Pentru a evita oscilatiile si pentru a-ti stabiliza tensiunea arteriala, poti lua anumite masuri. Mai intai, e bine sa stii ca motivele care pot duce la tensiune oscilanta sunt multe:
Hipertensiunea de halat alb
Tensiunea arteriala poate fi mai mare cand este masurata in cabinetul medicului, adeseori deoarece pacientul este anxios si ingrijorat in privinta vizitei medicale.
Medicamentele
Anumite medicamente pot reduce temporar tensiunea arteriala, cum ar fi diureticele, betablocantele si alte pastile pentru functionarea inimii, antidepresivele triciclice, medicamentele pentru tratarea disfunctiei erectile, medicamentele pentru boala Parkinson, alte medicamente pentru hipertensiunea arteriala (mai ales daca doza luata de pacient este prea mare).
Stresul
Stresul, anxietatea, tulburarile emotionale si alte emotii puternice pot cauza un „varf” in ceea ce priveste tensiunea arteriala, care creste foarte mult.
Temperatura camerei
Cand esti intr-o incapere in care este foarte cald sau daca faci o baie fierbinte, tensiunea arteriala scade temporar, ceea ce nu este un motiv de ingrijorare.
Substantele ilegale
Anumite substante, cum ar fi cocaina si metamfetamina, pot duce la valori foarte mari ale tensiunii arteriale.
Cum tratezi tensiunea oscilanta?
Inainte de orice, trebuie sa mergi la medicul tau de familie, pentru a afla care este cauza care sta la baza oscilatiilor de tensiune arteriala. Apoi, medicul iti va recomanda, daca este cazul, o serie de teste sau investigatii mai amanuntite.
Medicamentele pe care ti le va prescrie pot reduce tensiunea arteriala si pot preveni oscilatiile periculoase. Stabilizarea tensiunii arteriale va fi favorizata si de unele interventii in ceea ce priveste stilul tau de viata. Ulterior, este important sa mergi la controale in mod regulat, pentru a te asigura ca tensiunea arteriala ramane in limitele normale si ca medicamentele nu provoaca efecte adverse grave.
Ce masuri de stil de viata se recomanda in caz de tensiune oscilanta?
Cum spuneam, daca suferi de tensiune arteriala oscilanta, medicul ti-ar putea recomanda sa faci anumite modificari in stilul de viata:
Renunta la fumat
Acest viciu, despre care se stie ca provoaca mai ales cancer pulmonar, este foarte nociv si pentru inima, vasele de sange si tensiunea arteriala. Daca ti-e greu sa renunti, cere sfatul medicului de familie.
Scapa de kilogramele in plus
Daca esti supraponderal sau obez, acest surplus de greutate vine cu multe dezavantaje pentru sanatate. Potrivit cercetarilor, pentru fiecare kilogram suplimentar pe care reusesti sa-l dai jos, iti scade si tensiunea arteriala cu 1,6-1,3 mmHg. Este important sa scapi de cel putin 4 kg pentru a vedea efecte pozitive asupra sanatatii.
Mananca mai sanatos
Pune-ti in farfurie mai multe legume, cereale integrale (paine integrala, orez brun) si proteine slabe (peste, carne de pui si curcan fara piele, tofu) si consuma fructe ca gustare sau desert. Ia in calcul si suplimente care contribuie la sanatatea inimii, cum sunt cele cu Omega 3 (1200 mg) din peste de mare adancime. Este bine, totodata, sa reduci cat de mult consumul de zaharuri adaugate si de alimente procesate. De exemplu, daca obisnuiesti sa-ti pui 3 lingurite de zahar in cafea sau in ceai, redu treptat cantitatea cu cate o jumatate de lingurita. Gustul se educa, asa ca in timp te vei obisnui cu noile cantitati.
Adauga mai putina sare in mancare
Alimentele care contin sare in exces pot duce la cresteri bruste ale tensiunii arteriale, asa ca este bine sa pui cat mai putina in mancare. Daca reduci sarea adaugata la o cantitate sub 5 g, are loc o scadere in medie a valorilor tensiunii arteriale cu 4-5 mmHg. Cu cat renunti la o cantitate mai mare de sodiu cu care erai obisnuit, cu atat mai mare este reducerea tensiunii arteriale, mai ales in cazul varstnicilor si diabeticilor.
Cum spuneam mai sus, gustul se educa, deci daca reduci treptat sarea adaugata te vei obisnui cu mai putina. Daca faci o ciorba de legume, de exemplu, adauga doar la final o lingurita de sare in tot vasul, alaturi de o lingurita de ulei de masline, zeama de la o jumatate de lamaie (sau mai mult, daca iti place mai acru), ierburi aromate proaspete (de exemplu, patrunjel tocat sau leustean tocat) si condimente dupa preferinte (piper, boia iute, turmeric etc.). In acest fel, mancarea va fi gustoasa fara sa aiba multa sare.
Nu sari peste portia de miscare
Efortul fizic de intensitate moderata (cum ar fi mersul pe jos prin parc sau la piata, plimbarile intr-un ritm rapid, mersul pe bicicleta, gimnastica in casa) este foarte bun pentru starea de sanatate fizica si psihica si pentru a tine kilogramele in plus la distanta. O persoana cu hipertensiune ar trebui sa faca miscare cel putin 30 de minute pe zi, cel putin 5 zile pe saptamana.
Limiteaza consumul de alcool
Expertii atrag atentia ca femeile nu ar trebui sa consume mai mult de o bautura alcoolica pe zi (150 ml de vin sau 330 ml de bere), iar barbatii nu trebuie sa consume mai mult de doua bauturi alcoolice pe zi. Alcoolul in exces, pe langa alte efecte nocive, poate sa creasca si tensiunea arteriala.
Gestioneaza stresul
Cauta optiuni sanatoase care te ajuta sa-ti reduci stresul. Meditatia, exercitiile de respiratie profunda, yoga si alte tehnici de relaxare sunt cateva masuri care te pot ajuta sa eviti cresterile bruste ale tensiunii arteriale.
Redu consumul de cofeina
Bauturile pe baza de cofeina pot cauza cresteri bruste, temporare, ale valorilor tensiunii arteriale. In plus, acestea agraveaza starile de anxietate, asa ca o recomandare importanta pentru cei cu hipertensiune ar fi sa consume cat mai putine produse pe baza de cofeina, fie ca e vorba de cafea, bauturi energizante sau ciocolata.
Respecta programarile la medic
Pentru un tratament personalizat, in functie de cat de oscilanta este tensiunea arteriala in cazul tau, este crucial sa mergi regulat la medic. In functie de antecedentele tale medicale, de afectiunile de care suferi in prezent si de rezultatele analizelor, acesta iti va recomanda si iti va supraveghea constant tratamentul care te va ajuta sa tii tensiunea arteriala sub control, astfel incat sa eviti complicatiile (infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficienta cardiaca, insuficienta renala, disfunctie sexuala, boala arteriala periferica etc.).