Conform statisticilor, 10 la suta din populatia lumii sufera de „pietre la rinichi”.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Urolitiaza este patologia in care la pacienti este depistata prezenta de calculi sau pietre la nivelul ureterelor, rinichilor si vezicii urinare. ”
Calculii renali pot sa apara din mai multe cauze si exista cativa factori care pot creste riscul de aparitie a acestora.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Cele mai frecvente cauze ale urolitiazei sunt infectiile urinare, dereglarile hormonale, predispozitia genetica si nu in ultimul rand aportul excesiv de minerale prin alimente si lichide.”
Totusi, barbatii sunt mai predispusi decat femeile la aparitia pietrelor la rinichi.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Pietrele la rinichi si la vezica urinara pot fi compuse din diferite minerale, printre care ionii de calciu, fosfor, magneziu, oxalati si acidul uric.”
Simptomele litiazei renale apar atunci cand pietrele incep sa se miste.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Pacientii cu calcul la rinichi prezinta dureri colicative in regiunea lombara, adica la nivelul rinichilor, are urinari frecvente, uneori cu sange. Din cauza durerii de intensitate mare pacientul poate prezenta greata si voma. Un simptom foarte important al urolitiazei este febra, peste 38 si mai mult. Ea se dezvolta ca rezultat a asocierii infectiei la nivelul rinichilor.”
Problema apare insa atunci cand pietrele devin tot mai mari. Daca au diametrul mai mare decat cel al ureterului, ele pot bloca fluxul urinei din rinichiul respectiv. Drept consecinta, urina se acumuleaza in rinichi si, cu timpul, acesta este total distrus.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Daca pietrele sunt de dimensiuni mici, pacientul le poate elimina desinestator fara dureri de intensitate mare. In cazul in care pietrele sunt de dimensiuni mai mari, acuzele sunt mult mai puternice iar durerile mai intense.”
Diagnosticul de urolitiaza este stabilit pe baza simptomelor caracteristice, precum si prin utilizarea anumitor investigatii si analize de laborator.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Analizele de laborator in cazul urolitiazei include: examenul general de urina, examenul bacteriologic al urinii, examenul general de sange sau hemoleucograma, ureea, creatinina si proteina C reactiva. Cand vorbim de investigatiile imagistice ne referim la ecografia sistemului urinar, radiografia de ansamblu a cavitatii abdominale si tomografia computerizata cu sau fara contrast.”
PH-ul urinei este un marker important in determinarea materialului din care este format calculul renal.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „In functie de pH-ul urinei este determinata si tipul de calcul care se dezvolta la pacient. In cazul unui pH acid, pacientul ar putea avea calculi de acid uric, iar in cazul in care pH-ul urinei se mentine bazic, pacientul risca sa dezvolte calculi de natura oxalica.”
Tratamentul pentru calculii renali se stabileste in functie de tipul si dimensiunea pietrelor, dar si de cauza care a dus la aparitia acestora.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Tratamentul colicii renale sau a durerii colicative reprezinta o urgenta medicala si necesita adresare cat mai urgenta la specialist. Ea presupune tratament cu antiinflamatoare, spasmolitice si antalgice. Dupa cuparea colicii renale, se stabileste diagnosticul exact, adica ma refer la dimensiunea si localizarea calculului. In cazul in care calculii sunt de dimensiuni mici, de pana la 7-8 milimetri ei au ca regula tratament medicamentos. In cazul in care calculul este de dimensiuni mari, in majoritatea cazurilor este necesara interventia chirurgicala, care poate fi atat endoscopica, minim-invaziva, cat si clasica sau chirurgia deschisa.”
In lipsa tratamentului, consecintele pot fi fatale.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Cea mai severa complicatie a urolitiazei este sepsisul generalizat care apare ca rezulatat al consecintei pielonefritei acute.”
Hidratarea este cel mai bun remediu.
Lichidele au marea calitate de a elimina mineralele si substantele care pot contribui la formarea pietrelor la rinichi.
Andrei JOSAN, MEDIC UROLOG: „Consumul de lichide este absolut indispensabil in profilaxia urolitiazei. Se recomanda a se consuma cel putin 1,5 litre de lichide zilnic pentru a preveni formarea calculilor renali.”
Exista o metoda simpla prin care poti afla daca bei suficienta apa. Cu cat urina este mai inchisa la culoare, cu atat avem mai mare nevoie de lichide, iar culoarea limpede a urinei ne indica cu certitudine ca avem un consum optimal si suficient de lichide.