05.03.2022
Totul despre cea mai intalnita infectie virala - HPV! Medicul ginecolog, Natalia Raiu iti explica care sunt simptomele, diagnosticul si metodele de preventie: „Nu este neaparat sa avem careva semne sau manifestari clinice” - VIDEO

Infectia cu Virusul Papiloma Uman este cea mai intalnita infectie virala a aparatului reproductiv si provoaca o gama larga de afectiuni, inclusiv leziuni precanceroase. Medicul ginecolog, Natalia Raiu iti spune totul despre simptome precoce, diagnostic si metode de preventie.

Virusul Papiloma Uman reprezinta un agent viral larg raspandit care lezeaza mucoasele si tegumentele din oricare regiune a corpului. 

Natalia RAIU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG:“Se cunosc peste o suta de tulpini a acestui virus care pot provoca veruci anogenitale, negi, displazie la nivelul mucoaselor si chiar, cel mai de temut este cancerul. Cancerul poate fi nu numai la nivelul colului uterin, poate fi cancer oral, cancer oro-faringian si cancer laringian.”

Virusul Papiloma Uman se transmite prin contact direct, sexual si piele la piele. De cele mai dese ori, infectia poate trece asimptomatic.

Natalia RAIU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: “Nu este neaparat sa avem careva semne sau manifestari clinice. Desi nu este intamplatoare aparitia anumitor negi, veruci, formatiuni polipoide in regiunile anogenitale, in regiunea orofaringiana. Nu exista careva semne de tipul febra, tuse, mialgii care sunt specifice pentru alte infectii virale.”

Cum ne protejam sanatatea in caz de accident la centralele nucleare din Ucraina? Evghenii Komarovsky, pediatru: „Important sa luam iod in primele 30 de minute, pentru a proteja glanda Tiroida”

Exista posibilitatea depistarii virusului chiar daca nu sunt simptome vizibile, cu ajutorul testului de genotipare HPV. Noutatea buna este ca doar un procent foarte mic din pacientii diagnosticati vor dezvolta in viitor o patologie oncologica.

Natalia RAIU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: “De obicei, Virusul Papilomatos Uman dispare in 2-3 ani, iar persistenta acestui virus va determina anumite leziuni precanceroase. De la infectarea cu virus pana la aparitia cancerului trebuie sa treaca o perioada de timp si este estimata in jur de 7-10-15 ani.”

Medicina moderna nu dispune de tratament impotriva acestei infectii, dar infectarea poate fi prevenita prin vaccinare cu vaccin tetravalent Gardasil.

Plante care usureaza respiratia bolnavilor de astm. Isopul se enumera printre acestea, pentru calitatile antiseptice pulmonare

Natalia RAIU, MEDIC OBSTETRICIAN-GINECOLOG: “Nu numai fetitele pot fi vaccinate, dar si baieteii. Varsta de la care se incepe vaccinarea este de 9 ani. In cazul in care se efectueaza de la 9 ani, prima doza se efectueaza si peste 6 luni, a doua doza. Se poate efectua la fetitele si baietii dupa 14 ani, dar deja acolo o sa fie 3 doze la prima luna, peste 2 luni si peste 6 luni.”

Conform Center for Disease Control, in lume au fost efectuate peste 120 de milioane de doze de vaccin HPV.

Articole din aceeasi categorie