„Testele de audiometrie nu au o anumite contraindicatii, pot fi facute la orice varsta. Masurile de pregatire consta in faptul ca conducta auditiv trebuie sa nu contina dob cerumen, iar pentru cei care sunt protezati cu aparate auditive, nu trebuie sa poarte aparatele auditive 5-6 ore inainte de test,” a spus medicul.
Cum are loc testarea auzului la copii?
„Metodele de testare la copii, la noi-nascuti si cei de varsta frageda carora nu le putem efectua un test audometric, o audometrie tonal liminara se foloseste potentiali vocate de trunchi cerebral. Se foloseste metoda potentiale vocate auditive de trunchi cerebral si otoemisiunile acustice. Sunt doua teste foarte esentiale care pot fi folosite impreuna sau separat. Daca vorbim despre vocalele auditive de trunchi cerebral este vorba de un test care masoara capacitatea cerebrala ca raspuns la sunet. Se efectueaza prin intermediul unor electrozi plasati pe scalpul copilului, acesta trebuie sa fie in somn natural. Este o procedura non-invaziva si dureaza foate putin, maximum 5 minute. Daca vorbim despre otoemisiunile acustice atunci este un test care ne furnizeaza informatii despre functia urechei interne. Se face intr-o camera izolata de zgomot, copilul la fel trebuie sa fie in somn natural. E un test rapid non-invaziv, conducta auditiv nu trebuie sa contina dop de cerumen si timpanul trebuie sa fie intact. In conducta auditiva se introduce o sonda de marimea conductului auditiv, care contine un difuzor si un microfon ce inregistreaza prezenta sau absenta otoemisiunilor acustice,” a explicat audiologul.
Asadar, medicul spune ca, are loc testarea auzului la copil pentru a verifica daca acesta are un auz normal sau are un anumit grad de hipoacuzie. La un copil nou-nascut sau de cateva luni, noi nu putem sa-i facem o audiograma tonal liminara si atunci noi parcurgem la testele acestea obiective.
Prin urmare, totul depinde de medicul ORL ce indicatii audiologice recomanda ca sa fie efectuate copilului. Insa, aceste teste nu prevad careva contraindicatii.
Metodele de prevenire a hipoacuziei sunt:
- testarea noi-nascutilor in primele zile de nastere, deobicei a treia, a patra zi dupa nastere;
- imunizarea copiilor mici impotriva bolilor copilariei;
- imunizarea adolescentelor sau a femeilor fertile impotriva rubeolei inainte de sarcina;
- evitarea zgometelor puternice sau evitarea expunerii la zgometele puternice pe un termen indelungat;
- folosirea cu mare prudenta a aparatelor ototoxice, doar dupa stricta indicatie a medicilor;
- o vizita odata la 12 luni la medicul audiolog.
In concluzie:
Medicul audiolog spune ca, daca vorbim despre copii, parintii trebuie sa fie cat mai atenti si sa monitorizeze copilul si daca observa ca copilul la o anumita varsta nu are un anumit bagaj de cuvinte care trebuie sa-l foloseasca sau daca nu raspunde atunci cand il striga sau nu raspunde la anumite intrebari, evident ca este o indicatie pentru niste teste adiologice. Folosirea castilor, mai ales la sunete cu intensitati foarte mari afecteaza grav urechea interna, indeosebi incepe afectiunea de la caderea frecventelor inalte. Si atunci cand este o cadere pe o frecventa, foarte mult se afecteaza inteligibilitatea vorbirii, adica auzim ca ni se vorbeste dar nu ne este clar.