09.02.2022
Un motociclist ramas paralizat a devenit prima persoana care poate sa mearga din nou dupa ce i s-a implantat un cip in coloana

Un italian paralizat, a carui coloana vertebrala fusese rupta intr-un accident de motocicleta, a putut sa mearga din nou, gratie unui cip implantat de catre o echipa de cercetatori elvetieni: este pentru prima oara cand o persoana care a suferit o astfel de afectiune grava si-a redobandit capacitatea de a se deplasa de una singura, informeaza BBC care citeaza un studiu publicat in Nature Medicine.

Italianul Michel Roccati a ramas paralizat de la brau in jos acum 5 ani, in urma unui accident cu motocicleta, cand coloana sa vertebrala a fost complet rupta.

Acum el poate sa mearga datorita unui cip implantat in oloana sa vertebrala, ai carui electrozi sunt atasati de ramificatiile nervoase.

„Pot sa ma ridic de pe scaun, sa ma deplasez pe picioare oriunde vreau, pot urca scarile - aproape ca pot spune ca duc o viata normala”, a spus Roccati.

Neurochirurgii care au realizat implantul cipului au atras atentia ca aceasta nu reprezinta totusi un „leac” univesal pentru traumatismele sau fracturile de coloana vertebrala. Oamenii de stiinta au spus ca aceasta tehnologie este inca extrem de complicata si dificil de folosit in viata de zi cu zi, chiar daca ea reprezinta un pas important in imbunatatirea calitatii vietii in astfel de situatii.

Conform cercetatorilor, in acest caz, implantul functioneaza ca un „releu”: in cazul unei fracturi a coloanei, conexiunile nervoase sunt distruse, iar cipul preia sarcina de a transmite semnalele nervoase de la creier la picioare.

Un „leac” sau o rezolvare clara si definitiva a fracturilor de coloana vertebrala ar reprezenta-o tratamentele cu celule stem, care se afla inca intr-o faza incipienta de testare.

Recent, oamenii de stiinta din Israel au reusit sa-i ajute sa mearga pe soarecii paralizati, dupa ce i-au supus unor implanturi ale maduvei spinarii. Expertii care au lucrat la aceste studii sustin ca sunt la mai putin de trei ani distanta de a face acelasi lucru si pentru oameni in studiile clinice.

„Daca acest lucru functioneaza la oameni si credem ca va functiona, le putem oferi tuturor persoanelor paralizate speranta ca vor putea merge din nou”, a declarat profesorul Tal Dvir de Centrul Sagol pentru Biotehnologie Regenerativa din Israel, care a condus echipa de cercetare.

Te confrunti cu iritatii, uscaciune sau chiar crapaturi la nivelul mainilor? Terapia cu parafina iti vine in ajutor pentru o recuperare rapida - VIDEO

Articole din aceeasi categorie