15.12.2020
Tot ce trebuie sa stii despre alunite sau nevi. Cezara BOLOCAN, MEDIC DERMATO-VENEROLOG, COSMETOLOG: „Daca timp de trei-sase luni, negii se multiplica, atunci sigur recurgem la tratament.”

Cei mai multi oameni au intre 1 si 40 de alunite. Cele mai multe sunt leziuni bune, dar pot fi si alunite rele. Si doar medicul este cel care apreciaza alunita buna fata de cea rea.

Citeste si :  Ai grija de tine in tinerete, pentru o piele frumoasa la batranete. Victoria MOSCALU: „Trebuie sa imbatranim frumos.”

Pielea este cel mai mare organ al corpului uman.

Cezara BOLOCAN, MEDIC DERMATO-VENEROLOG, COSMETOLOG: „Sunt trei mari categorii de formatiuni. Prima categorie sunt absolut benigne. Acestea ar fi pistruii, ifelidele, care dau asa o nuanta de individualitate, se mostenesc ereditar si doar in cazul cand facem un abuz de ultraviolet, la soare, ele pot fi mai intunecate si mai multe. A doua mare categorie sunt formatiunile la fel benigne, dar care necesita ori o ingrijire speciala, ori consultul dermatologului sau si un tratament.”

Orice schimbare care apare la nivelul pielii trebuie sa reprezinte un semnal de alarma.

Nevii cu risc crescut pot fi identificati in timpul examinarii, folosind regula ABCDE. 

Pentru a monitoriza alunitele, poti face harta dermatoscopica a nevilor corpului.

"Alunite" reprezinta termenul popular al nevilor.

Este foarte important sa protejam alunitele de soare, pentru ca arsurile solare sunt cele care produc modificarea unei alunite si transformarea ei in cancer cutanat. 

Daca la nivelul nevilor apar modificari de culoare, forma, textura sau daca au acestia au fost rupti sau zgariati, e nevoie sa mergem la dermatolog de urgenta!

Papiloamele cutanate (negi pediculati)sunt tumori cutanate benigne, de culoarea pielii sau hiperpigmentate, care se dezvolta in zona de pliuri (gat, zona axilara, zona inghinala, zona submamara, pleoape). 

Alunitele trebuie protejate atat de soare, cat si de situatii sau obiecte care le-ar putea agata sau rupe.

Exista investigatii neinvazive precum dermatoscopia, care pot pune in evidenta chiar si cele mai mici modificari cutanate cu potential periculos.

ホnlaturarea alunitelor se poate face, chirurgical sau prin laseroterapia.

Negii sunt mici excrescente ale pielii, cauzate de o infectie a stratului superior al pielii cu virusul papiloma uman (HPV). 

Virusul poate fi transmis de la o persoana la alta prin contact direct sau in mod indirect. 

Stresul, imunitatea scazuta sau unele patologii pot accelera dezvoltarea negilor. 

Medicamentele antivirale, vitaminele, Zincul, Omega 3 si cremele cu acizi, recomandate pe baza de reteta, pot trata negii de pe piele. 

Citeste si :  Ingrijirea corecta a tenului in sezonul rece - sfaturi si recomandari de la specialist. Cristina COTRUTA, MEDIC DERMATOLOG: „O greseala majora este evitarea produsului de protectie solara, anul imprejur, nu doar vara.”

Negii care persista sau continua sa creasca, ar trebui sa fie examinati de catre medicul dermatolog, deoarece unele tipuri de cancer de piele pot fi mascate sub forma de negi. 

Crioterapia este metoda de tratament pentru veruci (negi), cheratoze si papiloame.

Crioterapia - inghetarea negilor cu azot lichid.

Crioterapia este rapida, nu necesita injectarea de anestezic local si nu este nevoie de pansament postprocedura. 

Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt melanomul, carcinomul scuamos, carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule Merkel. 

Melanomul este cel mai periculos cancer de piele. Acesta afecteaza anual 130 de mii de oameni din intreaga lume.

Daca ai pe cineva in familie cu cancer cutanat, adreseza-te periodic la medicul dermatolog.

Medicii dermatologi ne sfatuiesc sa mergem la un consult dermatologic o data la 6 luni.

Protejarea alunitelor se face folosind cremele cu SPF 50+ si respectand expunerea la soare doar in intervalul recomandat: dimineata pana la ora 11.00, dupa-amiaza dupa ora 16.00.

Citeste si :  Emisiunea iSanatate cu Vlada Mardari, din 12.12.2020

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie
13.06.2024

Despre beneficiile produselor apicole cunoaștem cu toții. Dar despre inhalarea aerului din stupul albinelor, ai auzit? Află din reportaj ce este apiterapia și care sunt beneficiile.

09.06.2024

Zoia Iliușina, medic cu abordare preventivă, ne spune totul despre colesterol, ce investigații sunt necesare pentru a îl investiga și când colesterolul mărit este periculos.

09.06.2024

Deși poate fi total prevenită, în primăvară a fost diagnosticat un copil cu tetanos. Cum se manifestă și prin ce este periculoasă boala, ne spune medicul infecționist Gheorghe Plăcintă.

