24.01.2022
Studiu: De ce un copil fericit poate ajunge un adult cu depresie. „Am avut tot ce mi-am dorit, iar acum am stari de anxietate”

O copilarie fericita nu garanteaza o viata de adult lipsita de probleme emotionale, arata un studiu al unei universitati din Austalia. Chiar daca exista dovezi clare ca evenimentele negative traite in copilarie cresc riscul de anxietate si depresie la maturitate, autorii studiului spun ca dezechilibrele emotionale nu sunt influentate doar de evenimente negative.

Iohanna are 22 de ani si spune ca a avut o copilarie asa cum poate altii doar viseaza. Nu a asistat la certuri sau separari, iar parintii au facut tot posibilul ca ea sa traiasca intr-un mediu sanatos si linistit. Cu toate acestea, ajunsa la maturitate, gasirea fericirii este din ce in ce mai dificila.

Iohanna Cristea - studenta: Am avut o copilarie foarte fericita, parintii mei s-au asigurat de cand m-am nascut ca am avut tot ce mi-am dorit si tot ce a fost nevoie, si-au dedicat tot timpul lor sa ma duca la pian, la balet, la actorie, sa se asigure ca am o cariera de succes. Acum, ca adult experimentez stari de anxietate din mai multe cauze. Nu am avut in familie certuri, nici divort, am crescut intr-un mediu foarte linistit. Desi copilaria mea a fost foarte fericita, acum ca adult trec prin perioade de anxietate, chiar si atacuri de panica, probabil pentru ca parintii mei au fost foarte aproape de mine, eu nu am stiut sa socializez, sa vorbesc cu lumea din jur. Si am momente cand ma simt destul de ciudat cand sunt foarte multi oameni in jur.

Pentru Andrei in schimb, copilaria a fost grea si apasatoare, dar ca adult a reusit sa-si gaseasca motivatia si sa priveasca viata cu determinare si optimism.

Andrei Iliescu: Noi am fost 4 frati, pentru o mama care s-a luptat din rasputeri sa faca fata sa ne creasca, sa ne asigure tot confortul, dar pare imposibil atunci cand lupti de unul singur cu toate problemele vietii. Copilaria mea a fost grea, noi a trebuit sa muncim si sa ne descurcam pe cont propriu, sa ne castigam existenta zilnic, lucrand dupa ce terminam studiile. Desi am avut o copilarie destul de grea si a trebuit sa fac foarte multe sacrificii pentru familie, pentru a ma sustine pe plan profesional, acum sunt foarte fericit, am realizat foarte multe lucruri.

Autorii studiului care arata ca o copilarie fericita nu aduce neaparat o viata de adult echilibrata au si explicatia pentru acest comportament: un copil care nu a stiut ca exista si experiente negative in viata poate deveni un adult anxios atunci cand asteptarile lui nu se potrivesc cu realitatea. Psihologii spun ca solutia este capacitatea de adaptare.

Adriana Zamfirescu - psiholog: Se pare ca experientele fericite din copilarie nu formeaza neaparat niste pattern-uri comportamentale. Pe parcursul vietii nivelul responsabilitatilor creste, apare si o supraincarcare emotionala. Persoanele care au trecut in copilaria lor prin momente mai traumatice, in viata adulta, mai ales in mediul profesional, au devenit adulti extrem de competenti. Si-au dezvoltat mecanisme de aparare.

Studiul puncteaza insa clar ca riscul de anxietate si depresie la maturitate este mult mai mare in cazul copiilor care au trecut prin traume si au asistat la conficte majore in copilarie.

Articole din aceeasi categorie