Stela EFTODIEV, MEDIC ALERGOLOG-CONSULTANT: „Tusea reprezinta simptomul principal in afectarea sistemului respirator, aparatului pulmonar. Este un act reflex care debuteaza printr-un expir fortat dupa un inpir profund si contribuie la eliberarea mucozitatilor din caile respiratorii al pacientului.”
Tusea poate fi cauzata de o varietate de factori, precum infectii virale sau bacteriene, alergii, medicamente sau tulburari neurologice.
Stela EFTODIEV, MEDIC ALERGOLOG-CONSULTANT: „Daca ne referim la patologia alergica este prezenta alergenilor inhalatori. Aici se includ acarienii precum capusa prafului de casa, alergenii polenici sezonieri pe perioada primaverii, verii, toamnei, polenul arborilor de inflorire tarzie, de inflorire timpurie, polenul gramineelor, polenul de plante ruderale, polenul de ambrozie, pelin, alergenii fungici-sporii de mucegai, alergenii epiteliilor animalelor de companie si alergenii medicamentosi: preparatele antihipertensive care cel mai frecvent pot provoca aparitia tusei la pacient. Alt grup de cauze sunt desigur infectiile virale. Distingem virusul gripal de tip A si B care predomina la moment si distingem tipul de virus sincetial, adenovirusi, rinovirusi. O alta cauza sunt infectiile bacteriene, cel mai frecvent in 95% din cazuri streptococul de tip A care provoaca infectia cailor respiratorii superioare, infectia stafilococica, infectia cu Chlamydia pneumoniae, mycoplasma pneumoniae.”
In functie de cauza care a declansat simptomul se disting cateva tipuri tipuri de tuse, fiecare avand semnificatii clinice unice.
Stela EFTODIEV, MEDIC ALERGOLOG-CONSULTANT: „In cazul maladiilor alergice ca astmul bronsic, avem accese de tuse chinuitoare care predominant sunt nocturne sau matinale insotite de o respiratie suieratoare care indica un obstacol in caile respiratorii. Tusea in rinitele alergice sau rinosinusitele alergice este o tuse predominant seaca pe parcursul nocturn, matinal sau la contactul cu alergenul cauzal. In infectiile virale cum este gripa avem un debut brusc cu o tuse chinuitoare pe intreg parcursul zilei. In infectia bacteriana se asociaza dominant o tuse productiva, predomina pe parcursul zilei. Tusea paroxistica sau tusea provocata de tusea convulsiva se caracterizeaza prin accese chinuitoare pe parcursul zilei, o tuse seaca.”
Tusea care debuteaza brusc cu febra, dureri musculare si slabiciune generala este caracteristica pentru infectii virale sau bacteriene, in timp ce tusea asociata cu boli alergice nu este insotita de febra si are un debut matinal sau nocturn prin prezenta acceselor de tuse. Este recomandat ca pacientul sa consulte medicul daca tusea persista mai mult de 3-4 zile, pentru a se efectua investigatii medicale si pentru a se descoperi cauza tusei.
Stela EFTODIEV, MEDIC ALERGOLOG-CONSULTANT: „Diagnosticul este bazat pe investigatiile paraclinice care ne premit aprecierea imunoglobulinei E totale sau imunoglobulei E specifice catre alergenii inhalatori unde este confirmata sau infirmata etiologia astmului si hemoleucograma, proteina C reactiva, viteza de sedimentare a hematiilor. In cazul testelor functionale avem acea spirografie sau spirometrie care apreciaza functia aparatului pulmonar, pulsoximetria care este foarte accesibila pentru pacient, investigatiile rapide de apreciere a infectiilor streptocice, paneluri pentru infectiile respiratorii acute pentru aprecierea virusului gripal,sincitial, aprecierea testelor serologice in cazul infectiilor bacteriene cum sunt infectia stafilococica, infectia prin chlamydia pneumoniae, mycoplasma pneumoniae.”
Principiul de tratament al tusei consta in identificarea si tratarea cauzei subiacente, administrarea unui tratament simptomatic pentru a ameliora simptomele si tratarea cauzei daca aceasta poate fi determinata si tratata.
Stela EFTODIEV, MEDIC ALERGOLOG-CONSULTANT: „Aprecierea alergenului si excluderea contactului cu alergenul cauzal. In cazul maladiilor virale este foarte importanta igiena generala, spalatul regulat pe maini. Este necesar sa avem o eticheta a stranutului si a tusei pentru a nu prezenta un risc de contaminare pentru alte persoane. Este necesar de efectuat inhalatii saline, lavajul nazal cu solutii saline, aportul de lichide si fructe bogate in antioxidanti. Tratamentul medicamentos in cazul maladiilor alergice consta in terapia cu corticosteroizi inhalatori in cazul astmului bronsic, terapia cu corticosteroizi locali in cazul rinitelor alergice, preparatele antihistaminice, preparatele anticongestionante. In cazul infectiilor virale tratam simptomatic, la necesitate antivirale si aportul de vitamine si minerale indicate de catre medicul specialist.”