08.06.2024

Boala coronariană apare atunci când vasele de sânge care alimentează inima sunt afectate. Cum este gestionată și care este rolul colesterolului, află din reportaj.

02.06.2024

Acum poți prepara acasă produse lactate fermentate cu maiele naturale.

31.05.2024

Fructele de sezon se găsesc acum în abundență. Cum alegem și consumăm aceste produse bogate în nutrienți, ne spune nutriționista Carolina Costin.

26.05.2024

Alergiile de sezon sunt în plină desfășurare. Dacă și tu ești alergic, află ce poți face de la medicul alergolog Corina Rotaru.

25.05.2024

Obezitatea exercită o presiune suplimentară asupra articulațiilor și oaselor, favorizând apariția afecțiunilor articulare. Mai multe despre acest subiect aflăm din reportaj.

19.05.2024

Medicul chirurg endoscopist, Viorel Istrate, ne spune despre cele mai frecvente afecțiuni ale tractului gastrointestinal și metoda endoscopiei digestive pentru investigarea acestuia, dar și tratamentul anumitor afecțiuni.

19.05.2024

Tulburarea obsesiv-compulsivă reprezintă o afecțiune mintală ce afectează semnificativ calitatea vieții. Medicul psihiatru Oleg Țurcanu, ne spune care sunt cauzele principale ale aceste afecțiuni.

19.05.2024

O substanță miraculoasă bogată în nutrienți, și cu multiple beneficii pentru sănătate și frumusețe este lăptișorul de matcă. Ce reprezintă acest produs și prin ce este apreciat află din reportaj.

12.05.2024

Balonări, disconfort abdominal, dereglări ale scaunului. Dacă te confrunți cu aceste simptome foarte des, află că poți avea sindromul intestinului iritabil. Mai multe la acest subiect ne spune Eugen Tcaciuc.

08.05.2024

O metodă bună de profilaxie a maladiilor sistemului digestiv este endoscopia digestivă superioară. Află din reportaj în ce constă investigația și când să o faci.

06.05.2024

Copturile pentru sărbătorile de Paști pot fi și sănătoase. Inspiră-te din reportajul ce urmează.

28.04.2024

Suntem în plin sezon al căpușelor. Află de la medicul infecționist Tatiana Mironov prin ce este periculoasă mușcătura de căpușă și ce este boala Lyme.

31.03.2024

Intolerantele si alergiile alimentare sunt doua probleme distincte de sanatate, care pot afecta semnificativ calitatea vietii. Medicul pediatru Olesea Guler ne spune mai multe la acest subiect.

31.03.2024

Formarea de calculi in vezica biliara este o indicatie pentru interventia chirurgicala de inlaturare a acestui organ. Afla de la medicul chirurg Tudor Banarescu, in ce consta recuperarea de dupa interventie.

17.03.2024

Medicul neurochirurg Dorin Bolduma ne spune care este specificul profesiei sale, in ce mod poate ajuta un neurochirug oamenii si cum putem sa avem grija de sanatatea creierului nostru.

17.03.2024

Anual, in a doua zi de joi a lunii martie marcam Ziua Mondiala a Rinichiului. Mai multe despre nefrolitiaza, cunoscuta ca si pietrele la rinichi, ne spune medicul nefrolog Tatiana Razlog.

12.03.2024

Insa aceste problemele delicate pot fi rezolvate mai usor decat crezi, cu ajutorul unor tehnologii unice, special concepute pentru tratarea celor mai ingrijoratoare afectiuni ale zonei intime.

02.03.2024

Animalele de companie au devenit membri indragiti ai mai multor familii. Insa nu toata lumea se poate bucura de compania unui animalut, fiind alergici. Ce este alergia la animale de companie si cum e gestionata afla din reportaj.

22.02.2024

Spray-urile nazale au devenit instrumente indispensabile utilizate in orice raceala. Medicul ORL-ist Dorin Romanat ofera sfaturi cum gestionam dependenta de decongestionante.

18.02.2024

Daca nu mergem noi in Italia, vine Italia la noi. Marco Ballenini ne invata cum sa preparam un risotto veritabil in conditii de casa, exact ca in tara lui de origini. Cum se gateste acesta, dar si care este ingredientul special afla dintr-un reportaj.

18.02.2024

Rujeola este o boala virala, foarte contagioasa. Mai mult, in acest an, la noi in tara, deja au fost confirmate cateva cazuri. De ce este periculoasa rujeola, afla de la medicul infectionist Diana Vlad.

18.02.2024

Masajul la bebelusi a devenit o practica tot mai populara. Dar ce este o necesitate medicala sau un trend? Aflam de la Sergiu Fux, kinoterapeut, cand este nevoie de el si cum il facem.

17.02.2024

Cum putem sa facem ca copii mici sa adoarma usor fara crize si sa aiba un somn strans si odihnitor, afla de la Daniela Camerzan, specialista in somnul copiilor. 

