10.03.2023
Totul despre electroforeza - procedura care amelioreaza durerea si imbunatateste recuperarea pacientilor: „Substanta medicamentoasa este introdusa prin curent continuu, nu afecteaza intreg organismul” - VIDEO

Electroforeza medicamentoasa este o metoda de tratament care presupune utilizarea neinvaziva a unor mici impulsuri de curent electric si medicamente pentru a stimula tesuturile. 

Electroforeza este o procedura terapeutica care utilizeaza curentul electric pentru a transporta substante medicamentoase prin piele si tesuturi in corpul pacientului. Acest proces se bazeaza pe faptul ca tesuturile corpului uman sunt conductoare electrice si pot fi stimulate cu ajutorul unui curent electric.

Ecaterina, PACIENTA: „Ma numesc Ecaterina. Am 23 de ani, activez ca kinetoterapeut. Am fost la sala de sport si am ridicat greutatea mult prea mare pentru mine si a doua zi am simtit niste dureri la nivelul gatului si spatelui. Durerea a fost timp de 5 zile dupa care a inceput sa dea si in cot si m-am adresat la medicul fizioterapeut pentru o cura de tratament.” 

Angela BAZELIUC, MEDIC FIZIOTERAPEUT: „Electroforeza poate fi folosita in maladiile sistemului ORL-otite, faringite, laringite, sinusitele, sistemul respirator cum ar fi bronsitele, recuperarea dupa pneumonii, sistemul urogenitral cum ar fi anexitele, salpinfoforitele. La fel se folosesc foarte pe larg in ortopedie, cum ar fi atrozele, durerile de umar, articulatia cotului, genunchi, coxofemurala, incordari musculare. La fel este folosita in recuperarea dupa careva interventii chirurgicale.” 

Prin utilizarea electroforezei, medicamentele ajung direct la locul afectiunii, ceea ce reduce riscul de efecte secundare.

Angela BAZELIUC, MEDIC FIZIOTERAPEUT:„Substanta medicamentoasa este introdusa prin curent continuu, nu afecteaza intreg organismul, este mai locala unde se creaza un depou de medicamente, se elibereaza lent si este introdus lent in organism. Acesta este si efectul pozitiv. Noi nu introducem concentratia maximala intravenos sau intramuscular de scurta durata, dar este o actiune mult mai lunga. Din motiv ca este foarte blanda se aplica la copilasi chiar de la 4 luni.” 

In functie de afectiunea tratata, se pot utiliza diverse substante medicamentoase pentru electroforeza. 

Angela BAZELIUC, MEDIC FIZIOTERAPEUT: „Substantele care sunt introduse disociaza in anioni si cationi, respectiv electroforeza are catod si anod, iar substantele sunt introduse cu semnul plus sau minus. Substantele sunt alese in dependenta de patologie, daca este un sindrom algic, atunci folosim o substanta antidolora. Daca avem un proces inflamator vom folosi preparate antiinflamatoare, pentru un efect spasmolitic folosim spasmolitice. Sunt diferite metode de aplicare in functie de patologie. In cazul dat am aplicat pe coloana pentru ca sunt incordari musculare si dureri cervico-toracale si in articulatia cotului pentru ca durerile migreaza pana in articulatia cotului.” 

Durata procedurii de electroforeza variaza intre 20 si 30 de minute, in functie de zona tratata si de substanta utilizata. 

Angela BAZELIUC, MEDIC FIZIOTERAPEUT: „Cura de tratament dureaza 10-15 zile. Pot fi efectuate zilnic sau peste o zi.” 

Riscurile asociate cu electroforeza sunt minime si includ posibile reactii alergice la substantele utilizate si iritatii ale pielii. Aceste riscuri pot fi evitate prin selectarea atenta a substantelor medicamentoase si a concentratiilor utilizate si prin excluderea contraindicatiilor.

Angela BAZELIUC, MEDIC FIZIOTERAPEUT: „Nu poate fi aplicata pacientului care are febra, pacientului care are cardiostimulator, pacientului care are careva dificultati a tegumentelor, pacientii care au o inflamatie acuta, pacientii care au o hemoragie.”

Primele rezultate pot fi observate dupa 3-4 sedinte de tratament. Terapia cu electroforeza poate fi ajustata sau intrerupta in functie de evolutia afectiunii si de reactia pacientului la tratament.

Angela BAZELIUC, MEDIC FIZIOTERAPEUT: „Terapia cu electroforeza poate fi intrerupta in cazul in care se suprapune o raceala acuta cu febra sau alte stari care se suprapun. In rest prelungim cura de tratament 10-15 zile.”

Cele mai importante avantaje ale utilizarii electroforezei in terapie sunt eficacitatea ridicata a tratamentului, reducerea riscului de efecte secundare si imbunatatirea calitatii vietii pacientului. 

Angela BAZELIUC, MEDIC FIZIOTERAPEUT: „Avantajele sunt in primul rand ca introducem cantitati mici de substante medicamentoase, din depou eliberandu-se treptat in organism, efectul antialgic il putem obtine chiar din primele sedinte.”

Ecaterina, PACIENTA: „Dupa prima sedinta m-am simtit relaxata pentru ca simteam o tensiune musculara. In timpul sedintei am simtit niste furnicaturi placute, ca niste acusoare, a fost placut, chiar m-am relaxat.” 

Este important sa discuti cu medicul tau inainte de a incepe orice forma de terapie, inclusiv electroforeza, pentru a asigura siguranta si eficacitatea tratamentului.

Articole din aceeasi categorie