Folosind celulele cervicale dintr-un test de rutina, expertii pot sa identifice cancerul ovarian, de san, de uter sau de col uterin, sau sa prezica riscul de a se dezvolta, se arata intr-un studiu publicat in revista Nature Communications, citat de The Guardian.
Testul ar putea permite, in cele din urma, detectarea mai rapida a celor patru tipuri de cancer frecvent intalnite la femeile tinere si ofera chiar posibilitatea de a stopa dezvoltarea acestora, au spus expertii. „Acest lucru ar putea crea o schimbare importanta in screening-ul pentru cancer – nu detectam devreme, ci impiedicam sa se dezvolte”, a declarat Athena Lamnisos, directorul executiv al Eve Appeal, unul dintre finantatorii cercetarii. „Crearea unui nou instrument de screening pentru patru tipuri de cancer cu un singur test ar putea fi revolutionara”.
Cancerul ovarian este responsabil pentru cele mai multe cazuri de decese asociate cu cancerele ginecologice. In prezent, 75% dintre cancerele ovariene sunt diagnosticate intr-un stadiu avansat, cand tumorile deja sunt raspandite in intregul corp. Posibilitatea de a detecta boala mai devreme poate imbunatati rezultatele tratamentului.
Cancerul de san este cel mai frecvent cancer la femei si este de obicei detectat printr-o mamografie, urmata de o biopsie. „Aceasta cercetare este incredibil de interesanta. In acest moment, nu exista un test de screening pentru cancerul de san la femeile sub 50 de ani. Daca acest test poate ajuta la identificarea femeilor cu risc crescut de a dezvolta cancer de san, ovarian, col uterin si uter la varste mai mici, ar putea fi revolutionar”, a declarat chirurgul Liz O'Riordan.
Cercetatorii au folosit probe de celule cervicale de la 242 de femei cu cancer ovarian si 869 fara cancer. Apoi au masurat 14.000 de modificari epigenetice si au identificat o semnatura unica de ADN care ar putea fi folosita pentru a detecta sau a prezice prezenta cancerului ovarian.
„Testul WID va cauta urmele de pe ADN-ul unei femei pe masura ce trece prin viata, inregistrand traseul pe care il parcurge si daca se indreapta catre un cancer. Acesta va revolutiona screening-ul si va permite o abordare mai personalizata a prevenirii si depistarii bolii. Femeile vor fi examinate, monitorizate si tratate in functie de riscul lor individual”, a spus profesorul Martin Widschwendter, de la Universitatea din Innsbruck si UCL, conducatorul principal al studiului.
Totusi, Widschwendter a avertizat ca sunt necesare cercetari suplimentare si studii clinice pe scara mult mai larga pentru a confirma ca testele ar putea prezice in mod eficient probabilitatea ca femeile sa dezvolte cancer.