24.08.2021
Stiai ca diabetul poate da un miros fructat respiratiei? Cum tratezi respiratia urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare poate indica nu neaparat o igiena bucala precara, ci prezenta unor afectiuni precum boala de reflux gastroesofagian sau infectia cu Helicobacter Pylori.

Stiai ca diabetul poate da un miros fructat respiratiei? Cum tratezi respiratia urat mirositoare

Respiratia urat mirositoare (halitoza) este cauzata in principal de bacterii producatoare de sulf care traiesc in mod normal pe suprafata limbii si in gat. Uneori, aceste bacterii incep sa descompuna proteinele cu o rata foarte mare, iar compusii de sulf volatili sunt eliberati din spatele limbii si gatului. 

In afara de bacteriile producatoare de sulf, celelalte cauze majore ale halitozei sunt factorii dentari (cum ar fi igiena orala deficitara), parodontoza, gura uscata, cauzata de medicamente, alcool, stres sau o boala, fumatul, care priveaza cavitatea bucala de oxigen sau consumul anumitor alimente, cum ar fi ceapa, usturoiul sau conopida.

Insa respiratia urat mirositoare poate avea si alte cauze - este adevarat, aceste situatii sunt mai rare - cum ar fi refluxul acid si biliar, secretia post-nazala (de exemplu, din cauza sinuzitei cronice), insuficienta renala, diferite carcinoame, disfunctii metabolice si tulburari biochimice.

O infectie gingivala poate duce la respiratie urat mirositoare

Daca respiratia are un miros metalic, este posibil ca unele bacterii sa fi crescut sub linia gingiei, ceea ce poate duce la inflamatii si chiar la infectii (parodontoza). Boala apre mai des la fumatori si la persoanele care nu isi curata corect dintii si gura (periaj cu pasta de dinti, folosirea atei dentare si a apei de gura).

Halitoza este si un semn de infectie respiratorie

Raceala, tusea si infectiile sinusurilor pot face ca mucusul plin de bacterii sa circule prin nas si prin cavitatea bucala. Respiratia urat mirositoare cauzata de infectii respiratorii dispare odata cu trecerea acestora.

Respiratia urat mirositoare poate fi cauzata de pietre pe amigdale

Daca bucati mici de mancare se prind pe amigdale, in jurul acestora se aduna calciu si se pot forma pietre pe amigdale, care nu cauzeaza de obicei probleme, dar uneori pot irita gatul si pot favoriza cresterea bacteriilor pe ele, ceea ce duce la respiratie urat mirositoare.

Si boala de reflux gastroesofagian provoaca halitoza

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) face ca acidul gastric sa ajunga inapoi in esofag, tubul care conecteaza gatul cu stomacul. Aceasta afectiune poate da respiratiei un miros acru si chiar poate readuce bucati de alimente sau lichide in gura. De asemenea, acidul poate deteriora gatul si cavitatea bucala, ceea ce poate crea un teren de reproducere pentru bacterii.

Respiratia urat mirositoare poate fi un semn de infectie cu Helicobacter Pylori 

Citeste si :  Concluzii surprinzatoare. Ne ingrasam de la o varsta din cauza incetinirii metabolismului? 

Helicobacter Pylori este un tip de bacterie asociata cu cancerul de stomac si ulcerele. Poate provoca respiratie urat mirositoare, greata, arsuri si dureri de stomac sau indigestie. E nevoie de un consult medical pentru diagnostic si apoi de tratament cu antibiotice.

Insuficienta hepatica duce la halitoza

Respiratia urat mirositoare poate fi un semn ca ficatul nu functioneaza bine din cauza bolilor hepatice avansate. Insuficienta hepatica poate provoca un miros de ficat crud (fetor hepatic).

Insuficienta renala, motiv pentru respiratia neplacuta

Este posibil ca respiratia sa aiba un miros neplacut daca rinichii nu pot scapa de deseuri asa cum ar trebui. Simptomul este mai frecvent in ultimele etape ale insuficientei renale.

Diabetul poate da un miros fructat respiratiei

Respiratia fructata poate fi un semn ca organismul foloseste grasime drept combustibil in loc de zahar (glucoza). Aceste lucru inseamna probabil ca persoana are un nivel redus de insulina si ar trebui sa mearga la un consult medical.

In afara de aceste afectiuni, respiratia urat mirositoare poate fi cauzata si de medicamente si deshidratare. Unele medicamente provoaca respiratie urat mirositoare, deoarece usuca gura. Alte medicamente (nitratii care trateaza afectiunile cardiace, chimioterapia utilizata in caz de cancer si unele pastile pentru somn) elibereaza substante chimice care, atunci cand se descompun in corp, pot provoca halitoza. Acest lucru se poate intampla si daca o persoana ia prea multe vitamine. 

Cand corpul nu are suficienta apa, nu se mai produce suficienta saliva, care in mod normal curata cavitatea bucala de bacteriile din gura. Acest lucru poate duce la o respiratie neplacuta. 

Cum se trateaza respiratia urat mirositoare?

Uneori oamenii cred ca au respiratie urat mirositoare, chiar si atunci cand respiratia lor este in regula. Aceasta se numeste „pseudo-halitoza”. Halitofobia, sau frica de respiratie urat mirositoare, este reala si poate persista in ciuda reasigurarilor primite de la medic. Persoanele cu pseudo-halitoza pot fi tratate prin discutii cu un psihoterapeut.

Pentru persoanele care chiar au o respiratie neplacuta, se va trata cauza acestei probleme. Dupa cum ai vazut mai sus, respiratia urat mirositoare poate fi provocata de multe probleme de sanatate. Recomandarile sunt urmatoarele:

- Dintii trebuie periati cu pasta de dinti de cel putin de doua ori pe zi, la 30-60 de minute dupa mese. Nu se recomanda spalarea danturii imediat dupa masa, mai ales dupa consumul unor alimente acide.

- Inainte de culcare se va face o clatire a cavitatii bucale cu apa de gura si, de preferat, se va face si gargara.

- De-a lungul zilei se vor bea suficiente lichide sanatoase (apa, ceai de plante, supa de legume) pentru a mentine hidratarea generala.

- Fumatul si mestecarea produselor pe baza de tutun trebuie evitate.

- Se vor face regulat vizite la cabientul medicului stomatolog dentist pentru verificarea starii danturii si pentru tratarea oricaror probleme ar putea sa apara.

- Daca se suspecteaza o afectiune care poate fi cauza respiratiei neplacute, mai ales ca bolile au de obicei mai multe simptome asociate, se va solicita un consult medical pentru a stabili un diagnostic si un tratament adecvat. De exemplu, persoanele cu sinuzita cronica pot considera utila folosirea regulata a unui spray nazal salin.

- Un tratament cu antibiotice poate fi eficient impotriva bacteriilor anaerobe (cum ar fi metronidazolul, pentru a reduce cresterea excesiva a bacteriilor producatoare de sulf). Important este ca persoana afectata de respiratia urat mirositoare sa mearga la medic pentru a primi sfaturile potrivite.

In concluzie, desi majoritatea cazurilor de halitoza sunt asociate cu igiena orala deficitara si boli ale gingiilor, care pot fi gestionate la medicul stomatolog, daca nu acestea sunt cauza respiratiei urat mirositoare, e indicat ca pacientul sa mearga la medicul de familie.

Citeste si :  Principalele afectiuni ale ochiului. Sergiu Andronic, medic oftalmolog chirurg, doctor in stiinte medicale spune in ce cazuri poate fi afectata vederea ambilor ochi
Articole din aceeasi categorie