16.06.2022
Totul despre infectia cu Helicobacter Pylori. Cum te poti proteja de aceasta infectie, afla de la medicul Eugen Tcaciuc: „Sursa de infectie este omul infectat cu aceasta bacterie.” - VIDEO

Infectia cu Helicobacter pylori este foarte frecventa si poate afecta persoane de toate varstele. Netratata, aceasta infectie poate conduce la aparitia unor afectiuni severe. In cele ce urmeaza iti prezentam detalii referitoare la infectia cu H. pylori, simptome, modalitati de transmitere si tratament.

H. Pylori este o bacterie patogena care habiteaza in mucoasa stomacului si este frecvent corelata cu statutul socio-economic al persoanei. Patrunderea bacteriei in organism are loc cu precadere in perioada copilariei, prin transmitere de la un individ la altul. 

Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG-HEPATOLOG: „Sursa de infectie este omul infectat cu aceasta bacterie. Transmiterea are loc pe cale oral-orala, deci prin saliva sau fecal-orala, daca particulele de materii fecale nimeresc in gura omului sanatos acesta se poate infecta de bacteria H.Pylori.”

Pentru a avea o sarcina fara complicatii si un bebelus sanatos, iti vine in ajutor Medpark - singura maternitate din tara care iti asigura o asistenta complexa si specialisti de cea mai inalta calitate: „Noi ajungem la un rezultat bun pentru mama si pentru copil” - VIDEO

In 50 la suta din cazuri, infectia cu H. Pylori nu provoaca simptome. In momentul in care bacteria a cauzat deja leziuni la nivelul stomacului, apar semne specifice gastritei. 

Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG-HEPATOLOG: „Odata fiind infectat, peste cateva zile va aparea clinica de gastrita acuta cu dureri in epigastru, in regiunea stomacului. Pot fi greturi, varsaturi. Dupa care, in cateva zile aceasta clinica dispare si gastrita acuta cauzata de H. pylori netratata poate progresa in gastrita cronica H.Pylori asociata.”

Durerile abdominale pot deveni greu de suportat cand stomacul este gol, iar vizita la medic devine imperioasa in cazul cand pacientul acuza dificultati de inghitire, scaune sau voma cu sange. In cazuri speciale, H.Pylori poate induce ulcer gastric sau duodenal si chiar cancer gastric.

Shirodhara - o terapie ayurveda care elimina stresul si anxietatea! Vezi care sunt beneficiile acestui masaj: „In timpul procedurii te simti foarte relaxat” - VIDEO

Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG-HEPATOLOG:„Intr-o perioada de 20-25 de ani, numai 2-3 pacienti pot face cancer din gastrita cronica atrofica cauzata de bacteria H.Pylori.” 

Pentru diagnosticarea infectiei cu H. Pylori, medicul poate recurge la o serie de metode de investigatii.

Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG-HEPATOLOG: „Diagnosticul infectiei H,Pylori este simplu. Standartul de aur este aprecierea antigenului acestei bacterii in materii fecale. Mai sunt metode ca testul respirator cu uree marcata. Pacientul sufla intr-un tub, procedura are o durata de 15 minute, testul prin endoscopie, testul ureazic rapid. Cand se face endoscopie se preleveaza un bioptat din mucoasa stomacului si momentan in cateva minute medicul endoscopist va da rezultatul.

Este si testul serologic din sange, dar cu testul serologic suntem atenti pentru ca in cazul in care depistam anticorpi catre aceasta bacterie pot fi 2 situatii: sau pacientul este infectat acum de H.Pylori sau a avut candva, a tratat-o, bacteria nu mai este, dar anticorpii inca mai circula ani de zile.”

Odata depistata infectia cu H. Pylori, medicul va prescrie persoanei o schema individuala de tratament. 

Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG-HEPATOLOG: „Tratamentul este medicamentos, peroral(comprimatele se inghit) si dureaza 14 zile. Neaparat tratamentul include si antibiotice.”

Pe parcursul curei de tratament este recomandat ca pacientul sa adopte o dieta sanatoasa, care sa favorizeze refacerea mucoasei afectate a stomacului si ameliorarea simptomelor care produc disconfort. Astfel, este bine ca pacientul sa renunte la alcool, alimente picante, cofeina, ciocolata si bauturi carbogazoase.

Respectarea cu strictete a regulilor de igiena persoanala este unica modalitate de a preveni infectarea.

Eugen TCACIUC, MEDIC GASTROENTEROLOG-HEPATOLOG: “In primul rand, spalatul mainilor, in al doilea rand spalatul veselei cu care are contact gurita noastra(lingurile, furculitele, cestile) trebuie sa fie spalate cu apa cu temperatura mai mare de 70 de grade. De la 70 de grade in sus bacteria H.Pylori moare momentan.”

Obiceiurile pe care le ai de zi cu zi sunt esentiale pentru a evita patrunderea bacteriei in organismul tau si pentru a-ti mentine organismul in stare cat mai buna de functionare. 

Articole din aceeasi categorie