Somnul este esential pentru sanatatea si functionarea optima a creierului. In lipsa unui somn calitativ, acest organ poate avea de suferit.
Olga GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Somnul calitativ este somnul suficient pentru restabilirea organismului. Pentru un adult se recomanda in mediu, de la 7 la 9 ore, in fiecare noapte”.
Olga GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Somnul de zi este important la unele persoane, totusi cel mai important este somnul de noapte. Arhitectura somnului este diferita. O faza de somn dureaza aproximativ 90 de minute. In timpul noptii noi avem 4-5 cicluri de somn. Ele sunt foarte diferite. Primele ore cand noi adormim, avem parte de mai mult somn profund”.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2024/03/15/2414075886020113211733354116578568006134380n-1710504806ogyrute.jpeg)
Somnul profund si cel REM sunt doua etape distincte ale somnului, primul fiind important pentru consolidarea memoriei.
Somnul profund (Non-REM) este important pentru consolidarea memoriei si pentru procesele de regenerare din organism.
Olga GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Pe parcursul noptii somnul profund scade, si creste somnul REM, cu vise, el este mult mai lung spre perioada de dimineata. Fiecare dintre aceste tipuri de somn are rolul sau, si respectiv daca noi dormim doar 3-4 ore, noi pierdem unele procese foarte importante”.
Somnul REM este asociat cu visele intense si joaca rol in procesele de invatare si reglarea emotiilor.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2024/03/15/somn-calitate-aspiratii-femei-envatodescopera-1-scaled-1710504806esbpf0y.jpeg)
Olga GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Una dintre cele mai importante este functia de filtrare a emotiilor, si a trailor care au avut loc in timpul zilei. Respectiv, toate momentele sunt revazute, reciclate si stocate doar acelea de care avem nevoie”.
Din alte procese importante care au loc in timpul somnului fac parte revizuirea si stocarea memoriilor, dar si curatarea creierului.
Olga GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „In procesul de functionare a creierului se acumuleaza anumite substante care trebuie eliminate. Acest proces de eliminare a deseurilor din creier are loc doar in timpul somnului. Daca, teoretic sa vorbim, o persoana nu ar dormi 2 saptamani, ea ar muri din cauza ca aceste deseuri s-ar mentine in creier si el n-ar putea sa functioneze”.
Datorita resurselor proprii ale organismului, lipsa somnului pe un termen scurt, nu este grava, fiind afectate temporar functiile cognitive.
Din functiile cognitive fac parte: atentia, memoria, gandirea, capacitatea de luare a deciziilor, etc.
Olga GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Pe termen lung aceasta ar putea fi o problema. Si anume ca, persoanele care dorm mai putin au o scadere vizibila a imunitatii, creste riscul de diabet zaharat. Unele tipuri de cancer s-au dovedit a fi mai frecvente la persoanele care dorm mai putin. Suntem mai predispusi pentru obezitate, gandirea creativa este mai scazuta, anxietatea este mai ridicata”.
Pe langa acestea, se presupune ca persoanele care dorm mai putin de 7 ore pe noapte, prezinta un risc crescut de a dezvolta o afectiune neurodegenerativa, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.
Olga GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Atunci cand avem creierul odihnit, deciziile le luam mult mai usor, avem o capacitate de concentrare foarte buna. E bine sa avem o rutina, dar nu e bine sa fim foarte exigenti”.
Olga GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Nu exista ora potrivita pentru fiecare. Ritmul circadian este diferit la diferiti oameni. Doar 70% sunt oamenii care au un ritm intern biologic in care e ok sa te culci la ora 22, 30% din populatie sunt oamenii care se simt mai ok sa se culce mai tarziu. Dar, nu trebuie sa-i judecam, pentru ca ceasul biologic este genetic determinat si nu il putem schimba”.
Pentru a beneficia de un somn calitativ si a fi odihnit a doua zi, poti tine cont de urmatoarele recomandari:
Olga GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Trebuie sa avem un regim al zilei bine pus la punct, cu ora bine stabilita de culcare si de trezire. Inainte de somn trebuie sa avem o atmosfera care sa ne predispuna un somn calitativ, asta fiind: temperatura camerei care nu ar trebui sa depaseasca mai mult de 20 grade, ar trebui sa fim intr-un mediu intuneric, cel putin cu doua ore inainte de somn sa stingem luminile, sa folosim doar luminile slabe galbene”.
![](https://assets.protv.md/articles/files/thumbs/750x/2024/03/15/gregory-pappas-rUc9hVE-L-E-unsplash-1710504807fs477nr.jpeg)
Olga GAVRILIUC, MEDIC NEUROLOG: „Nu trebuie sa utilizam diferite substante care ne stimuleaza creierul, cum este cafeaua, unele bauturi energizante, dar nici sa facem abuz de substante care ne relaxeaza, cum ar fi alcoolul. Alcoolul schimba foarte mult pattern-ul somnului, daca administram alcool ar fi bine sa fie cu cel putin 4 ore inainte de somn”.
Pe langa acestea e recomandat ca cel putin cu 2 ore inainte de somn sa nu mancam si sa nu folosim ecranele. Astfel, pregatim creierul si organismul pentru un somn sanatos si revigorant.