Un simptom al unui nerv incordat este durerea si amorteala mainilor. Cand nervul cervical este incordat, o persoana simte durere pe toata lungimea bratului, pana la degetul mare, in plus, intreaga incheietura poate deveni amortita.
Nervul cervical incordat: simptome
Exista doar opt nervi cervicali, toti localizati in gat. Incordarea oricaruia dintre ele poate provoca dureri, amorteli si senzatii de furnicaturi in diferite zone ale corpului. Unul dintre primele simptome ale unui nerv cervical incordat este durerea de umar. Acest lucru se intampla atunci un nerv este situat in vertebra C5. In plus fata de durerea umarului, incordarea acestui nerv cervical poate provoca amorteala umarului si slabiciune musculara.
Un alt simptom al unui nerv cervical incordat este durerea si amorteala mainilor. Cand nervul cervical din vertebra C6 este incordat, o persoana simte durere pe toata lungimea bratului, pana la degetul mare, in plus, intreaga incheietura poate deveni amortita. Daca exista o incordare a nervului cervical in vertebra C7, durerea se va raspandi pe brat pana la degetul mijlociu, provocand uneori amorteala si furnicaturi. Unul dintre cele mai grave simptome ale unei astfel de intamplari este disfunctia mainii. Simptomul este cauzat de un nerv cervical ciupit in vertebra C8, acest nerv controleaza abilitatile motorii ale muschilor mici ai bratului. Si, desigur, incordarea oricarui nerv din coloana cervicala poate provoca dureri la nivelul gatului.
Nervul cervical incordat: metode de tratament
Tratamentul pentru un nerv incordat incepe de obicei cu medicamente care sunt prescrise pentru ameliorarea durerii si inflamatiei. Analgezicele, cum ar fi ibuprofenul, sunt disponibile la vanzare. Si pentru medicamente mai puternice, va fi necesara trimiterea unui medic - astfel analgzicele medicamente sunt destinate a fi utilizate exclusiv sub supravegherea unui medic, deoarece aportul lor necontrolat poate provoca dependenta de droguri.
Medicul iti poate prescrie relaxante musculare methocarbamol pentru tratarea spasmelor cervicale. Acestea trebuie utilizate cu precautie, deoarece au un efect hipnotic puternic. Dupa utilizarea relaxantelor musculare, este categoric contraindicat sa conduci sau sa participi la orice activitati care necesita o concentratie crescuta.
Medicul iti poate recomanda, de asemenea, injectii cu corticosteroizi pentru a reduce rapid durerea si inflamatia. Aceasta este o tehnica destul de radicala, in primul rand deoarece injectiile cu corticosteroizi sunt insotite de efecte secundare grave, deci ar trebui utilizata numai atunci cand toate celelalte metode de tratament nu au dat rezultatele dorite.
Pe langa medicamentele pentru tratament dupa un nerv cervical incordat, se mai foloseste terapia. De exemplu, uneori durerile de gat pot fi ameliorate cu un tampon simplu de incalzire aplicat pe zona afectata timp de 10-15 minute de trei ori pe zi. O alta modalitate este de a utiliza „terapia la rece”, atunci cand pungile de gheata sunt aplicate pe locul inflamat pentru a reduce umflarea.
Exercitiile de intarire a muschilor gatului ar trebui sa faca parte din programul de tratament dupa un asemenea caz. Un set de exercitii pentru dezvoltarea muschilor este oferit de obicei de un kinetoterapeut. Muschii puternici si antrenati ajuta la sustinerea coloanei cervicale. O alta optiune de tratament este terapia masajului gatului. Masajul relaxeaza muschii tensionati din gat, ceea ce imbunatateste fluxul sanguin si slabeste muschii care pot comprima nervii. In plus, un kinetoterapeut sau un chiropractor poate recomanda si tratament cu ultrasunete. In timpul procedurii de tratament cu ultrasunete, undele sonore sunt aplicate in zona dureroasa, care ajuta la repararea tesuturilor si la oprirea inflamatiei.
Daca toate tratamentele de mai sus au esuat si ai inca dureri severe de gat, operatia ramane varianta optima. Mai multi factori influenteaza decizia de a fi supus unei interventii chirurgicale: istoricul medical, starea fizica actuala a pacientului, varsta si cauza nervului cervical incordat. Recuperarea dupa operatie poate dura sase pana la opt saptamani.
Dupa terminarea tratamentului, trebuie sa eviti orice activitate care va poate suprasolicita gatul. Daca lucrezi la computer sau la birou, trebuie sa te opresti din cand in cand si sa-ti intinzi gatul. De asemenea, este important sa mentii o postura corecta si sa faci exercitii specifice de flexibilitate pentru muschii gatului cel putin trei zile pe saptamana.
Cum sa ameliorezi durerea in conditii casnice
Un nerv cervical incordatt poate rezulta din pierderea partiala a mobilitatii, fara a mentiona faptul ca vei simti in mod constant dureri la nivelul gatului (si nu numai la nivelul gatului). Gimnastica de remediere poate deveni un mijloc de prevenire. Toate exercitiile se pot face acasa. Cel mai simplu exercitiu este indoirea gatului: ridica-te drept, cu barbia pe piept. Ridica-ti incet barbia in sus si inclina-ti capul inapoi cat mai mult posibil. Fa acest exercitiu de cinci ori, fa o pauza de 30 de secunde si repeta din nou. Acest exercitiu este util pentru cei care sufera de dureri in ceafa.