07.12.2020
Toti barbatii ar trebui sa faca o serie de verificari a sanatatii lor, pentru a preveni si a trata la timp eventualele afectiuni

Aflam ce indicatori de sanatate trebuie sa-si verifice barbatii ocazional, pentru a evita aparitia unor afectiuni.

Citeste si :  Efectuarea unor analize ocazionale ne ajuta sa tinem bolile la distanta!

Barbatii sunt mai reticenti in legatura cu efectuarea analizelor medicale obligatorii, cu toate acestea, ei ar trebui sa faca o serie de verificari a sanatatii lor pentru a preveni si trata la timp eventualele afectiuni. Intre 20 si 30 de ani este perioada cand in viata barbatilor apar schimbari majore, iar dupa 30 de ani, problemele medicale s-ar putea agrava, daca nu sunt rezolvate la timp.

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Controalele profilactice la barbati, sunt pachete binevenite in ajutorul barbatilor, pentru a-i orieta mai bine la necesitatile pe care le au, corespunzator varstei.”

Barbatilor, ca si femeilor, le sunt recomandate seturile de analize in functie de varsta, starea de sanatate, dar si istoricul familiei.

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Fiecare varsta are anumite accente. Pentru varsta tanara noi urmarim sanatatea sexual-reproductiva. Aceste pachete prevad evaluarea statutului hormonal, evaluarea functiei fertile, evaluarea analizei simple, care ne vorbeste despre starea generala a sanatatii."

Analizele medicale de rutina reprezinta una dintre cele mai importante metode de screening pentru diferite boli. 

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Incepand de la boli somatice, generale de afectare, aceleasi hepatite, pancreatite, terminand cu patologii specifice urologice ce tin de infertilitate, disfunctii hormonale, hipogonadism primar si secundar, daca este un deficit de testosteton."

Sanatatea sexual reproductiva a barbatilor este evaluata prin prisma mai multor caracteristici importante, pe care fiecare mascul si le poate evalua zilnic.

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Pe planul de sanatate sexual reproductiva, vorbim de capacitatea de a avea urmasi, de a avea copii, de a concepe. Pe plan sexual este sigur, capacitatea de a avea erectie, de a induce o erectie si de o mentine pe tot parcursul activitatii sexuale si activitatii erectile. Prezenta erectiilor matinale, nu neaparat zilnice, dar ele trebuie sa fie se 3-4 ori pe saptamana, este un alt criteriu de sanatate. "

Nivelul de testosteron este un indicator de sanatate al barbatului care poate fi evaluat la orice varsta. Este bine stiut ca acest hormon ne vorbeste despre statutul sexual sanatos al barbatului, dar rolul acestuia este mult mai complex.

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Nu uitam ca testosteronul mai are si multe alte functii, mentinerea sanatatii scheletului, atat a sistemului osos, cat si sistemului muscular, mai ales pentru sanatatea barbatului varstnic."

Exista anumiti parametri ai sistemului urinar, care trebuiesc discutati cu specialistul. Orice abatere de la criteriile de sanatate, reprezinta deja un motiv de adresare la medic.

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Un barbat sanatos, trebuie sa aiba un somn sanatos, el nu trebuie sa se trezeasca noapte niciodata pentru a merge la WC, el trebuie sa se urineze ziua cu o frecventa nu mai des decit o data la 2 ore, trebuie sa poate controla urinarile sale, in orice moment, daca este necesitatea sa poata amana urinarea. Cererile la mictie trebuie sa fie insotite intotdeauna de mictie adecvata, conform chemarilor pe care le are. "

Pachetul ONCO pentru barbatii dupa 40 de ani este un examen medical profilactic destinat depistarii precoce a maladiilor oncologice, inainte de aparitia simptomelor.

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Daca vorbim de sanatatea barbatului varstnic, sigur, aici automat sunt incluse si investigatiile, pentru ca noi sa putem vedem si precautia oncologica a barbatilor pe langa starea de sanatate generala. El prevede nu numai patologia prostatei, el prevede acesti oncomarkeri la cele mai frecvente tumori care le poate avea un barbat dupa 40 de ani. Pe primele 3 locuri, fiind cancerul pulmonar, cancerul de colon si cancerul de prostata."

Citeste si :  Emisiunea iSanatate cu Vlada Mardari, din 5.12.2020

Cancerul de prostata este afectiunea maligna cu cea mai mare prevalenta in randul barbatilor cu varsta de peste 50 de ani. 

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Analiza la PSA total, este un parametru, marker biochimic al cancerului de prostata.”

Screeningul cancerului prostatic include determinari anuale ale antigenului specific prostatic, adica PSA total, precum si tuseul rectal. In cazul depistarii unor modificari, se poate adauga si ultrosonografia cu elastografie sau rezonanta magnetica. Toate sunt folosite la barbatii dupa 45 de ani, pentru depistarea precoce a cancerului de prostata.

Cancerul de prostata diagnosticat precoce poate fi vindecat in 85-90% din cazuri, prin tratament chirurgical efectuat inainte de progresia bolii. Fara tratament, durata de viata a pacientului este de aproximativ 3 ani. Boala nu prezinta simptome in faza de inceput, din acest motiv este recomandata efectuarea unui examen medical regulat pentru persoanele cu risc crescut de a dezvolta un cancer prostatic, acest risc crescand odata cu varsta.

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Cancerul de prostata este o tumoare lent progresiva. Ca cancerul sa ajunga la faza cu simptome, uneori trebuie sa fie nevoie sa treaca si 10-15 ani, deaceea diagnosticul precoce a acestei tumori solutioneaza radical acesta problema."

Testele si analizele trebuie facute si dupa 60 de ani, mai ales ca inaintarea in varsta este asociata cu un risc crescut de cancer, boli cardiovasculare si diabet. 

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Grupul tinta sunt de la 45 de ani in sus, dar varsta medie la care se depisteaza cancerul este de la 65 de ani.”

Pentru a exclude aparitia unor rezultate fals eronate sau devieri ale valorilor hormonilor, exista anumite reguli de pregatire a pacientului dar si de colectare a materialului.

Radu GUTULEAC, MEDIC UROLOG-ANDROLOG: „Colectarea acestui test se face in orele matinale, conform ritmurilor biologice, de secretie a acestui hormon. Barbatul trebuie sa fie odihnit, trebuie sa aiba un somn sanatos, sa nu aiba semne de epuizare fizica sau stresorie. Acest parametru este un indicator functional, fiindca la acelas barbat daca il punem in conditii de stres fizic sau emotional, vom avea valori diferite.Barbatul varsta nu are si un barbat, daca doreste sa fie barbat, ar trebui sa aiba grija de sanatatea sa."

Citeste si :  Cancerul nu este o sentinta la moarte! Tatiana ROSLYAKOVA, ONCOLOG MEDICAL: „Fiecare persoana sanatoasa, in lipsa unor afectiuni, in fiecare an trebuie sa treaca un check-up”

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie