06.06.2021
Totul despre intoleranta la gluten sau boala celiaca. Ce risti daca aceasta nu este diagnosticata la timp? - VIDEO

Boala celiaca reprezinta, de fapt, intoleranta autoimuna pe care unele persoane o au la gluten. Din reportaj poti afla care sunt simptomele care te-ar duce la gandul ca ai putea avea aceasta intoleranta.

Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o afectiune gastrica cu predispozitie genetica, care afecteaza aproximativ 1% din populatie. In 85% dintre cazuri aceasta afectiune este diagnosticata tardiv la copii, dupa varsta de 4 ani.”

Simptomele precoce ale bolii celiace pot fi confundate foarte usor cu cele ale altor boli, ceea ce duce la diagnosticarea tardiva si aparitia numeroaselor complicatii.

Potrivit datelor statistice, in Republica Moldova de boala celiaca sufera doar 25 de copii si 6 adulti, care au si un grad de dezabiliate.

Tatiana RABA, MEDIC PEDIATRU-GASTROENTEROLOG: “Diagnosticul acestei boli este bazat pe determinarea anticorpilor specifici care se numesc auto-anticorpi anti-transglutomenaza de clasa IGA si atunci cand acesti anticorpi sunt pozitivi exista si a doua etapa de confirmare prin alt tip de anticorpi auto-anticorpi la endomezio si glicoproteina demidata. Atunci cand pacientii au niste semne nu prea clare ei ar putea fi supusi testarii prin biopsie a mucoasei intestinale. Odata ce boala celiaca a fost definita, pacientul trebuie sa urmeze un tratament dietetic cu un aport suficient de ingrediente, un caloras conform varstei care o sa-i permita o buna crestere a acestui copilas pe parcursul tuturor perioadelor lui de maturizare."

Totusi, numarul exact al pacientilor cu intoleranta la gluten din tara noastra este extrem de greu de stabilit, intrucat populatia si societatea medicala nu cunosc inca prea multe despre aceasta afectiune.

Gratie acestui proiect, in Republica Moldova au fost depistate si diagnosticate pozitiv 52 de persoane.

Articole din aceeasi categorie