16.04.2022
Care sunt persoanele mai predispuse spre anemie si deficitul Vitaminei B 12. Afla de la medicul hematolog, Sanda Buruiana: „Calitatea vietii pacientului scade mai mult din cauza hipoxiei, nivelului redus de hemoglobina.” - VIDEO

Invitata in cadrul emisiunii iSanatate, medicul hematolog Sanda Buruiana ne spune ce persoane sunt mai predispuse spre anemie si deficitul Vitaminei B 12, dar si care sunt simptomele care ne semnaleaza aceasta afectiune.

Sanda BURUIANA, MEDIC HEMATOLOG: „Hemofilia face parte din tipul patologiilor cu dereglarea procesului de hemostaza. Hemofilia este considerata o maladie genetica, transmitatorul fiind mama.”

„Atunci cand citim o carte si o mai si discutam, creierul nostru este activ si ii dam posibilitatea sa se antreneze.” Cum iti poti antrena mintea pentru a preveni boala Parkinson, iti spune neurologul, Olga Gavriliuc, sambata la iSanatate - VIDEO

La moment, in tara noastra sunt la evidenta mai mult de 200 de pacienti cu hemofile, afirma medicul. 

Totodata, aceasta a precizat ca anemia feripriva este cea mai raspandita forma de anemie: „Statistic este o incidenta mai mare de anemie la copii si la femeile de varsta reproductiva.”

Ce tine de perioada adolescentei, anemia poate fi cauzata de cresterea sporita in inaltime, cat si de aparitia ciclului menstrual la fete, spune Sanda Buruiana. Iar ce tine de persoanele in etate apare dereglarea procesului de asimilare a microelementelor.

Medicii o numesc vitamina minunii. De ce este important sa testam nivelul vitaminei D, iti spune Valentina Vlas, medic de laborator: „La sfarsitul iernii, doua persoane din trei au deficit de vitamina D.” - VIDEO

Medicul, de asemenea, a vorbit si despre faptul ca in perioada sarcinii, dar si in perioada lactatiei corpul mamei necesita mult mai mult fier decat este posibil sa fie asimilat.

„Una din cele mai frecvente acuze este paliditatea tegumentelor. Calitatea vietii pacientului scade mai mult din cauza hipoxiei, nivelului redus de hemoglobina.”, a afirmat Sanda Buruiana.

Articole din aceeasi categorie