Colesterolul ridicat este o substanta ceara, asemanatoare grasimii, pe care ficatul o produce in mod natural. Este vital pentru formarea membranelor celulare, a anumitor hormoni si a vitaminei D.
Cele doua forme majore de lipoproteine sunt:
Colesterolul LDL sau „colesterolul rau”
- Transporta colesterolul catre artere. Daca nivelul colesterolului LDL este prea mare, acesta se poate acumula pe peretii arterelor - placa de colesterol. Aceasta placa poate ingusta arterele si poate limita fluxul de sange, iar ca rezultat creste riscul de formare a cheagurilor de sange.
Colesterol HDL sau „colesterol bun”
- Ajuta la intoarcerea colesterolului LDL in ficat pentru a fi eliminat din organism. Acest lucru ajuta la prevenirea formarii placii de colesterol in artere.
Cand aveti niveluri optime de colesterol HDL, acesta va ajuta sa scadeti riscul de aparitie a cheagurilor de sange, boli de inima si accident vascular cerebral.
Simptome de colesterol ridicat
- In cele mai multe cazuri, colesterolul ridicat este o afectiune „tacuta”. De obicei, nu provoaca niciun simptom. Multi oameni nici macar nu isi dau seama ca au colesterolul crescut pana cand nu dezvolta complicatii grave, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Cauzele colesterolului ridicat:
- fumatul este una dintre cauzele care duc la ingrosarea vaselor de sange si la acumularea moleculelor de colesterol pe peretii acestora
- consumul excesiv de alcool;
- consumul excesiv de alimente bogate in grasimi saturate. Grasimile saturate, nesanatoase sunt acele grasimi care sunt solide la temperatura camerei, dar se topesc la caldura, de exemplu: untul, untura, margarina;
- cauze genetice – mostenirea de la mama sau tata predispozitia pentru colesterolul marit;
- obezitatea si sedentarismul;
- varsta - odata cu inaintarea in varsta, procesele metabolice ale organismului incetinesc tot mai mult, nivelul colesterolului va creste. In cazul femeilor, menopauza este un alt factor care poate duce la dezechilibrarea nivelul de LDL.