14.12.2021
Virusul HPV – cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala, care poate evolua catre cancer. Irina Tripac, medic ginecolog: „Majoritatea infectiilor cu transmitere sexuala nu prezinta simptome in stare incipienta”

Irina Tripac, medic ginecolog ne spune care este cea mai raspandita boala cu transmitere sexuala, exclusiv intr-un interviu marca isanatate.protv.md.

„Bolile cu transmitere sexuala reprezinta infectii care sunt raspandite pe cale sexuala, in special prin contact vaginal, sex anal si sex oral. Majoritatea infectiilor cu transmitere sexuala nu prezinta simptome in stare incipienta. Acest fapt are ca rezultat un risc mai mare de a transmite infectia altor persoane.

Infectia cu Virusul Papiloma Uman (HPV) este cea mai intalnita boala virala a organelor sistemului reproducator si provoaca o gama larga de afectiuni, atat la femei cat si la barbati, inclusiv leziuni precanceroase care pot evolua catre cancer. Infectia cu HPV se intalneste la 80% din persoanele active sexual, cel putin o data in decursul vietii, iar aproximativ 60% dintre purtatorii acestui virus nu prezinta simptome,” a spus ginecologul.

In cazurile rare in care virusul HPV manifesta simptomatologie, aceasta se observa la distanta de cateva saptamani/luni de la data actului sexului neprotejat prin:

- nevi genitali;

- umflaturi;

- pete colorate intens ori nepigmentate;

- leziuni localizate in zona anusului, a scrotului, cervixului, coapsei sau chiar pe penis.

Prin urmare, specialistul spune ca la femei, infectia cu HPV nu presupune implicit ca persoana infectata va dezvolta cancer de col uterin. Majoritatea infectiilor cu HPV sunt tranzitorii, 90% din ele se vindeca de la sine in decurs de doi ani. Uneori, insa, infectiile persista, iar aceste forme de infectii repetate cresc riscul aparitiei cancerului de col uterin.

„Conform statisticilor, infectia cu HPV a fost, de altfel, identificata in 99% din toate cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% din cancerele de col uterin.

Cel mai intalnit semn clinic al unei infectii persistente cu HPV la nivelul colului uterin il constituie leziunile cervicale (sau neoplaziile intraepiteliale cervicale), mai simplu spus, prezenta unor celule anormale la nivelul colului.

Metodele cele mai des utilizate pentru a semnala infectia cu HPV sunt testul Babes-Papanicolau (prin evidentierea modificarilor citologice cervicale date de HPV) si testul HPV. Este foarte important sa faci testul Babes-Papanicolau anual, deoarece acesta identifica in stadiu precoce celulele cu potential malign din colul uterin, chiar inainte ca ele sa ajunga in acest stadiu. Daca testul Papanicolau este anormal, pasul urmator este testarea HPV. Testul HPV determina daca unul sau mai multe dintre tipurile de HPV cu risc cancerigen crescut a determinat modificarile testului Papanicolau,” a mai adaugat medicul.

„Consultul ginecologic si testul Papanicolau sunt investigatiile anuale care nu trebuie sa lipseasca din rutina de ingrijire a unei femei si sunt principalul mijloc de protectie contra tipurilor de cancer provocate de infectia cu HPV,” mai spune specialistul.

In concluzie:

Medicul ginecolog spune ca o modalitate eficienta si recomandata de a preveni infectia cu HPV este vaccinarea. Ideal, vaccinul trebuie administrat inaintea inceperii vietii sexuale sau a infectarii cu virusul, deoarece efectele vaccinului scad pe masura cresterii numarului de parteneri sexuali. Deoarece vaccinurile HPV nu protejeaza pacienta impotriva tuturor tulpinilor cu risc oncogen crescut, screening-ul impotriva cancerului de col uterin este recomandat, in continuare, si femeilor vaccinate. Iata de ce este atat de important sa mergem la un control ginecologic de rutina. Aveti grija de sanatatea ginecologica!

Articole din aceeasi categorie