Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Fara indoiala tehnologia reprezinta o parte destul de importanta in activitatea zilnica atat pentru copii, cat si pentru parinti. Trebuie sa intelegem faptul ca tehnologia nu va disparea din viata noastra cu atat mai mult ca traiam deja in era digitala. Un lucru ne poate salva si anume de a intelege ce efecte au gadget-urile asupra sanatatii copiilor si cum putem controla acest lucru.”

Utilizarea excesiva a gadget-urilor poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii copiilor. Acest lucru poate duce la scaderea capacitatii de concentrare, memoriei, si la probleme de somn. De asemenea, poate afecta dezvoltarea abilitatilor sociale si emotionale ale copiilor.
Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Copii pot accesa prin mediul online diferita informatie falsa care distorsioneaza realitatea. Acestia pot deveni prada sau victimele abuzurilor diferitor persoane periculoase. De asemenea, utilizarea gadget-urilor duce la diferite probleme de sanatate cum ar fi dependenta, probleme cu vederea, probleme cu coloana vertebrala si musculatura spatelui. Acesti copii sunt obezi, apare un retard in dezvoltarea psihica si mentala.”

Semnele ca un copil utilizeaza gadget-urile in exces sunt: somnul intrerupt, evitarea activitatilor fizice, intarzierea vorbirii iritabilitate, probleme de concentrare si atentie.
Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Acesti copii refuza socializarea, nu discuta cu semenii fata in fata, sunt mult mai agresivi in colectivitati, scade empatia si sunt mult mai irascibili. Pe langa acestea ei nu participa la diverse activitati organizate in colectivitati.”
Specialistii indeamna parintii sa stabileasca impreuna cu copilul orele de utilizare a gadget-urilor si sa incurajeze participarea copilului in activitati fizice si sociale. Ei pot de asemenea sa limiteze accesul copiilor la anumite aplicatii si sa supervizeze continutul pe care il acceseaza copiii.

Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „Ducem o discutie foarte importanta cu copilul si stabilim unde, cat si cum ar putea copilul sa utilizeze acele gadgeturi si tot cu ei stabilim careva pedepse in caz ca aceste limite vor fi depasite. De asemenea, pentru copii de la 1 an-doi s-ar permite utilizarea gadgeturilor doar cu scopul de a discuta sau comunica cu cei dragi mai ales cand sunt plecati peste hotare si numaidecat in prezenta unui adult. De la 2 pana la 5 ani este permisa utilizarea gadget-urilor doar cu scopul de a le prezenta careva programe educative specifice varstei si la fel doar in prezenta unui adult utilizand ecranul ca orisicare jucarie. Pentru scolari este permisa utilizarea gadget-urilor nu mai mult de o ora pe zi pe parcursul saptamanii pentru a accesa informatia utila, iar in weekend am putea sa le permitem pana la 2 ore doar ca divertisment. Si pentru orice varsta este recomandat eliminarea totala a gadgeturilor in timpul mesei si cu 2 ore inainte de somn. ”

In era digitala, copiii pot sa isi dezvolte abilitatile de comunicare si socializare prin participarea la activitati sociale si prin comunicarea cu ceilalti copii si adulti in afara gadget-urilor.
Tatiana ALSALIEM, MEDIC PEDIATRU: „In primul rand copilul ar trebui sa respecte aceste reguli si limite de utilizare a gadgeturilor. Ulterior el ar trebui sa fie cat mai activ si sa se implice in orice activitate scoalara, socializare, concursuri, dezbateri, activitati sportive, plimbari in aer liber. Deasemenea am putea spune copilului sa faca careva lucruri prin casa, sa isi aranjeze hainutele, mereu sa aiba ocupatie, sa nu aiba timp liber de a se refugia in tehnologii.”
Parintii pot avea un impact puternic asupra folosirii gadget-urilor de catre copiii lor prin intermediul exemplului pe care il ofera. Acest lucru poate conduce la o utilizare responsabila si echilibrata a acestora, ceea ce asigura o copilarie sanatoasa si fericita.