10.01.2022
Boala care va face peste 150 de milioane de victime in lume pana in anul 2050. „Este o amenintare majora, care se dezvolta rapid”

Peste 153 de milioane de oameni vor suferi de dementa pana in anul 2050, potrivit unui nou studiu. Autorii studiului publicat in The Lancet spun ca datele sunt socante, iar dementa reprezinta „o amenintare majora, care se dezvolta rapid”, punand presiune pe sistemele de sanatate si asistenta sociala in fiecare tara in parte.

Boala care va face peste 150 de milioane de victime in lume pana in anul 2050. „Este o amenintare majora, care se dezvolta rapid”

In 2019, numarul de cazuri era estimat undeva la 57 de milioane de cazuri la nivel global. Insa, din cauza imbatranirii populatiei, dar si a factorilor de risc in dementa - obezitate, fumat, nivelul crescut de zahar in sange - numarul va creste considerabil.

Ce ar putea preveni acest avant al cresterii cazurilor de dementa? Investitiile in accesul liber la educatie, spun tot autorii studiului.

Studiul citat de Mediafax estimeaza situatia pentru adultii cu varste de 40 de ani si peste, din 195 de tari din intreaga lume.

Tarile cu cele mai multe cazuri de dementa

Cum era de asteptat, cele mai afectate populatii sunt si cele mai dezavantajate socioeconomic, sau care au factori de risc crescut (obezitate, fumat, diabet).

Africa si Orientul Mijlociu - 367%
Africa Subsahariana - 357%
Qatar - 1,926%
Emiratele arabe unite - 1,795%
Bahrain - 1,084%
La polul opus, tarile care au un nivel ridicat de dezvoltare vor avea mai putine cazuri de dementa, precum statele din Asia-Pacific (53%) si Europa de Vest (74%).

In Marea Britanie, numarul pacientilor cu dementa va creste cu 75% - din circa 907.000 in 2019, la 1,6 milioane in 2050.

Tara cea mai „norocoasa” este, cum poate era de asteptat, Japonia, cu o crestere a cazurilor de dementa cu doar 27%.

In 2019, afectiunea costa bugetele tarilor circa 1 trilion de dolari (750 miliarde de euro). Asadar, guvernele ar trebui sa investeasca in preventie, pentru a nu suporta costuri mult mai mari mai tarziu, imbatranirea populatiei fiind o realitate inevitabila.

Factorii de risc in dementa ce pot fi preveniti

Expertii americani enumera o serie de factori de risc ce pot fi abordati si care, pot astfel, influenta cu mult numarul preconizat pentru anul 2050: educatia precara, tensiunea arteriala ridicata, fumatul, obezitatea, depresia, sedentarismul, diabetul, izolarea sociala, consumul excesiv de alcool, poluarea si accidente in zona capului, precum si afectarea auzului. Depinde insa de un efort coroborat: fiecare individ in parte, comunitatea si derularea de politici publice de catre fiecare guvern in parte.

Trebuie sa stii! Antrenamentul regulat te ajuta sa obtii un rezultat vizibil. Serghei Murzac, antrenor sportiv: „Este normal sa slabesti 3-4 kilograme pe luna” - VIDEO

Articole din aceeasi categorie