20.04.2022
Totul despre pancreatita acuta si cronica. Larisa Panes, medic terapeut: „Consumul de alcool poate fi un factor declansator al acestei patologii” - VIDEO

Pancreatita este o boala care se manifesta prin inflamarea pancreasului. In cele ce urmeaza afla cele mai importante detalii despre aceasta patologie, dar si cum sa o prevenim in contextul in care suntem in ajunul sfintelor sarbatori de Pasti.

Pancreasul este un organ localizat in partea stanga a cavitatii abdominale, sub stomac. Este o glanda anexa a tubului digestiv, avand atat functie exocrina, cat si endocrina.

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: „Functiile pancreasului sunt multiple. In afara de faptul ca secreta o multime de fermenti care prelucreaza proteinele, lipidele si carbohidratii, pancreasul mai secreta si hormoni. Cel mai important fiind insulina, probabil ca toti il cunoastem, hormonul care regleaza metabolismul carbohidratilor in organism. Dar in afara de aceasta, pancreasul secreta un hormon care, la fel, regleaza metabolismul glucidelor -glucagon si inca un hormon care este foarte important pentru activitatea tractului gastrointestinal, in special a stomacului - gastrina.”

Pancreatita este inflamatia pancreasului care se produce atunci cand enzimele pancreatice incep sa digere insusi pancreasul, proces numit autodigestie. Aceasta poate fi acuta sau cronica. 

Care sunt persoanele mai predispuse spre anemie si deficitul Vitaminei B 12. Afla de la medicul hematolog, Sanda Buruiana: „Calitatea vietii pacientului scade mai mult din cauza hipoxiei, nivelului redus de hemoglobina.” - VIDEO

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: „Pancreatita acuta este inflamatia pancreasului care dureaza cateva ore sau cateva zile. Situatia este acuta, periculoasa, iar persoana trebuie sa reactioneze prompt. Daca pacientul are acuze la dureri foarte accentuate, greata, voma, febra, chiar si subfebrilitate, acestea sunt un motiv ca sa se adreseze la medic si sa excluda pancreatita acuta. 

Cel mai des noi ne intalnim in practica cu pancreatita cronica. Acesta este un proces inflamator care dureaza luni, chiar si ani. Pacientul ajunge la medic atunci cand pancreasul nu mai este un organ glandular, asa cum ar trebui sa fie, dar incepe procesul de fibroza. Ca sa intelegem mai bine: daca noi ne taiem des, pe suprafata mainii pot aparea cicatrici, iata asa se explica fibroza la nivelul pancreasului.”

Masajul care trateaza tot corpul. Afla despre Yumeiho de la terapeutul Ruslan Verebcean: „Aceasta tehnica este foarte foarte veche. Isi are originile in manastirile din China si Japonia.” - VIDEO

Aceste zone nu mai sunt functionale, nu secreta fermenti pancreatici si astfel are de suferit digestia si metabolismul carbohidratilor.

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: „Consumul de alcool poate fi un factor declansator al acestei patologii. In afara de asta, patologii ca gastrita, colecistita, duodenita, indiferent de faptul ca se afla superior sau inferior de glanda pancreatica, pot provoca aparitia pancreatitei.”

Pentru a diagnostica aceasta patologie si a identifica o posibila cauza, medicul gastroenterolog va efectua o serie de analize de laborator si investigatii imagistice. 

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: „Astazi exista o multime de metode de diagnostic: examinarea sangelui, maselor fecale, urinei. Putem analiza cantitatea fermentilor pancreatici chiar in urina. In caz ca se depisteaza, trebuie de luat anumite masuri de tratament. De asemenea, putem efectua ultrasonografia organelor interne - o metoda foarte raspandita si inofensiva, care permite vizualizarea pancreasului, descrierea marimilor, schimbarilor de structura, prezenta chisturilor, ingustari, etc. La fel, se poate efectua tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara. Medicina moderna permite diagnosticarea cu usurinta a acestei patologii, important este ca pacientul sa se adreseze la medic.”

Pancreatita acuta constituie o urgenta gastroenterologica si necesita spitalizare imediata. Scopul tratamentului administrat in stationar este de a pune in repaus pancreasul, pentru a-i permite sa se vindece. Cele mai multe cazuri evolueaza favorabil cu remisia simptomatologiei in decurs de cateva zile. 

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: „Pacientii cu pancreatita cronica mai des se adreseaza, contactam mai des cu ei deoarece aceasta patologie nu poate fi vindecata in cateva saptamani sau chiar luni. Prima regula este alimentatia rationala. Fara schimbarea stilului de viata, schimbarea regimului alimentar, fara practicarea activitatii fizice si scaderea in greutate, tratamentul nu va fi efectiv.”

O dieta prietenoasa cu pancreasul este saraca in grasimi animale si zaharuri simple. 

Larisa PANES, MEDIC TERAPEUT: „O alimentatie dietetica pentru tractul gastrointestinal este dieta mediteraniana. Aceasta dieta cuprinde fructe, legume, peste, produse lactate, uleiuri vegetale, nuci si limiteaza grasimile animale la maxim, practic se folosesc doar grasimi vegetale si nuci.”

In contextul sarbatorilor care se apropie, specialistii recomanda sa respectati principiul moderatiei la masa de sarbatoare. Evitati bucatele care abunda in grasimi si minimizati cantitatea de alcool consumat. De asemenea, nu uitati de hidratare, comunicare si multe emotii pozitive.

Articole din aceeasi categorie