Sucurile de fructe combinate cu pastile

„In ceea ce priveste sucurile de fructe s-a descoperit, ca sucurile de grepfrut, struguri, lamaie, portocale si mere influenteaza semnificativ capacitatea organismului de a absorbi medicamentele in sistemul digestiv. Este demonstrat ca corpul celor care folosesc sucul de grepfrut sau lamaie, in loc de apa, asimileaza mai mult medicament, pe cand in cazul sucurilor de portocale, mere, struguri se va asimila doar jumatate din doza medicamentului administrat”, afirma farmacista.
„In cazul in care corpul nu absoarbe doza necesara de medicament, efectele acestuia pot fi diminuate si terapia recomandata poate sa nu aiba rezultatul dorit. Gravitatea problemei creste, mai ales in cazul unor afectiuni grave, unde e nevoie de efectul prompt al medimentului, cum ar fi de exemplu maladiile cardiovasculare,” a mai adaugat Cristina Gonta.
Alte studii sustin ca naringina, ingredientul activ din grepfrut, blocheaza un vector cheie al medicamentelor, enzima numita „CYP3A4”, care permite asimilarea acestora in organism sau chiar transformarea acestora, facandu-le toxice!
Prin urmare, sucurile de fructe combinate cu medicamente fac ca acestea sa isi piarda in intregime proprietatile, cu reactii imprevizibile pentru organism.
Suc de legume combinate cu pastile

De aceea, nici combinatia suc de legume cu medicamente nu este recomandata de specialisti, deoarece din cauza continutului ridicat de fibre, am putea micsora absorbtia medicamentului si eliminarea lenta a produsilor de descompunere a acestuia.
Cafea, ceai si bauturile carbogazoase combinate cu pastile

„Daca e sa ne referim la cafea, ceai si bauturile carbogazoase, acestea duc initial la cresterea aciditati sucului gastric. Astfel, pastila se va dizolva prea repede, ceea ce inseamna ca si efectul medicamentului va fi mai devreme decat ar fi cazul, neatingand contentratia plasmatica necesara,” a mai spus specialistul.
Laptele combinat cu pastile

Asadar, cum procedam in cazul laptelui ce contin calciu? Calciul din lapte absoarbe agentii activi din medicamente si, chiar daca organismul absoarbe apoi calciul, nu se mai obtine impactul dorit si necesar al medicamentului. De asemenea, laptele are nevoie de trei ori mai mult timp sa descompuna o pastila decat apa, din cauza continutului sau ridicat de grasimi.
Alcoolul combinat cu pastile

„In ceea ce priveste combinatia alcool si pastile, aceasta este una total interzisa, indiferent de medicamentul administrat. Deoarece atat alcool cat si medicamentele sunt eliminate de catre ficat. Combinarea celor doua ar duce la epuizarea ficatului si chiar a splinei”, a mai adaugat Cristina Gonta.
Specialistul spune ca, e foarte important sa analizam instructiunea medicamentului inainte de a-l folosi. In adnotatia produselor se indica obligatoriu modul corect de administrare si chiar lichidul cu care este strict contraindicat sa fie baut acest medicament. Uneori, unele lichide cu anumite grupe de medicamente au interactiuni imprevizibile pentru organismul nostru.
Ca de exemplu, sucul de portocale ar putea creste semnificativ absorbtia fumaratului feros la copii, probabil datorita acidului ascorbic din componenta sa. Acidul citric din sucul de portocale poate sa sporeasca substantial absorbtia aluminiului din preparatele antiacide, date confirmate prin majorarea semnificativa a excretiei urinare a aluminiului.
Din aceste considerente, nu se recomanda administrarea concomitenta a sucului de portocale cu antiacide ce contin aluminiu, pentru a evita toxicitatea aportului excesiv de aluminiu. Totodata, sucul de portocale suplimentat cu calciu poate reduce bioechivalenta fluorochinolonelor, un grup de antibiotice ce ar putea creste riscul aparitiei unor complicatii extrem de grave.
In concluzie:
Specialistul medical, Cristina Gonta, spune ca, daca esti prea ocupat si prins in activitati, pentru a nu da gres, cel mai inofensiv si sigur mod este sa folosesti apa plata. Este demonstrat ca administrarea medicamentelor cu apa asigura cea mai buna absorbtie si biodisponibilitate a preparatelor medicamentoase, conform parametrilor de farmacocinetica si farmacodinamica indicate in instructiunea acestora.
Sanatate si responsabilitate in tot ceea ce faceti!