De ce sunt necesare controale dentare in timpul sarcinii?
Sarcina creste riscul parodontitei, din cauza scaderii salivare si a modificarilor tesuturilor parodontale. Modificarile hormonale, vasculare si imunologice asociate sarcinii pot genera, la nivelul tesuturilor gingivale, un raspuns inflamator diferit de cel al unei paciente aflate intr-o situatie normala.
In timpul celor 9 luni de sarcina se schimba totul, astfel ca in corpul femeii au loc o serie de adaptari sistemice. Modificarile hormonale cresc prezenta bacteriilor si ar putea declansa un raspuns imun modificat.
Nivelurile ridicate de estrogen in timpul sarcinii determina unele modificari ale mucoasei bucale. Ca urmare, raspunsul gingival ar putea fi modificat.
WOW! Vedete care si-au facut interventii estetice in zona intima
Ce se intampla cu ingrijirea dentara in aceasta perioada?
Ingrijirea dentara este sigura si eficienta in timpul sarcinii. Cu toate acestea, femeia insarcinata trebuie sa acorde o atentie deosebita invazivitatii procedurilor stomatologice.
Prin urmare, nu exista niciun motiv pentru a amana ingrijirea dentara de rutina. Este important ca viitoarea mama sa actioneze in siguranta adoptand cu atentie unele masuri de precautie.
Modificarile hormonale necesita in sine o mai buna igiena orala si mai multa ingrijire. De aceea, controalele dentare sunt frecvent recomandate in timpul sarcinii si, ca intotdeauna, prevenirea joaca un rol fundamental.
O femeie gravida poate fi supusa unei interventii chirurgicale de implantare dentara?
Raspunsul (aproape evident) este afirmativ, dar din mai multe motive foarte importante este mai bine ca interventia chirurgicala de implantare dentara sa fie amanata dupa nastere.
Dupa primul trimestru, femeile insarcinate sunt mai susceptibile de a fi supuse unor controale dentare de baza pentru prevenirea cariilor, si tratamente dentare precum obturatii, scalare, reconstructii cu coroane dentare si tratamente pentru canalul radicular.
Ce boli ascund cearcanele sub ochi? Poate fi un semn ca organismul tau nu functioneaza corespunzator
Cand este posibil sa se efectueze o interventie chirurgicala in timpul sarcinii?
„Daca viitoarea mama sufera de durere de dinti in timpul sarcinii, medicul dentist va trebui sa evalueze gravitatea cazului. Daca tabloul clinic este serios si se poate agrava pe termen scurt, este recomandabil sa se intervina imediat pentru a evita complicatiile.
De fapt, sarcina nu este un obstacol insurmontabil. Daca durerea resimtita de mama sau, chiar mai rau, o posibila infectie ameninta sanatatea fatului, este recomandabil sa se intervina in ciuda sarcinii”, explica specialistii.
Este recomandat implantul dentar in sarcina? Ce riscuri exista?
„In primul rand, trebuie subliniat faptul ca fiecare situatie trebuie evaluata impreuna cu medicul care monitorizeaza sarcina. Apoi, medicul dentist va evalua atat natura problemei, cat si gravitatea acesteia, dar mai ales daca este cu adevarat necesar sa se intervina. In general, este posibil ca pacientele insarcinate sa fie tratate in deplina siguranta, fiind necesare doar mici precautii”, este de parere dr. Nassar.
Prin urmare, implanturile dentare nu reprezinta un risc in sine, nici macar pentru femeia insarcinata. Fiecare sarcina are problemele sale si trebuie analizata diferit in fiecare situatie.
Asa cum am amintit deja, nivelurile ridicate de estrogen la femeile insarcinate ar putea creste riscul de infectie si astfel pot promova sangerarea excesiva a gingiilor si aparitia cariilor dentare.
De aceea, in majoritatea cazurilor, medicii stomatologi recomanda pacientelor sa astepte cel putin pana la nastere inainte de a fi supuse unei interventii chirurgicale de implantare dentara.
De ce sa tii cont pe toata perioada sarcinii
Intotdeauna ia in considerare urmatorii factori:
Anestezia
Este recomandabila evitarea sedarii sau anestezia generala in timpul celor noua luni. In schimb, utilizarea anestezicelor locale nu este daunatoare mamei si fatului, deoarece greutatea moleculara mare a acestor substante le impiedica sa traverseze placenta.
Numeroase studii si cercetari arata ca anestezia locala este complet sigura pentru o femeie insarcinata. Dar, totodata, supunerea la o interventie chirurgicala de implant dentar ar putea implica riscuri grave pentru sanatatea femeii si a copilului nenascut, si din cauza dozelor mari de anestezice care trebuie utilizate.
Expunerea la razele X
Aceasta ar trebui evitata, deoarece, in special in primele trei luni de viata, copilul nu are mijloacele de a se apara de radiatii.
Desi Colegiul American de Obstetricieni si Ginecologi a declarat ca radiografiile sunt sigure pentru femeile gravide, exista factori de risc din cauza expunerii bebelusului la raze X. Cu toate ca radiografiile din stomatologie implica zona gurii, este intotdeauna cel mai bine ca femeile gravide sa evite radiografiile pentru o siguranta sporita.
Cat priveste stresul, Asociatia Americana a Sarcinii sustine ca nivelurile de anxietate ale unei mame pot afecta negativ dezvoltarea sanatoasa si armonioasa a bebelusului. Asadar, daca nu este necesar, este recomandata evitarea unei interventii mai invazive si trebuie gasita o modalitate de a gestiona problema treptat. Dupa sarcina se poate interveni in siguranta.
Antibioticele care nu cauzeaza probleme fatului sunt penicilinele si cefalosporinele, in timp ce paracetamolul este recomandat ca analgezic, care are si efecte antipiretice foarte utile.
Concluzia? Implanturile sunt cel mai bine de realizat dupa nasterea copilului. Dupa nastere, imediat ce te simti pregatita, poti discuta cu medicul stomatolog pentru realizarea implantului dentar.
Ia cea mai buna decizie pentru tine si copilul tau. Primul zambet al bebelusului e si al tau!