22.09.2021
Un medicament pentru ficat ar putea trata diabetul. Afla care este acesta si ce efect are asupra sanatatii

Un tratament pentru ficat pare promitator in imbunatatirea sensibilitatii la insulina in caz de diabet de tip 2, arata rezultatele unui studiu realizat pe animale.

Un medicament pentru ficat ar putea trata diabetul. Afla care este acesta si ce efect are asupra sanatatii

Diabetul de tip 2 se caracterizeaza prin niveluri ridicate de zahar din sange cauzate de rezistenta la insulina (hormon care ajuta glucoza sa patrunda in celule, unde poate fi utilizata pentru energie sau stocata pentru o utilizare viitoare). Rezistenta la insulina se intampla atunci cand celulele din corp nu raspund bine la insulina si, prin urmare, nu elimina glucoza din sange.

In diabetul de tip 2, rezistenta la insulina creste, de asemenea, productia de insulina din organism, ceea ce poate duce la cresterea poftei de mancare, hipertensiune arteriala si crestere in greutate. Cercetarile anterioare au aratat ca diabetul de tip 2 este puternic conectat cu obezitatea si boala ficatului gras. Potrivit Centrelor SUA pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), 89% dintre persoanele cu diabet zaharat sunt si supraponderale.

Obezitatea, diabetul de tip 2 si medicamentele pentru ficat

In timp ce oamenii de stiinta au suspectat de mult timp ca excesul de grasime din ficat ar putea provoca diabet de tip 2, modul precis a ramas un mister. In acest context, cercetatorii de la mai multe universitati americane au efectuat unele studii¹ pentru a separa mecanismele de baza care leaga boala ficatului gras de homeostazia glucozei (echilibrul dintre insulina si glucoza in sange).

Oamenii de stiinta au descoperit ca sensibilitatea la insulina poate fi restabilita in cateva zile de la reducerea productiei excesive de neurotransmitator GABA in ficat si ca tratamentul pe termen lung poate duce la scaderea poftei de mancare si la pierderea in greutate. Neurotransmitatorii sunt trimisi intre nervi pentru a permite creierului si diferitelor parti ale corpului sa comunice. GABA este un neurotransmitator inhibitor, ceea ce inseamna ca scade semnalizarea in sistemul nervos.

Din studierea soarecilor, cercetatorii au aflat mai intai ca boala ficatului gras indusa de obezitate creste productia de GABA in ficat. Au descoperit apoi ca semnalul GABA crescut de la ficat afecteaza homeostazia glucozei. Deoarece cercetarile anterioare au constatat ca o enzima numita GABA transaminaza (GABA-T) este esentiala pentru producerea GABA in ficat, echipa a suspectat ca vizarea GABA-T pentru a produce mai putin GABA in ficat poate reduce rezistenta la insulina si poate trata diabetul de tip 2.

Pentru a-si testa ipoteza, cercetatorii au tratat mai intai modele de soarece cu diabet de tip 2 cu ajutorul unor medicamente care inhiba activitatea GABA-T. Aceste medicamente sunt cunoscute sub numele de etanolamina-O-sulfat (EOS) si vigabatrina.

Al doilea mijloc al echipei de a-si testa ipoteza a implicat un tratament genetic cunoscut sub numele de oligonucleotida antisens (ASO). Acest lucru functioneaza prin legarea unor bucati mici de ADN sau ARN de molecule de ARN pentru a opri producerea anumitor proteine. In acest caz, ASO a functionat dezactivand expresia GABA-T in ficat.

Ambele metode de tratament au redus activitatea GABA-T si au imbunatatit sensibilitatea la insulina in cateva zile. Soarecii carora li s-au administrat medicamente ASO si EOS si-au pierdut, de asemenea, 20% din masa corporala dupa 7 saptamani de la inceperea tratamentului.

Cercetatorii au examinat apoi probe de ficat prelevate de la 19 persoane cu obezitate in timpul procedurilor de chirurgie bariatrica. Analizand expresia genelor in tesutul hepatic, au constatat ca participantii cu rezistenta la insulina au niveluri ridicate de expresie pentru gene legate de productia si activitatea GABA.

Citeste si :  Alege sa mentii un stil de viata sanatos prin miscare si sport! Afla de la antrenoarea, Ana Gospodinov, despre importanta sportului in viata noastra - FOTO

Pentru a explica rezultatele obtinute, cercetatorii spun ca excesul de grasime din ficat creste eliberarea de GABA, care apoi suprima declansarea nervului aferent vagal hepatic, o linie de comunicare intre ficat si creier. Suprimarea acestui nerv cu GABA sporeste aportul de alimente si cresterea in greutate, ceea ce creste rezistenta la insulina. Permiterea acestui nerv sa se declanseze normal are ca efect invers reducerea aportului de alimente, cresterea in greutate si rezistenta la insulina.

Cercetatorii au testat, de asemenea, metode inhibitoare GABA-T pe soareci slabi. Deoarece acesti soareci aveau deja niveluri scazute de productie de GABA in ficat, medicamentele au avut un efect minim sau niciun efect asupra nivelului lor de insulina, a zaharului din sange si a masei corporale.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca vizarea productiei de GABA in ficat poate imbunatati homeostazia glucozei si, de asemenea, poate reduce consumul de alimente si masa corporala - exclusiv in randul persoanelor cu obezitate.

Toate terapiile actuale pentru diabetul de tip 2 vizeaza in principal scaderea glicemiei, spun oamenii de stiinta, deci, cu alte cuvinte, trateaza un simptom, asa ca este nevoie si de alte terapii mai avansate. O noua tinta farmacologica este doar primul pas in aplicare, dar un medicament va ajunge in farmacii dupa mai multi ani.

Desi aceste descoperiri nu vor schimba optiunile de tratament pe termen scurt, concluzioneaza autorii studiului, ele ofera oamenilor de stiinta o noua cale pentru dezvoltarea de noi tratamente, cum ar fi inhibitorii GABA, care ar putea, in viitor, sa contribuie la reducerea eliberarii de GABA in ficat, care ar putea oferi o noua modalitate de gestionare a afectiunilor de catre persoanele cu diabet de tip 2.

Tratarea obezitatii ajuta si in cazul diabetului de tip 2

Pierderea in greutate este un obiectiv important pentru persoanele supraponderale sau obeze, in special pentru cele care au diabet de tip 2. Pierderea in greutate moderata si sustinuta (cam 5-10 % din greutatea corporala) poate imbunatati actiunea insulinei, poate reduce concentratiile de glucoza in repaus alimentar si scade necesitatea unor medicamente pentru diabet. 

Un program de alimentatie sanatoasa, cu evitarea zaharului si a alimentelor ultraprocesate (mezeluri, margarina, produse de patiserie etc.) si efectuarea unor exercitii fizice regulate poate trata cu succes obezitatea, dar, in anumite cazuri, poate fi nevoie de interventii chirugicale. 

Alimentatie sanatoasa inseamna bazarea meselor pe ingrediente cat mai simple si naturale (legume, fructe, peste, carne slaba, cantitati moderate de ulei nerafinat, nuci, paine integrala). Exercitiile fizice pot fi facute dupa preferinte si in functie de starea de sanatate generala a persoanei. Se poate face gimnastica in casa ori la sala, se poate merge cu bicicleta sau se pot face plimbari zilnice in parc ori drumetii la munte.

Citeste si :  Antrenament BOSU: Ce este si cum te ajuta sa ai un corp de invidiat? Afla toate secretele de la antrenoarea Gabriela Buca si reporterul Cristina Gonta - VIDEO
Articole din aceeasi categorie