23.06.2024
Alergie, arsură sau înțepătură de insectă! Care este diferența dintre ele, află de la medicul dermatolog Victor Ciuperca - VIDEO

Mușcătură de insectă, alergie sau arsură solară? Cum le putem deosebi, ne spune medicul dermatolog Victor Ciuperca.

Vara ne bucurăm de soare și activități în aer liber, dar odată cu acestea, crește riscul de a dezvolta diverse erupții cutanate. Cum facem diferența dintre ele?

Victor CIUPERCA, DERMATOLOG, CHIRURG-ONCOLOG: „Erupții cutanate sunt o mulțime. Desigur, unele sunt legate de boală, unele de niște înțepături de insecte, inclusiv și cele alergice. Cele mai frecvente pe timpul de vară, sunt bulele. Sunt niște formațiuni care apar din stratul superficial al pielii. De obicei sunt cauzate de careva arsuri sau combustii solare, chimice, sau când aplicăm ceva medicamente și dă o reacție alergică”.

Bulele cu apă apar cel mai des, în urma unei arsuri solare, când suntem expuși necontrolabil sau neprotejat la razele solare.

Motive pentru a escalada un munte! Află-i povestea antrenoarei de sport Dumitrița Rusu, care a reușit să cucerească Everestul - VIDEO

Victor CIUPERCA, DERMATOLOG, CHIRURG-ONCOLOG: „În ultimul timp, foarte mulți oameni au devenit alergici la soare. De fapt, este o alergie provocată de razele ultraviolete, acestea deteriorează stratul superficial al pielii, sau epidermisul, acolo unde mai sunt plasați și melanociții pielii, și iată ulterior apare reacția aceasta”.

Pe lângă expunerea la soare, vara pot fi întâlnite și unele erupții caracteristice pentru o reacție alergică.

Victor CIUPERCA, DERMATOLOG, CHIRURG-ONCOLOG: „Reacțiile alergice pot apărea de la alimentație, medicamente, de la înțepături de insecte, dar ele sunt caracteristice. De exemplu, o erupție alergică din cauza unui medicament, sau unui aliment careva, nu apar în formă punctiformă sau doar pe o suprafață mică a pielii, de obicei, ele afectează o suprafață mare și este simetrică, adică cât pe partea dreaptă, atât și pe partea stângă a corpului”.

La fel de important este să fim atenți la erupțiile provocate de mușcăturile de insecte, care devin mai frecvente în timpul verii.

Victor CIUPERCA, DERMATOLOG, CHIRURG-ONCOLOG: „Cea mai periculoasă este înțepătura de căpușă. Căpușele pot transmite boala Lyme, sau borelioza. Dacă căpușa este atașată de piele mai mult de 36 de ore, este riscul major de a face boala Lyme. Dacă până la 24 de ore a căzut sau am eliminat noi căpușa, nu trebuie să ne facem mari griji”.

Ce sunt atacurile de panică și cum le gestionăm! Alina Mamedova, medic psihiatru: „Poate trece în niște tulburări de ordin psihic mai grave” - VIDEO

Există diferențe și între mușcăturile diferitor tipuri de insecte.

Victor CIUPERCA, DERMATOLOG, CHIRURG-ONCOLOG: „De exemplu, ne mușcă o albină. Albina numaidecât va lăsa în piele acul. Dacă ne mușcă o viespe, ea nu lasă acușorul. Acestea sunt înțepături dureroase. Dacă ne mușcă o furnică, mușcătura este dureroasă, dar nu lasă practic urme, ulterior pot să apară. Dacă ne mușcă un purice, de obicei sunt 6-7 mușcături la rând. Iată diferența dintre ele”.

Mușcătura de țânțar nu este în mod obișnuit foarte dureroasă, dar poate cauza disconfort. La unele persoane poate provoca o reacție alergică locală. La fel poate fi și în cazul înțepăturii de păianjen.

Victor CIUPERCA, DERMATOLOG, CHIRURG-ONCOLOG: „Este pe locul 2 de fapt, care dă alergii mai severe. Ea, de obicei, nu este dureroasă. Primele simptome apar peste 24 de ore de la mușcătură. Se începe cu apariția unei bubițe locale cu hiperemie și se dezvoltă o suprafață destul de mare de alergie locală”.

Este important să cunoaștem principalele cauze ale apariției erupțiilor cutanate, pentru a le putea preveni.

Victor CIUPERCA, DERMATOLOG, CHIRURG-ONCOLOG: „Căutăm să nu administrăm medicamente fără control, să ne alimentăm corect, să știm că suntem alergici la ceva, să eliminăm alergenii din uzul nostru de fiecare zi. Dacă mergem la mare, numaidecât începem bronzul cu doze mici și să avem o cremă de protecție cu un factor de cel puțin 25-50, care o să ne protejeze de raze ultraviolete”.

În majoritatea cazurilor, erupțiile cutanate se vindecă de la sine în câteva zile și pot fi tratate cu creme locale.

Victor CIUPERCA, DERMATOLOG, CHIRURG-ONCOLOG: „Dacă este o arsură de soare, prelucrăm pielea cu substanțe hidratante, cu antiseptice, aplicăm dacă trebuie bandaje, pansamente”.

Victor CIUPERCA, DERMATOLOG, CHIRURG-ONCOLOG: „Dacă o erupție cutanată nu trece în câteva zile, apar simptome de durere locală, hiperemie sau roșeața pielii, asocierea infecției, adică deja încep careva eliminări din zona afectată, și dacă noi aplicăm careva medicamente și vedem că nu este nici un efect, sigur că mai bine mergem la medic, cerem o consultație să vedem care este cauza și să dăm tratamentul corespunzător”.

Articole din aceeasi categorie