11.12.2021
Tomografia, metoda principala pentru diagnosticarea mai multor boli. Andrei Scripnic, medic radiolog: „Aceasta procedura de diagnostic este indicata tuturor categoriilor de varsta, chiar si copiilor” - VIDEO

Tomografia computerizata reprezinta o procedura imagistica de diagnostic non-invaziva, indicata pana si copiilor. Aflam cum trebuie sa te pregatesti de aceasta investigatie si care sunt beneficiile ei. Afla dintr-un reportaj marca iSanatate.

Andrei SCRIPNIC, MEDIC RADIOLOG: Tomografia computerizata este o metoda de diagnostic, imagistica, contemporana, care utilizeaza razele X pentru a obtine imagini detaliate si amanuntite privind structura corpului uman sau posibille patologii suspectate la un pacient.”

In timpul examinarii, pacientul trebuie sa se intinda pe o masa speciala care se va deplasa spre cadrul tomografului. Aceasta procedura are numeroase beneficii.

Cum scapam de migrene si insomnii? Olga Gavriliuc, medicul neurolog: „Insomnia persoanelor care se trezesc la 3-4 dimineata si nu pot adormi se intampla in cazul depresiei” - VIDEO

Andrei SCRIPNIC, MEDIC RADIOLOG: „Este o procedura de diagnostic neinvaziva, deci nu se intervine in integritatea structurala a pacientului. Este nedureroasa si rapida, fapt ce ne permite sa efectuam aceasta interventie chiar si la pacientii agitati. Plus este o investigatie in timp real, ceea ce ne permite sa efectuam simultan si unele interventii minim invazive cum ar fi punctia sau biopsia unor tumori patologice.”

Odata cu introducerea unui agent de contrast, investigatia ne permite sa obtinem imagini tridimensionale de inalta calitate. Desi sunt folosite razele X, tomografia computerizata este o metoda de diagnostic cu risc scazut.

Andrei SCRIPNIC, MEDIC RADIOLOG: „In cadrul investigatiei medicii structurizeaza protocolul de investigatii in asa fel ca, cu o doza cat mai mica de raze X sa obtinem o imagine cat mai buna. Un alt risc al acestei investigatii apare in cazul utilizarii substantelor de contrast. In aceasta situatie toti pacientii care au alergie la substanta de contrast, adica iod, ar trebui ogligatoriu sa-i spuna medicului specialist despre acest fapt.”

Tomografia este metoda principala pentru diagnosticarea multor boli ale creierului, coloanei vertebrale, plamanilor, ficatului, rinichilor, pancreasului, aortei si arterei pulmonare, inimii si altor organe.

Andrei SCRIPNIC, MEDIC RADIOLOG: „Aceasta procedura de diagnostic este indicata practic tuturor categoriilor de varsta, chiar si copiilor, daca este indicatie sigura din partea medicilor specialisti. Poate fi utilizata la copii in baza unor protocoale pediatrice cu utilizarea unei doze minime de radiatie. Se poate utiliza si in cazul in care este necesar determinarea proceselor patologice avansate care necesita o diagnosticare rapida si precoce.”

Preparatele de iod, folosite ca substante de contrast, pot da o usoara senzatie de caldura. Investigatia nu este recomandata celor alergici sau intoleranti la aceste substante. 

Andrei SCRIPNIC, MEDIC RADIOLOG: „Aceasta metoda de investigatii este contraindicata in special la gravide, in primul trimestru de sarcina. Exceptie o fac cazurile cand exista anumite procese patologice grave, iar consiliul medicilor clinicisti decide ca fara aceasta investigatie nu este posibil derularea planului de tratament.”

Uneori, este nevoie ca in timpul examinarii sa se administreze anestezie generala, deoarece miscarile pacientului pot duce la rezultate neclare si neveridice. 

Andrei SCRIPNIC, MEDIC RADIOLOG: „In cazul persoanelor care au frica de spatiile inchise, dupa cum vedeti apertura aparatului este destul de larga, spre deosebire de tunelul care este la rezonanta magnetica. Oricum, chiar si in aceste cazuri, persoanele vor putea apela la consilierea unui psiholog sau pot administra o substanta sedativa usoara. Toate acestea ii vor permite pacientului sa stea nemiscat pe tot parcursul investigatiei.”

Pentru a nu afecta calitatea imaginii, se impune indepartarea cerceilor, protezelor dentare si altor obiecte metalice. 

Andrei SCRIPNIC, MEDIC RADIOLOG: „O buna parte din procedurile de investigatii nu necesita o pregatire speciala. Exceptie sunt cazurile cand vom efectua procedura pentru evaluarea cavitatii abdominale si bazinului mic. E necesar ca pacientul sa nu manance cu 4-6 ore inainte de investigatie si sa stea absolut nemiscat pe parcusului investigatiei.”

Pacientul se va simti in siguranta pe tot parcursul examinarii.

Andrei SCRIPNIC, MEDIC RADIOLOG: „Dupa terminarea investigatiei imagistice se obtin o serie de imagini despre corpul pacientului. Ulterior aceste imagini sunt analizate de medicii specialisti din domeniu, cu eliberarea unui rezultat in 2-3 ore. Apoi se transmite medicului cliniscist pentru o colaborare in vederea planului de tratament al pacientului.”

Deci, in functie de software-ul folosit, cu ajutorul rezultatelor acestei investigatii, este posibila reconstructia 3D in mod virtual a diferitelor organe, a sistemului vascular, a articulatiilor sau a coloanei vertebrale.

Andrei SCRIPNIC, MEDIC RADIOLOG: „Durata acestei investigatii poate varia de la 3 minute pana la 30 de minute, in functie de tipul investigatiei recomandate de medicul specialist. Durata depinde si de faptul daca utilizam sau nu o substanta de contrast intravenoasa.”

Ce trebuie sa faci cand ai atacuri de panica? Lilia Dubita, psiholog: „Cel mai des, oamenii obosesc la jobul lor, unde sunt multe cerinte” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie