Cardiologul spune ca, tromboza intracardiaca reprezinta o complicatie a unei boli cardiace preexistente, cele mai intalnite scenarii clinice fiind:
- defecte cardiace congenitale;
- infarctul miocardic amanat cu formarea anevrismei ventricolului stang;
- in 5-10% din cazuri boala reumatica a inimii devine cauza formarii unui tromb intracardiac;
- tulburari ale ritmului cardiac - fibrilatia atriala (contractia atriala necoordonata determina ca sangele sa nu fie expulzat in ventricul, dar ramane in atriu, scaderea fluxului sanguin duce la formarea cheagurilor de sange);
- prezenta unei proteze valvulare in inima;
- cardiomiopatia dilatativa - este o afectiune severa in care muschiul cardiac este slabit si nu mai are putere sa pompeze sangele in intreg organism. Inima slabita nu poate sa pompeze mult sange, astfel incat ramane mai mult sange la acest nivel dupa fiecare bataie de inima. Pe masura ce cantitati mai mari de sange raman in camerele inferioare din inima (ventriculi), acestea se dilata. In timp, muschiul cardiac isi pierde forma (se dilata) si devine tot mai slab.
Complicatiile principale a trombozei intracardiaca
„Simptomele cu un tromb stabil pot fi complet absente. Aceasta reprezinta un anumit pericol pentru pacient, deoarece este imposibil sa se prevada separarea unui cheag de sange in cursul asimptomatic al bolii. Simptome tipice apar in timpul dezvoltarii tromboembolismului. Manifestarile clinice depind de localizarea primara a leziunii si de locul unde embolusul a cazut. Tromboza intracardiaca pe stanga poate duce la tromboembolia arterelor circulatiei mari cu accident vascular cerebral (cel mai des), splina, rinichi, gangrena extremitatilor sau intestinala, iar tromboza cavitatilor drepte ale inimii – la tromboembolia pulmonara,” a spus medicul.
Accident vascular cerebral
„Prin urmare, simptomele unui atac cerebral sau accident vascular cerebral apar de regula in zona corpului care este controlata de partea creierului afectata. Celulele nervoase din zona afectata sufera din cauza lipsei oxigenului si a nutrientilor ceea ce poate duce la dizabilitati permanente,” a mai adaugat cardiologul.
Asadar, minutele castigate inseamna vieti salvate, de aceea este bine sa recunoastem semnele care anunta producerea unui accident vascular cerebral:
- dificultati in vorbire sau in a intelege ceea ce spun ceilalti;
- confuzie;
- paralizie sau senzatie de amorteala la nivelul fetei, mainilor sau picioarelor (de regula, doar pe o parte a corpului);
- probleme de vedere (cu unul sau ambii ochi) – vedere dubla sau incetosata;
- dificultati de mers, pierderea echilibrului sau a capacitatii de coordonare;
- ameteala, durere de cap brusca si severa.
Trombembolismul pulmonar
„Tromboembolia arterelor pulmonare este o maladie sau un sindrom clinic, ce rezulta din obstruarea brusca, partiala sau totala a arterei pulmonare sau a unor ramuri ale sale, de catre un embol mobilizat din sistemul venos sau cordul drept. Diagnosticul tromboemboliei arterelor pulmonare poate sa fie dificil, datorita faptului ca tabloul clinic se asociaza cu agravarea bolii de baza (boala cardiaca ischemica, insuficienta cardiaca, boli pulmonare cronice) sau reprezinta una dintre complicatiile a interventiilor chirurgicale majore.
Clinic, pacientul poate sa prezinte dispnee cu tahipnee, sincopa si cianoza, durere pleuritica, tuse iritativa cu hemoptizie, tahicardie, hipotensiune, cord pulmonar acut, anxietate, tremor, agitatie, transpiratii. Simptomele depind in primul rand de marimea cheagului de sange si de cat de bine il pot gestiona plamanii,” a afirmat specialistul.
Concluzii
Medicul cardiolog spune ca, pentru a preveni o patologie atat de complexa ca un cheag de sange in inima, nu este suficient doar sa cunoastem simptomele. Trebuie luate masuri de precautie chiar si fara semne clare de boala. Deoarece formarea unui tromb intracardiac este cel mai adesea cauzata de diferite boli ale sistemului cardiovascular, in primul rand, este necesar sa se directioneze eforturile pentru a preveni dezvoltarea acestora. Daca patologiile sistemului circulator exista deja, atunci pacientul are nevoie de observare regulata de catre un medic cardiolog.