Cristina GONTA, REPORTER, SPECIALIST MEDICAL: „Conform celor mai recente statistici, consumul de paracetamol a crescut semnificativ in ultima perioada fata de perioada anterioara a anului trecut. Accesibil ca pret, medicamentul se elibereaza fara reteta. Atentie insa la supradozajul acestuia. Cu mai multe detalii vine farmacista Zlatan Marta. Pentru inceput as vrea sa ne spune-ti ce este Paracetamolul si care sunt indicatiile acestuia?”
Marta ZLATAN, FARMACISTA: „Paracetamolul este un medicament cu efect antipiretic, adica cel care ajuta la scaderea temperaturii corpului si efect analgezic, adica ajuta la combaterea durerii. Deci, paracetamolul este utilizat in starile febrile, de exemplu racelile asociate cu temperatura crescuta. Incepand cu temperatura de 38,5, deja este indicat sa se administreze paracetamol. Pentru adulti si adolescenti cu varsta de peste 12 ani, doza recomandata este de la 500 la 1000 mg, la interval de 4 ore. Pentru copiii mai mici, doza se calculeaza in dependenta de masa corporala. Trebuie sa tinem cont de doza si de intervalul dintre administrari, iar pe parcursul unei zile, timp de 24 de ore, doza maxima este de 4 grame.”
Nu se recomanda administrarea la intervale mai mici de 4 ore
Doza maxima zilnica pentru adulti – 4 grame
Marta ZLATAN, FARMACISTA: „Nu este contraindicat in sarcina, dar este recomandat in momente de stricta necesitate. Stim ca paracetamolul ca substanta se absoarbe foarte bine, iar intervalul de absorbtie este de la 30 la 60 de minute. Pacientul nu intotdeauna are rabdarea de a astepta efectul medicamentului. Odata ce temperatura nu incepe sa scada, unele persoane incearca sa mai ia o doza, in speranta ca efectul asteptat va fi cat mai rapid. Nu este corect.”
Este un medicament specific COVID-19.
Marta ZLATAN, FARMACISTA: „Sunt asocieri foarte mari, sunt prafuri cu continut de paracetamol sau alte combinatii de medicamente care au in continutul lor paracetamol. Consumatorul final, necunoscand acest detaliu, utilizeaza separat paracetamolul pentru a combate febra, plus mai ia si tratamentul simptomatic si atunci desigur ca putem sa avem o situatie de supradozaj cu paracetamol si consecintele sunt, desigur, destul de grave in anumite situatii.”
Atentie la combiantia dintre Paracetamol si alte medicamente care il contin deja!
Marta ZLATAN, FARMACISTA: „Supradozajul de paracetamol duce pana la insuficienta hepatica. In asociere cu alte preparate, mai ales pentru pacientii care sunt dependenti de preparate, cum ar fi grupul preparatelor hipnotice, epileptice, antitrombotice, trebuie administrat cu mare precautie, fiindca admnistrate concomitent, toxicitatea paracetamolului creste. Nu este corect sa coboram paracetamolul de pe pozitia sa bine meritata, intrucat acesta este unul dintre cele mai bune preparate cu efect analgezic si antipiretic. Trebuie doar sa fim vigilenti, atenti si informati. Paracetamolul trebuie utilizat corect, in doze corespunzatoare pentru fiecare.”