11.01.2022
Transplant in premiera mondiala. Un american a primit o inima de porc: "Aveam de ales fie moartea, fie acest transplant" - VIDEO

Operatie de exceptie a chirurgilor americani: pentru prima oara in istorie, o inima de porc a fost transplantata cu succes in corpul unui om.  Interventia de noua ore a avut loc in urma cu trei zile in Baltimore, iar medicii au anuntat acum ca este o reusita.

Vorbim de o inima modificata genetic, iar pacientul este un barbat de 57 de ani cu grave probleme cardiace. David Bennett fusese declarat neeligibil pentru un transplant uman. Acum, pacientul este monitorizat indeaproape de medici pentru a se asigura ca noul organ functioneaza corect.

Potrivit echipei care il supravegheaza, el se simte foarte bine si respira fara ajutorul aparatelor.

"Aveam de ales fie moartea, fie acest transplant. Vreau sa traiesc. Stiu ca este destul de riscant, dar era ultima mea optiune", a spus locuitorul din Maryland cu o zi inaintea operatiei.

"Abia astept sa ma pot da jos din pat odata ce voi fi din nou bine", a continuat Bennett, care a petrecut ultimele luni tintuit la pat si conectat la un aparat care l-a tinut in viata.

Agentia pentru medicamente a SUA (FDA) a dat unda verde operatiei in ajunul Anului Nou.

"Aceasta este o descoperire chirurgicala majora care ne aduce cu un pas mai aproape de o solutie pentru deficitul de organe", a comentat Bartley Griffith, care a efectuat transplantul.

Porcul din care provine inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahar care este prezent in mod normal in toate celulele porcilor si care provoaca respingerea imediata a organului de catre corpul uman.

Aceasta modificare genetica a fost efectuata de compania Revivicor, care a furnizat si un rinichi de porc pe care chirurgii l-au conectat cu succes la vasele de sange ale unui pacient aflat in moarte cerebrala in luna octombrie, la New York.

Aproape 110.000 de americani sunt in prezent pe lista de asteptare pentru transplanturi de organe si peste 6.000 de persoane care au nevoie de un transplant mor in fiecare an in SUA.

Xenogrefele - grefele de origine animala - nu sunt o noutate. Medicii au incercat transplanturi intre specii inca din secolul al XVII-lea, cele mai vechi experimente concentrandu-se asupra primatelor.

In 1984, o inima de babuin a fost transplantata unui copil, dar acesta, supranumit "Baby Fae", a supravietuit doar 20 de zile. 

Boala care va face peste 150 de milioane de victime in lume pana in anul 2050. „Este o amenintare majora, care se dezvolta rapid”

Articole din aceeasi categorie