16.11.2023
Cancerul de prostata clasat pe locul doi in randul barbatilor! Alexandru Piterschi: „Cei mai importanti factori de risc pentru aparitia cancerului sunt...” - VIDEO

Cancerul de prostata se afla pe a doua pozitie printre cele mai des intalnite tipuri de cancer la barbati, fiind depasit doar de cancerul pulmonar. Afla cum poate fi prevenit.

Alexandru PITERSCHI, MEDIC UROLOG: „Cancerul de prostata este o tumoare maligna care se dezvolta la etape initiale, la nivelul prostatei, iar ulterior se poate dezvolta si poate afecta alte organe, cum ar fi oasele, plamanii sau ficatul.”

Functia de baza a prostatei este producerea unui lichid care este parte componenta a lichidului seminal. Acesta are rolul de a dilua si de a activa spermatozoizii.

Osul pubian
Vezica urinara
Prostata
Rectul

Prostata contribuie cu 20-30% din volumul total al lichidului seminal.

Alexandru PITERSCHI, MEDIC UROLOG: „Cei mai importanti factori de risc pentru aparitia cancerului de prostata sunt varsta, istoricul familial de cancer de prostata si rasa. In general, cancerul de prostata este cazuistic diagnosticat la persoane cu varste sub 50 de ani, varsta medie de diagnostic fiind 67 de ani. Urmatorul factor de risc este istoricul medical familial, astfel, in cazul in care exista istoric in care sunt bolnavi de cancer de  prostata rude de gradul intai, cum ar fi tatal, riscul de cancer de prostata este dublu. Al treilea factor este rasa, afro-americanii fac cancer de prostata mult mai frecvent.”

La etapele initiale, cancerul de prostata este asimptomatic. Deseori, fiind diagnosticat in baza unei suspectii venite din partea altor patologii cum ar fi: adenomul de prostata sau infectiile urinare, atunci cand pacientul acuza urinari frecvente nocturne.

Alexandru PITERSCHI, MEDIC UROLOG: „Atunci cand cancerul iese din prostata si afecteaza organele adiacente, pacientul poate prezenta acuze la aparitia eliminarilor de sange in urina sau in lichidul seminal. Cand cancerul este metastatic, pacientii pot prezenta acuze,  la dureri in schelet, in special coloana vertebrala, sau dureri in spate. Un semn de boala avansata este pierderea masei ponderale.”

Cancerul de prostata nu este o sentinta. Prezenta mai multor optiuni medicale ii ofera un prognostic favorabil, indiferent de etapa la care a fost diagnosticat.

Alexandru PITERSCHI, MEDIC UROLOG: „Pentru a diagnostica cancerul de prostata noi utilizam un marker care se numeste PSA, este indicat tuturor barbatilor cu varsta de peste 50 de ani. Acest marker nu este specific pentru cancer, este specific pentru prostata, si prezenta valorilor crescute ale acestor markeri in sange ne indica prezenta unei patologii la nivelul prostatei, care este o indicatie pentru a efectua un consult la medicul urolog.”

Initial, se efectueaza tuseul rectal sau examinarea digitala a prostatei. In cazul suspectarii unei tumori, se apeleaza la rezonanta magnetica nucleara.

Alexandru PITERSCHI, MEDIC UROLOG: „Diagnosticul definitiv de cancer de prostata se stabileste in baza biopsiei de prostata. Aceasta este o mica procedura invaziva, care consta in colectarea de multiple fragmente de tesut prostatic, care sunt examinate morfopatologic.”

Alexandru PITERSCHI, MEDIC UROLOG: „Tratamentul cancerului de prostata depinde de etapa bolii la care acesta a fost diagnosticat. Atunci cand cancerul este localizat doar la nivelul prostatei este posibila efectuarea unei interventii chirurgicale de inlaturare a prostatei. Aceasta interventie este asociata cu un succes foarte inalt si pacientii obtin insanatosire completa de la boala.”

In cazul cancerului de prostata local avansat, pe langa inlaturarea prostatei se asociaza si radioterapia sau hormonoterapia.

Alexandru PITERSCHI, MEDIC UROLOG: „Atunci cand boala iese din prostata si sunt prezente metastaze, vorbim despre boala sistemica si tratamentul tintit nu are nici un sens. Tratamentul trebuie sa fie sistemic. La acesti pacienti se aplica tratamentul antiandrogenic, sau tratamentul hormonal. Cancerul de prostata fiind o boala care reactioneaza bine la hormonoterapie.”

Cancerul de prostata nu prezinta o preventie specifica, screening-ul fiind cea mai eficienta metoda de diagnostic precoce.

Alexandru PITERSCHI, MEDIC UROLOG: „Trebuie incurajat modul sanatos de viata, alimentarea corecta, evitarea excesului ponderal, astea sunt masuri generale, pe care le recomandam pentru toti pacientii. Ceea ce trebuie sa faca barbatii sa mearga la medic, sa dea o proba de sange PSA, si aceasta ne ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului de prostata si tratamentul definitiv al acestuia.”

Articole din aceeasi categorie