15.11.2021
Stiai ca la fiecare 5 secunde o persoana este diagnosticata cu diabet? Elena Bivol, medic endocrinolog: „De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din faza incipienta, din cauza lipsei simptomelor”

La data de 14 noiembrie a fost sarbatorita Ziua Mondiala a Diabetului. Elena Bivol, medic endocrinolog, ne spune de ce diabetul zaharat este cea mai frecvent intalnita afectiune a sistemului endocrin si una dintre cele mai raspandite boli cronice, exclusiv intr-un interviu marca isanatate.protv.md.

Stiai ca la fiecare 5 secunde o persoana este diagnosticata cu diabet? Elena Bivol, medic endocrinolog: „De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din faza incipienta, din cauza lipsei simptomelor”

Asadar, suntem martorii unei „pandemii fara precedent” cauzate de diabet zaharat (Andrew Boulton, presedinte IDF).

Astazi, in lume, la fiecarre 5 secunde o persoana este diagnosticata cu diabet, iar 1 din 10 adulti sufera de diabet, ceea ce constituie 537 milioane adulti si alti 541 milioane de adulti sunt cu modificari ale metabolismului glicemic sau prediabet.

Medicul endocrinolog spune ca, subiectul diabetului zaharat ne priveste pe toti - fie ca avem o ruda, un prieten diagnosticat, fie ca avem obezitate sau o alimentatie neadecvata, sau, am fost diagnosticati noi insine.

„Asadar, persoana nou diagnosticata se trezeste brusc „aruncata” intr-o lume pe care nu o cunoaste, nu o intelege si refuza sa o accepte. De fapt, nimeni nu este pregatit sa devina peste noapte specialist in diabet. Ei au nevoie de suport din partea medicului de familie, a medicului endocrinolog, suport din partea comunitatii si mai ales suportul familiei.

Persoana cu diabet trebuie sa invete sa recunoasca simptomele si factorii ce ii pot inrautati starea, sa isi planifice mesele si activitatea fizica, sa isi administreze corect medicatia, sa isi monitorizeze glicemia, sa poata interpreta si ajusta rezultatele obtinute, si mai ales, sa poata preveni complicatiile acute (de exemplu hipoglicemie)”, spune endocrinologul.

Desi pare destul de complicat, acest proces devine in scurt timp o rutina, care nu are cum sa ii impiedice sa urmeze studiile, cariera pe care si-au dorit-o, sau pur si simplu sa savureze viata din plin.

Care sunt simptomele diabetului zaharat?

„De multe ori, diabetul zaharat nu este depistat din faza incipienta, din cauza lipsei simptomelor. Cresterea nivelului de glucoza din sange are loc lent, astfel nu determina manifestari decat dupa o anumita perioada”, a mai adaugat medicul.

Cele mai frecvente simptomele ale diabetului sunt:

- setea;

- mictii frecvente;

- foame exagerata;

- oboseala;

- scadere in greutate (desi nu este permanent in diabet zaharat tip 2).

Cu toate acestea, pe parcursul evolutiei bolii, apar si alte simptome:

- vedere incetosata;

- furnicaturi sau amorteala a membrelor;

- infectii ale pielii;

- infectii ale tractului urinar.

Cauzele posibile:

Daca diabetul de tip 1 este de obicei favorizat de factori genetici sau imunologici, diabetul de tip 2 se asociaza frecvent cu obezitatea, regimul alimentar necorespunzator, lipsa activitatii fizice, situatii stresante.

Diagnostic:

Diagnosticul este simplu, prin testarea glicemiei matinale si a hemoglobinei glicozilate sau a testului oral de toleranta la glucoza. Uneori, este nevoie de teste suplimentare pentru a aprecia tactica de tratament.

Ce putem face pentru a ramane in starea noastra de bine?

- administrati tratamentul conform recomandarilor;

- monitorizati: glicemia, hemoglobina glicozilata, nivelul de colesterol, valorile tensiunii arteriale.

- evaluati periodic: aspectul talpilor, examen neurologic, examen oftalmologic, examenul functiei renale, examen stomatologic, monitorizarea si controlul greutatii corporale.

- ramaneti activi: daca nu ati practicat activitate fizica pina la acest moment, puteti sa o initiati acum, prin plimbari de cca 10 min de 3 ori/zi pina ajungeti la o medie de 150 min de activitate fizica aeroba pe durata unei saptamani.

- alimentatia:

Prin urmare, foarte multi considera ca alimentatia unui pacient cu diabet este monotona, fara gust si foarte restrictiva. Diabetul este un stil de viata, nu un verdict.

„Alimentatia trebuie sa fie variata, echilibrata, sa asigure toate principiile acceptate ale unei alimentatii sanatoase, diferenta fiind doar calculul cantitatii de carbohidrati si monitorizarea individuala, a fiecarui pacient in parte, a variatiei glicemice pe care o produc anumite alimente. Pentru ambele tipuri de diabet carbohidratii din alimentatie trebuie sa fie sursa bogata de vitamine. Alimentele bogate in hidrati de carbon, darsarace in vitamine trebuie evitate.

De obicei, nu se poate obtine un bun control metabolic in lipsa corelatiei dintre dieta si tratament. Prea mult dintr-un aliment nepotrivit la un moment insemna hiperglicemie imediata si risc de complicatii pe termen lung. Pe de alta parte, prea putin din produsele necesare pot determina hipoglicemie imediata si deficite nutritionale pe termen lung”, mai spune Elena Bivol.

Asadar, excese iti poti permite, dar cu acceptarea unei evolutii glicemice precare.

Atentie la dulciurile pentru diabetici!

Cu toate acestea, ele sunt inofensive daca sunt consumate in cantitati mici. Daca acestea sunt special destinate pacientilor cu diabet zaharat nu inseamna ca pot fi consumate fara limita.

In concluzie

Elena Bivol, medic endocrinolog spune ca, cheia succesului in gestionarea diabetului este monitorizarea si moderatia.

Articole din aceeasi categorie