15.02.2024

Ziua internationala a copilului bolnav de cancer reprezinta o campanie globala pentru a creste gradul de constientizare cu privire la cancerul infantil si pentru a evidentia sprijinul necesar pentru copiii si adolescentii cu cancer, supravietuitorii si familiile acestora, noteaza internationalchildhoodcancerday.org.

04.02.2024

Asezarea precoce fortata pe fundulet, sau purtarea unui marsupiu necorespunzator poate avea impact asupra dezvoltarii fizice a bebelusului. Afla care sunt cele mai importante greseli ale parintilor ce tine de dezvoltarea osteoarticulara a bebelusului sau.

21.01.2024

Chiar daca nu prezinta un risc major pentru sanatate, uscaciunea vaginala poate afecta viata sexuala si sexualitatea oricarei femei. Cum poti gestiona uscaciunea vaginala, afla din reportaj.

21.01.2024

Barbatia este evaluata inclusiv prin abiltatile sexuale. Orice stres accentuat poate provoca o disfunctie erectila, afectiune care afecteaza direct viata oricarui barbat. Afla mai multe despre aceasta afectiune din reportaj.

21.01.2024

Astrologul Corina Leonte ne spune care sunt previziunile astrelor pentru anul 2024, in functie de ascendent.

20.01.2024

Unele femei nu au experimentat niciodata un orgasm, sau il au foarte rar. Sex terapeutul ne spune care sunt cauzele acestui fapt si ce poate fi schimbat. 

11.01.2024

Multi dintre noi amana diverse sarcini si activitati pentru ziua de luni, sau pentru anul viitor. Si pentru ca suntem intr-un nou an, e timpul sa ai grija de sanatatea ta. Ce include un check-up pentru femei si barbati, vezi in reportaj.

07.01.2024

 Afla din reportaj, cum poti preveni pancreatita si cum este aceasta gestionata.

16.12.2023

Excesul de gadgeturi la varste foarte mici a dus la aparitia unei noi tulburari, numita autism virtual. Care sunt riscurile asociate folosirii indelungate a gadgeturilor, dar si cum poti ajuta copilul tau, afla din reportaj.

16.12.2023

Se considera ca fiecare femeie prezinta macar o data in viata o infectie urinara. Afla din reportaj ce este cistita si cum o poti gestiona.

14.12.2023

Sabina Rusnac a adoptat temporar o alimentatie mai restrictiva si a exclus lactatele, glutenul si zaharul din regimul sau.

10.12.2023

Diana Ballerini a descoperit in Italia un test care iti arata mai multi indicatori de sanatate, inclusiv si care este nivelul de stres oxidativ din organism. Acest test nu este disponibil la noi, asa ca Diana, impreuna cu chimistul Fabio, au decis sa il aduca pentru cateva zile la Chisinau, unde am avut ocazia sa il fac si eu.

09.12.2023

Fumatul este unul din cei mai importanti factori de risc in a dezvolta boli pulmonare. Afla ce este BPOC-ul, una din cele mai intalnite afectiuni letale la nivel global.

03.12.2023

Varicela este una din cele mai intalnite boli infectioase la copii, care in majoritatea cazurilor nu lasa urme sau consecinte. Afla care sunt regulile de ingrijire a pielii in varicela, pentru a evita aparitia cicatricelor.

26.11.2023

Prezenta parazitilor intestinali in organism poate afecta starea generala de sanatate. Afla cum sunt transmise helmintiazele si cum pot fi prevenite.

25.11.2023

Herpesul este o infectie virala frecvent intalnita, care nu prezinta un tratament definitiv. Afla ce este herpesul si cum il poti gestiona.

16.11.2023

Anul acesta, in perioada 18-24 noiembrie, este marcata Saptamana mondiala de constientizare a rezistentei la antibiotice. Este o ocazie potrivita pentru a discuta si a intelege despre importanta utilizarii corecte a antibioticelor, pentru sanatatea publica.

12.11.2023

Prezenta poftei accentuate de dulce si produse de patiserie poate aduce in sine unele tulburari de sanatate. Afla ce semne iti transmite organismul cand ai o insulinorezistenta si ce faci in acest caz.

11.11.2023

Ziua Mondiala a Pneumoniei, marcata la 12 noiembrie in fiecare an, are rolul de a atrage atentia asupra uneia dintre cele mai grave probleme de sanatate la nivel global. Ce este pneumonia si care sunt cauzele ei, afla din reportaj.

28.10.2023

Cancerul colorectal este una din cele mai raspandite maladii oncologice din lume. Afla care sunt factorii de risc si cum poate fi prevenita aceasta afectiune.

21.10.2023

Osteoporoza este o afectiune a sistemului osos, caracterizata prin fragilitatea oaselor si predispunerea spre fracturi. Afla din reportaj de ce este importanta preventia osteoporozei si cum poate fi aceasta gestionata.

20.10.2023

Depistarea unei formatiuni la palparea sanilor, trebuie sa te alarmeze. Vezi in reportaj, cum diferentiezi una din cele mai intalnite tumori benigne de san, fibroadenomul mamar, de alte afectiuni ale glandei mamare.