25.02.2022
Ce provizii sa iti faci in cazul unei situatii de urgenta – kit de supravietuire

Fii pregatit! Iata ce provizii trebuie sa iti faci in cazul unei situatii de urgenta si ce trebuie sa contina kitul de supravietuire.

Pe data de 4 martie se implinesc 45 de ani de la cel mai recent cutremur semnificativ prin care a trecut Romania. S-au inregistrat atunci aproape 1.600 de morti si peste 11.000 de raniti. Lipsa de cunostinte a oamenilor, in caz de cutremur sau oricare alta situatie de urgenta, este parte din cauza acestor tragedii.

In cazul unui cutremur, uragan, furtuna puternica, pandemie, razboi sau alt dezastru, este posibil sa nu aveti acces la apa, alimente si electricitate timp de cateva zile sau chiar saptamani.

Agentia Federala pentru Managementul Situatiilor de Urgenta din America recomanda urmatoarele provizii de apa si alimente in caz de urgenta si enumera accesoriile care trebuie sa se regaseasca in kitul de supravietuire.

Provizii de alimente in caz de urgenta

Se consuma in maximum 6 luni: lapte praf ambalat, fructe uscate, covrigei uscati, chipsuri.

Se consuma in maximum 1 an sau inainte de data de expirare: carne si supa la conserva, compoturi de fructe, ghiveci de legume, cereale, unt de arahide, jeleu, dulceata, gemuri, bomboane tari, biscuiti, batoane de ciocolata, nuci, seminte, comprimate efervescente de vitamine.

Pot fi consumate pe termen nedeterminat: grau, ulei vegetal, malai, boabe de soia, cafea, ceai, sare, sucuri, orez alb, bulion, paste, glucoza.

Chiar daca este putin probabil ca o situatie de urgenta sa tina rafturile magazinelor goale mai mult de doua saptamani, este indicat sa va faceti provizii de alimente pentru o perioada de cel putin 3-4 saptamani.

De asemenea, luati in considerare preferintelor familiei in ceea ce priveste mancarea – daca un aliment este placut, acest lucru va ridica moralul si va conferi un sentiment de siguranta. Sunt de preferat alimentele bogate caloric, dar si nutritional, care nu necesita refrigerare sau preparare termica.

Atentie si la alergii sau intolerante! Daca cineva din familie are intoleranta la gluten, de exemplu, alegeti alimente gluten-free. In cazul bebelusilor sunt indicate formulele de lapte, iar pentru batranii cu sistem imunitar fragil sunt indicate conservele cu carne sau supa.

Nu uitati de animalele de companie!

Provizii de apa in caz de urgenta

Apa este vitala pentru supravietuire. Un adult are nevoie de cel putin 2 litri de apa pentru buna functionare a organismului. Copiii, gravidele si persoanele bolnave au nevoie de o cantitate mai mare de apa.

De asemenea, apa este importanta si pentru igiena si prepararea alimentelor. Faceti rezerve de cel putin 4 litri de apa/persoana pe zi.

Sfaturi de depozitare a proviziilor

Este foarte important, in primul rand sa verificati data de expirare a alimentelor, ambalajul acestora (sa nu fie deteriorat) si sa tineti cont de momentul in care acestea trebuie consumate.

Tineti alimentele si bauturile intr-un loc uscat, racoros, ferite de razele soarelui. Daca deschideti o punga de fructe uscate sau seminte, sigilati-o cu atentie ulterior, pentru a preveni degradarea acestora sau infestarea lor.

Aruncati conservele care sunt umflate sau prezinta urme de deteriorare. Plasati alimentele cu data de expirare cea mai recenta in fata, iar pe cele cu termen de valabilitate mai lung in spatele acestora.

Kit de supravietuire in caz de urgenta

Pe langa apa si alimente, este important sa va faceti un kit cu accesorii utile in caz de urgenta, plasat cat mai la indemana. Acest kit trebuie sa contina:

- deschizator de conserve;

- set a cate 4 baterii de toate dimensiunile;

- lanterne;

- trusa de prim-ajutor;

- un radio de mici dimensiuni;

- obiecte de igiena (gel dezinfectant, spirt, servetele umede, sapun, pasta si periuta de dinti, hartie igienica, scutece, absorbante);

- masca de protectie respiratorie;

- chibrituri/brichete pline;

- medicamente (analgezice, antiseptice, antibiotice, antivomitive, antianxiolitice, insulina etc.), termometru, glucometru, tensiometru, rola de fasa, comprese, bandaj, pansamente;

- fluier;

- aine si paturi groase;

- accesorii de gatit (cutit, furculita, lingura, tigaie, oala);

- actele familiei sau copii ale acestora, depozitate in pungi de plastic care se inchid ermetic;

- harta;

- telefoane incarcate si acumulatoare externe.

Ce ii spunem copilului in timpul unor evenimente tensionate? Ina Crasnojon, psihoterapeut: „Incercam sa ne gestionam propria ingrijorare, ca sa-l asiguram ca e intr-un mediu linistit”

Articole din aceeasi categorie