune este bine eliminata.

Bolile reumatice - tot mai frecvent intalnite in randul tinerilor. Liliana Gropa, medic reumatolog: „Maladiile reumatice se intalnesc nu numai la persoanele in varsta, dar si la copii, adolescenti si maturi” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie